Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, December 21, 2012

Susu badan & breast pump

Assalammualaikum readers,harini dah hari ke-20 berpantang.Hari ke-3,naim kene demam kuning,nasib baik cuma 5 kali ke klinik bacaan dah drop dari 200 ke 150..terus ke 107.apa yg saya buat?

-struggle breastfeed day&nite
-beli breastpump manual brand pureen,tapi sayang.patah,baru 3 hari pakai.tunggu warranty,dapat ganti sparepart yg patah..pakai seminggu lepastu pun patah lagi.not recommended.
-minum air banyak2
-makan lobak putih banyak2.
-makan pil penggalak susu.(macam tak membantu)

Now saya dah dapat jadual bangun tido naim,demam kuning pun dah takde,so saya decide kalau nangis je terus breastfeed kanan kiri bersilih ganti.Actually saya nak sangat buat stok susu badan&breastfeed naim selagi dia mahu.tapi taknak paksa2 husband beli pump elektric yg mahal bebenor tu.tunggu jela waktu yg sesuai.lagipun saya still bergelar housewife.

Dari segi makanan,1st week memang mak masak lauk ikan haruan setiap hari.Mula2 geli,lama2 biasa.2nd week,susah nak cari stok ikan haruan,so saya minum pati ikan haruan jenama Harwany asli,ade cop halal jakim&gambar imam muda ashraf..telan je,jangan fikir hanyir ke ape ke.fikir nak sihat cepat je.harga rm31-6 btl+1 free.Third week,ketagih pati ikan haruan..tapi beli yg perasa aloevera.memang bagus,1 day nanti saya nak review sikit pasal Harwany ni :)

Akhir kata,harus letak gambar anak sekeping :)


Saturday, December 15, 2012

Pengalaman Bersalin Csear

Syukur Alhamdulillah,9/12/12 saya selamat melahirkan bayi lelaki secara csear,syukur masih diberi nafas merasa nikmat hidup bersama insan2 tersayang(ayat xbleh blah)..

Saya taknak cerita part2 ngeri sebab itu bahagian masing2.Menunggu saat kelahiran lepas tarikh EDD memang betul2 menguji kesabaran.hati runsing,tido tak lena,hari2 menunggu bila baby nak keluar.3 hari selepas EDD,8 disember 2012..malam tu saye tunggu hubby balik,dalam hati teringin nak ajak suami makan prosperity beger time orang tengah sibuk2 boikot mcd.ok,lupakan mcd,secara ringkasnye..

8/12/12,10 pm-air ketuban pecah,mix blood..tapi takde contraction.seriusly air ketuban memang laju macam air paip.Terus ke hospital banting dengan mak abah.husband still otw dari klang

10.30 pm-masuk labor room prosedur CTG ..bacaan tak cantik..ubah posisi baring itu ini,lame sangat2 sampai pukul 1.30 am.Husband ingat saya nak bersalin dah.Malam tu tido kat wad bersalin,3.30 am start rase contraction selang 20 minit.Bukaan baru 2 cm.

9/12/12,6 am-Buat CTG lagi sampai 7.30 am,again bacaan sangat tak cantik.doc suruh brekfes kenyang2,repeat CTG pukul 9.30 am.CTG sangat x cantik,contraction dah 5 minit sekali.Check bukaan masih sama 2 cm.Doc taknak amik risiko,saya kene standby untuk csear.12.30 pm doc refer ke HTAR klang.maka...naikla ambulan neno..neno...

1 pm-sampai pintu kecemasan,kedebammm!!!!..ambulan langgar kereta sape ntah time nak reverse turunkan saya.Marah betul pakcik ambulan.a few nurses&docs check itu ini,tanye itu ini...check bukaan 3cm.Mase ni neves,menangis..syukur nurse2 banyak tenangkan saya,siap lapkan airmata lagi.Dalam kesakitan,saya dibawa ke labor room...doc still nak kita bersalin normal.

