Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Sunday, December 25, 2011

Episod Kecewa

Mungkin saya baru tahu akan perkara ini...

Jumaat lepas saya baru selesai buat ujian HIV, ditemani bonda tercinta.Pergi klinik sorang2 pun takut..ape daaaa...Tapi yang buat saya marah & kecewa is...sehari sebelum tu saya berjaya buat appoinment HIV, siap pesan lagi appointment pukul 2.45 ptg.Kalau name appoinment meaning that of cos kite ni special case than others kan??...Ini tak,bila saya dah sampai,sudahnye terpaksa tunggu giliran macam orang-orang lain yang takde appointment.So buat ape aku buat appointment?..Adakah klinik kesihatan memang cenggini?..Sehari sebelum tu,saya tanya kat kaunter kenapa kene buat appointment.Then,the staff jawab sekarang ni kita had kan 2 orang sehari untuk buat ujian HIV,dah tak sama macam dulu.Sekarang,doktor akan bagi kaunseling about HIV.Bila dah hadkan 2 orang,of cos saya ingat proses nya akan jadi cepat.Rupenye takkkkkkk....kene tunggu sejam lebih juga baru dipanggil.Nasib baik doktor kelakar.


Itu kisah saya yang dah settle buat HIV test.About tunang??....Dengan masa yang suntuk,saya memang push Jali suruh settlekan borang nikah cepat supaya saya pun boleh proses borang saya dengan cepat dan terus balik JB..Tapi,sekali lagi saya diuji..Jali called & said yang his appoinment of HIV test di klinik Pandamaran Klang paling cepat boleh buat 10 Januari 2012!!!!!!!!!!!!!.......Alasan?,terlalu ramai orang yang nak buat HIV test di daerah itu.Masa tu memang saya menggelabah gile takut tak sempat nak proses borang.Then Jali try pergi klinik kat Port Klang.Malangnye,permohonan dia nak buat HIV test kat situ ditolak.Alasan?...kene ikut alamat tempat tinggal.Diorang memang tak terima penduduk luar daerah.Even kalau nak buat kat klinik swasta pun,akhirnya kene mintak pengesahan kat klinik kerajaan,yang mane pengesahan tu sendiri pun memerlukan appoinment!!..Saya teringat doktor kat tempat saya ade cakap,kat area tempat saya memang tak ramai pesakit nak buat HIV test sebab kawasan kampung,compared to Klang yang memang bandar.Penat la saya pujuk2 nurse kat kaunter tu,diorang memang tak terima mane-mane person dari daerah luar.Lecehnya!!!!!!!!!!!!

Akhirnya saya terpaksa decide balik JB awal sikit next week, and balik kampung sekejap area 10 Januari 2012 nanti after borang nikah Jali dah settle.Sekarang ni memang tak rase seronok langsung nak kawin sebab borang niikah tak settle lagi!!!!!

3 comments:

  1. yaya, cmane kena ikut ic lak? dulu aku wat mase bulan 10 aku wat kat klinik kerajaan area putra mahkota,... ok jer... ce ko try g sane....

    ReplyDelete
  2. ehh, bole buat mane2 la dayah. kita buat kat shah alam, xde pon ikut alamat IC, suruh la pi buat kat shah alam dr tggu 10 januari.

    ReplyDelete
  3. Yeke????.....entahlah..kot2 dah berubah dasar ke or tak tau lah..kita dah tanye sebijik2 depan muka nurse tu,memang dia tak amik pesakit luar daerah..Thanks 4 the info ye yati,nanti i suruh jali try gak ke sana!!!

    ReplyDelete