2pm-7pm-tunggu sampai pkl 6pm,bukaan hanya 6cm.tapi keadaan saya terlalu teruk masa tu,dengan contraction yg takde selang masa lagi,sekejap pengsan sekejap sedar.hanya ungkapan 'Allah' je mampu saye sebut.kadang saya rase suara saya paling kuat bile baca doa nabi yunus dalam labor room tu.Tiba2 nurse&doc buat sesuatu laju2 kat diri saya,diorang tukarkan baju,tudung,spect mata,minta sign untuk operate&explain segala complication.

7pm-until i dont know-saya dibawa ke bilik bedah,sempat pegang tangan suami&mintak maaf pd mak.cucuk bius,kebas2,tak lame lepastu nurse tunjuk muka&jantina baby pada saya&husband yg menunggu kat luar bilik.Selesai sume,saya ke katil wad bersalin,baru suami dapat peluang untuk azankan baby.

Conclusion
-terharu dengan layanan nurse2/midwife/doc HTAR & hospital banting.sume baik2,supportive.kene marah sikit biasela dah kite terjerit2 sakit.Hampir 20 jam.menunggu,akhirnye csear.

-trauma dengan diri sendiri.Mula2 saya ingat saye kuat&dapat lawan emosi.Saya anggap ini pengalaman pertama,its ok..learn from de lesson.

-Contraction memang sakit yg takde tandingan/timbang taranya.Memang betul,syurga di bawah kaki.ibu.Pengalaman yg menginsafkan ni buat saya berjanji nak jadi a better person/mother/wife/daughter kepada setiap insan yg saya sayang.Subhanallah,besar ertinye pengalaman ini.inilah permata hati yg saya&suami tunggu,Naim Redza b. Rozali


Wednesday, December 5, 2012

Week-40: EDD is today

Yes,the due date is today...5/12/2012..sedikit kecewa sebab mengharap baby keluar before/on time tapi takde tanda ape2.Takpela,redha je,baby akan keluar bila tiba masenye..*pujuk hati sendiri*..Dah penat bermuram durja 3-4 harini,kakak bawak saya jalan sana sini,belanja makan kek secret recipi feveret saya,american brownies...pastu mak siap bagi duit belanje beli ape2,but still hati runsing risau tunggu EDD.

Akhirnye tiba juga EDD..harini check-up kat klinik desa,tapi kemudian terus ke KK jumpa doktor.Dah 40 minggu memang normal la kot Hb naik sikit,tapi makan banyak mane pun berat jadi maintain secara otomatik.Kencing pulak kotor,memang kene amik ubat 'air kelapa' untuk lawaskan kencing.

Nurse check macam biase.Sedikit konfius,kepala baby tak engaged lagi.Panggil nurse-2 double check,'memang confirm ni terapung2 lagi'..masih jauh dari pintu keluar.Tak lama kemudian doktor scan...memang tepat,kedudukan kepala baby masih tinggi,masih jauh.Then doktor tanye soalan2 normal..

Dr:tarikh period confirm?
me: confirm dr,saya memang tanda dalam kalender.
Dr:berapa tinggi suami awak?tinggi awak?
me: suami takde tinggi sangat,dalam 16* something.saye 152 cm..(ingat2 lupa)..
Dr:sebab saiz baby agak kecik,berat dalam 2.8 kg je.position uri&air ketuban semua ok.

2.8 kg je berat anak mama?? Saye bayangkan macam dah 3.5++ kg sebab habit saye yang suka makan kek,manis2...pastu 2 kali dah minum air gula.Siap terbayang lagi entah2 saiz kepala baby besar sebab tu sampai sekarang tak keluar2.Akhir sekali,end up dengan prosedur biasa...keluar surat refer ke hospital,kalau tak bersalin jugak serahlah diri after seminggu..12/12/2012.Nice date.Wassap husband...die pun tak senang keje sebab terbayang sampai operate2 ni.Orang laki memang suke imagine yg advance2.

Sepanjang kat klinik memang dah prepare mental fizikal,dah 40 minggu ni takyahlah expect ape2.Tunggu jela jam tik tok tik tok sampai ade rase sakit bersalin.Dalam saya sedih2 lambat bersalin,dengan kepala baby yg belum engaged,saya bersyukur ditemukan dengan nurse2 yang baik2..rezeki saya kot.kat klang ke,banting ke...semuanya baik belaka.Kadang saya terfikir,camne diorang masih boleh senyum cakap lemah lembut even dah treat lebih dari 40 patients?..pastu some klinik walaupun ade sistem no giliran,diorang still panggil manually nama penuh.bagi saya memang sangat meletihkan.Hopefully Allah mudahkan saya dengan temukan orang2 camni waktu nak bersalin kat hospital nanti.

Dalam masa yg same,setiap hari jugalah (mostly pagi2/petang) anak2 jiran yang darjah 4&5 tu akan tanye mak saye..'wak (makcik),kak dayah dah bersalin ke?'..Mak saya akan bagi jawapan yg sama setiap hari 'belum...kak dayah tengah membuta'..haha.Actually saya duduk kat bilik google pasal 'initiate labor'..nanti2 la kita share.

**Jangan putus asa berdoa**

Wednesday, November 28, 2012

Week 39-urutla perut saya puas2

Selagi belum bersalin...selagi tula tak bergambar entry2 dalam ni.Sepanjang minggu ni saye banyakkan berjalan sebab nak bagi kepala baby cepat masuk laluan,ajak husband berjalan window shopping..then,malam tunggu husband balik keje,saya rajinkan badan jalan ulang alik ruang tamu ke dapur.taknak la duduk tengok tv je (actually takut tengok crite merlin sorang2).Dah hujung2 ni saya banyakkan google tips2/ persiapan nak bersalin.Ape nak buat kalau air ketuban pecah dulu?or keluar darah dulu?or contraction comes first?...bagusnye bile bace pengalaman orang bersalin ni banyak bagi pengajaran&dekatkan kita pd tuhan.

Harini cukup 39 minggu,sometimes i felt time goes fast,sometimes rase slow.Harini check-up yang saya tunggu2 sebab nak tahu position kepala baby.3 orang nurse urut perut saya.Sebelum tu,kencing puas2 dulu sebab penah terbaca kadang kepala baby susah nak engaged sebab ada air kencing.so sepanjang minggu tu jangan hold2 kalau nak kencing.

Nurse-1,lama dia check sampai satu tahap betul2 dia urut kat bawah hampir dengan tuttt..nurse dengan muka serius kata kepala dah masuk dah ni,tapi ke dalam sikit ni ha...then die panggil nurse-2,untuk check sebab last week nurse-2 tu yg bagitau kepala baby tak masuk.

Nurse-2,lama jugak dia check...dia cakap: 'i tak confident la kak..ade kot ni..' nurse-1 cakap..'cube kau rase betul2,kan ade tu..cube ke bawah sikit,rase tulang bla..bla..'..Nurse-1 panggil nurse-3 untuk comfirmkan balik.

Nurse-3...'tahan sikit ye....emmm,macam kosong je...tak rase pape pun kak..'

Sudahnye kami berempat semua gelak.Tapi saya confident dengan Nurse-1 based on seniority dia kat klinik desa tu...tengok gred pangkat dia U24..nurse lain U19.plus dia dah sedikit berumur,shud be dah banyak pengalaman kan?..pandai2 je aku.So saya pun jalan kaki balik rumah dengan perasaan lega,nurse pun kerap puji bacaan hb saya cantik.Terus wassap husband takyah standby jumpe doktor sebab kepala baby dah engage.

Hujung2 nak dekat bersalin ni macam2 saya fikir,siap mimpi pecah air ketuban,pastu terserempak dengan ah hong masterchef-2..merepek betul mimpi aku.Kemudian kalau tengah tido,asal terjaga je mesti nak raba itu ini kot2 ade yg bocor.Kadang lepas sembayang,lame saye termenung atas sejadah.Nak pergi private,check itu ini,nak request doktor perempuan,nak selesa bersalin lagi sume tu memang kami tak mampu.Apa yg saya mampu,titipkan doa setiap masa moga Allah mudahkan urusan kami suami isteri.

Friday, November 23, 2012

Head Not Engage

Hai readers,saban hari menunggu tanda-tanda bersalin,tapi tak juga muncul.Rabu lepas checkup untuk minggu ke-38,memang dah agak dah nurse pelik 'hidayah,kata dah balik kampung,kami pun dah tutup buku awak'...saya senyum2 kambing je.

Lepas check ape yang patut,nurse bagitau kepala baby tak engage lagi..banyak kali nurse check,siap suruh tarik nafas semua,untuk kurangkan sakit/senak.kecewa betul saya,kenape kepala anak mama tak masuk laluan lagi ni..hadoi,risau.Belum pape dah terbayang macam2,operate la itula inila.padehal ade 2 minggu lagi.

Esoknye saye direfer ke KK pandamaran untuk jumpa doktor.Hati dah gembira sebab agak2 doktor mesti scan baby mama..tapi,malangnye....doktor tu takde pun scan perut saya.Mungkin dia anggap problem biase plus ada lagi 2 minggu untuk baby ubah2 position kepala.'Kalau sakit terus ke hospital ye'.itu jeke doc??..Saye pun balik dengan hampa....Nurse klinik desa call tanye ape progress jumpe doktor tadi,dengan nurse sekali pun terkejut kenapa doktor x scan langsung.Nurse kata xpe,kite jumpe nextweek.

Hari2 mama doa supaya baby sihat & cepat2 kite bersua di dunia.Area servik ni tiap hari makin sakit,tapi redha demi seorang anak.

Monday, November 19, 2012

Week-38,baru decide betul2 hospital bersalin!!

Assalammualaikum readers...rasenye last week,minggu ke 37 saya story yg saye dah balik kampung kat Banting sebab nak bersalin kat sana.Alhamdulillah checkup semua ok,nurse pun puji bacaan hb sangat2 bagus.Pastu saya pun semangat call klinik desa klang bagitau yang saya dah balik kampung bla..bla..bla...

Tapi sayang 1000 kali sayang,entah kenapa selepas seminggu kat rumah emak,saya terlalu rindu pada husband.Ditambah pulak ade contraction2 palsu sehari 4 kali ulang alik toilet tapi xde bende nak dikeluarkan,buat saya 'sangap' sangat nakkan husband ade di sisi..sakit perut sikit je mula la masuk bilik baring,nangis.... Ciwek betul.Tiap malam wassap husband mengadu itu ini..pastu line digi plak macam taik,rase nak mengamuk juga.

Saya memang tak tahan dah rase rindu sangat kat husband..teringat2 husband selalu main dengan baby tiap2 malam,sapu minyak bagai...oh rindunya.tapi before tu saya fikir/google siap2 beza bersalin di banting&klang.Di Banting,memangla ada mak abah,kakak pun kat puchong je boleh balik anytime.tapi risau juga kalau sakit malam2,nak mintak orang tua drive kesian juga takut silau2.kalau suami lambat sampai,dah terpaksa susahkan mak abah untuk register itu ini.most important,setakat ni memangla baby sume ok,but based on my survey,if any complication happens lagi2 yg melibatkan operation,memang hospital banting akan tolak ke GH klang,HTAR.

Kalau saya decide balik klang,kami kene survive sendiri.Pergi hospital berdua,daftar sendiri,everything buat sendiri..lagipun penglihatan MIL belum ok,so memang takde orang tua yang nak dirujuk 24 jam.Tapi fikir2 balik bile lagi husband nak belaja buat semua ni.Saya memang berharap sangat husband ade di sisi waktu sakit2,hantar sendiri ke hospital & uruskan everything.walaupun dah dengar macam2 bad review kat HTAR,tapi saya still yakin insyaallah semua okay.Plus,GH memang ade pakar2 yg berkenaan,so saya positifkan diri

At the end,saya call husband bagitau nak balik klang.Husband marah juga kenapa tak fikir awal2 dari haritu,saya kebalkan jela telinga ni.Esok ade checkup,mesti nurse pelik kenape saya balik semula ke klang..haha.

Monday, November 12, 2012

Di kala minggu ke-37

Assalammualaikum readers,lately ni tak larat sungguh nak menaip ape2.Nak buat correction journal pun slow je.Tapi memasak,membasuh baju,mengemas rajin la pulak.especially bile makin dekat nak balik bersalin kat kampung.seboleh2nye nak senangkan  husband bile die terpaksa duduk sorang2 kat rumah nanti.Baru2 ni utm pun ade call panggil viva,panggilan yg memang saye tunggu2 selama ni.But unfortunately,saye x sanggup amik risiko travel jauh2 di saat kandungan masuk minggu ke 36.Sedih juga bile terkenangkan ramai kawan2 yg same2 extend master dengan saye dah pun selamat viva.tinggal buat correction & tunggu convo je.But i'm always +ve, & pecaye ade rewards di sebalik kesabaran/dugaan.

This week baby dah masuk minggu ke 37.So far dah minum air gula 2 kali disebabkan naik 1.7 kg raya haji haritu.Di waktu kandungan 9 bln,total weight gain is 10.4 kg..harap sangat dapat bersalin awal.Waktu2 camni memang dah rase sakit2 area pelvic,kaki gerak terkangkang sikit je mula la sakit.sensitif sungguh kawasan tu.Takde petua pelik2 pun yg saye amalkan untuk mudah bersalin.Cume tengah struggle habiskan mengaji Alquran (baru juzuk 18,aiiiyyaakk slownye),bace surah maryam,download siap2 dlm handset,&....yang ni..emm....rajin2 bersama suami.memangla rajin,tapi minggu ke 37 husband dah hantar saya balik kampung,& we only meet bila saya nak deliver baby nanti.Anyway wait & see jela berkesan ke tak petua ni :)

Monday, October 22, 2012

Baby's stuff - kekabu & tilam baby

Sebenarnye mak dah lama suruh saya cari kekabu untuk buat tilam baby,lebih lembut & tahan lama.tapi kat bandar payah nak jumpe kekabu yg jual kilo2.kalo ade pun banyak yg jual siap berjahit jadi bantal or tilam.So kami pun belilah set tilam baby yg dah siap kat Fiffy.tapi rase macam kurang puas hati sebab tak berapa tebal.

Weekend haritu saya balik kampung, and jalan2 ke Alamanda.On the way lalu kat pekan Dengkil,nampak ade kedai jual kekabu.girangnye hati ni.esoknye saya&mak ke Dengkil semula beli kekabu.location kedai ni betul2 selepas medan selera Dengkil.Harga sekilo kekabu rm17.set tilam baby yang dah siap pun ade jual,rm75...1 tilam,2 bantal tido,2 bantal peluk.tilam saja rm55.tapi kami beli sekilo dulu.saje nak try.

After that,kami terus shoot ke Nilai Square cari kain kartun2.semput gak la bila dah lame 2-3 bulan tak drive.semua orang tau kat nilai tu berlambak sangat kedai kain.mula2 jumpa corak doraemon,angry bird,dora..rase macam bosan.entah camne hati ni kuat nak round kedai yg belakang2 nun jauhhhhhh tu ha..akhirnye,ade somebody bagitau cari kedai seng huat,banyak sikit pilihan kartun2.memang betul pun kedai ni kat belakang...huhu,semput mak jemah.kedai2 lain rm2.90 semeter,tapi nampak macam dah buruk2.kat seng huat rm3.90 semeter,tapi corak better sikit..ade mickey,minnie,donald,pooh,kungfu panda,madagascar,chipmunks...lepas beli, kami gerak ke kereta tetibe nampak ade corak yg lagi cantik kat kedai lain....tapi kain dia terlalu tebal macam kain langsir/lapik meja.tak sesuaiii untuk baby.okay,enjoy the pics.sejak update blog pakai samsung ni aku pun tak tau la camne rupe gambar2 dalam blog ni tunggang terbalik..layan jela..








Monday, October 15, 2012

Peti ais 2nd hand yang sangat berbaloi

Remuk hati,terseksa jiwa dan raga bila tengok peti ais rosak dan terpaksa tunggu 2 minggu lamenye.Asal2nye,husband nak bersihkan peti ais..defrost segala bagai.tapi disebabkn peti ais tu memang dah kurang perform,memang lambat ais2 nak cair.husband x sabar & ketuk2 ais yg tebal tu pakai lesung batu.ganas kan?..tibe2 tak semena2 gas tersembur keluar dari tempat beku..(bayangkan macam orang sembur ridsect).makin lama gas makin slow.yang nampak cuma retak halus disebabkan lesung batu berpuaka tadi.

Selang beberapa jam,peti ais kami dah x sejuk lagi.hampa gila,dalam tu banyak barang basah yg suppose tahan untuk 1 minggu memasak.Nasib baik peti ais tu husband dah pakai lama dari zaman bujang,so takdelah saya nak emo2 sangat.

Kebetulan,husband memang dah booking peti ais second hand,cuma terpaksa tunggu seminggu baru brader kedai tu boleh hantar.Seminggu berlalu dan saya pun dah naik meroyan makan minum tak teratur,makan kt kedai pun tak best.Macam2 alasan la brader tu bagi,belum isi gas la,lori takdela.Akhirnya cukup 2 minggu,husband amik sendiri peti ais guna 4 by 4 kawan dia.Lega!!..Only Rm200,baru 5 tahun pakai,brand Toshiba,3 pintu.sangat besar berbanding peti ais kami yang lama hokkeyyy!!.Malam tu saya terlalu hepi sampaikan pergi dapur je mesti nak bukak pintu peti ais.padehal kosong.





Friday, October 12, 2012

Camne rase kek bulan?

Kek bulan ni datang dari fiza,tunang kawan husband.saya pun amik jela since memang tak penah rase langsung kek bulan seumur hidup.dia kate ade telur kat tengah2,tak kisahla....yang penting ade cop halal.

Ape rasenye???....rase manis....tengah2 tu kuning telur masin.tapi tak masin pun.ade hirisan almond.selebihnye rase lemak2,makan time perut lapar memang sesuai.cepat kenyang...muak skit.tapi not bad la,kalau ade siape2 yg nak bagi lepasni pun saye amik je.





Wednesday, October 3, 2012

Moga terus bersabar

Alhamdulillah...baby dah 31 weeks.Padat je rase perut ni.moga saya&baby sihat.Sejak broadband dah mati,memang sy duduk saja kat rumah goyang kaki tanam lemak.kalau dari awal haritu saya tanam anggur,mungkin dah lebat berbuah..Memang xseronok update blog pakai handset besor tapak tangan budak.tak puas rasenye..nak upload2 gambar pun xbest.

We are now facing the tough phase.problem kereta&bank,iphone hilang,peti ais rosak...macam2la..but husband try to manage all the things..yang penting nak cari rumah yg lebih selesa dr sekarang.Moga kami sentiasa diberi kekuatan.Life must go on!

Wednesday, September 12, 2012

Kenapa dengan si Ainan Tasneem

Sejak lagu Ainan Tasneem, 'Aku suka dia' keluar kat youtube & radio..(dah berbulan-bulan),husband asyik dengar je..pastu siap download video youtube pastu dengar ulang2.Masuk kereta pulak,siap pasang iphone dia dengan speaker kereta,again dengar lagi lagu ainan tasneem.Kalau pergi mall mane2,terdengar lagu 'Aku suka dia',mula lah buat muka fantasia bulan madu dia tu...

 
Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia



One day saya tanye.."papa suka lagu ni sebab ainan tasneem ni cantik kan??,kan?kan?....artis2 youtube ni kan cantik2..baik papa ngaku..."

Papa jawab.. "Mane ade..takdelah,takdelah.....kalau dengar lagu ni mesti tringat mama..betul..tak tipu"..Okay fine,mungkin la kot husband teringat awal2 bercinta dulu.

Hari raya haritu, Ainan tasneem & beberapa orang lagi penyanyi youtube keluar kat tv3,Malaysia Hari Ini..Pastu husband cepat2 panggil saya.."cuba mama tengok muka ainan tasneem..(sambil buat muka kecewa)"

Saya tanye "kenapa dengan dia??...Haaa....frust lettew muka ainan tasneem tak sama dalam youtube..haha"..

 Rasenye yang ni kot yang keluar kat MHI raya haritu.

Then husband diam je sambil geleng2 kepala....Saya dah agak,mungkin memang betul husband suka lagu tu sebab teringatkan saya,tapi main pointnye ainan tasneem tu kiut bagi dia.Thats why dia frust bile muka ainan dalam youtube tu tak sama bila keluar kat tv.Gelak kat husband kuat2..haha

Monday, September 10, 2012

Baby's Stuff - Mydin USJ

Bila awal bulan,sayalah orang yang paling happy sebab tunggu husband hulur duit untuk beli baby's stuff.This time kami ke Mydin USJ sebab member suggest tengok2 barang baby kat sana.Disebabkan kami ke sana dah petang,kemudian ada janji lain nak pergi open house kawan husband, so memang tak lama kat Mydin.Sayang kan.. dah sampai kat Mydin besar tapi kejap2 je jalan dalam tu.Tak puas hati sungguh.Kami spend masa 1 jam lebih  kat tempat baby stuff,mungkin sebab tu husband asyik menguap2 & cepat mengantuk,lantas ajak balik.

Barang baby takdelah banyak sangat,pilihan2 macam mitten  booties, baju-baju, still okay.Tapi saya tak begitu enjoy sebab pilihan colour yang saya suka tak banyak, harga memang murah,tapi kualiti kain biasa2 je,tapi ade brand2 lain yang kain dia memang okay.Cuma kene pegang & belai betul2 baju tu baru boleh rasa kasar,nipis,tebal or lembut.Overall, harga Mydin memang murah rm1-rm3 dari Fiffy,but saya lagi suka Fiffy atas sebab2 kualiti,pilihan colour & saiz.



 Baju malam sepasang- RM8.90 & Rm9.90


 Baju siang sepasang- RM5.90 & RM7.90


 Mitten & booties - RM3.90 each


Tiba-tiba ade gambar dress pulak - RM39

Friday, September 7, 2012

Best je minum air gula

Assalammualaikum

Entry ini tidak bergambar.Bagitau awal2 supaya tak boring baca.Bulan raya ni standardla berat ibu mengandung masing2 naik.Macam kes saya, lepas sebulan tak check-up,tau2 je naik 5 kilo!...Kalau tanye orang lain,semua standard 2 kilo lebih je naik.Ni sampai 5 kilo,nurse pun macam tak pecaye..timbang semula 2 kali,pastu geleng kepala."Raya ni ketupat rendang semua awak makan ye.."..Mestila nurse...setahun sekali.Dah elok2 buat checkup kat klinik desa depan rumah, tak pasal2 nurse suruh jumpa doktor kat klinik kesihatan.Masa ni dah ade bayang2 kene minum air gula.

Esoknya saya pun pergilah KK Pandamaran, klang..Just to set appoinment saje.Memang tepat sekali,kene minum air gula.Saya pun buat2 la muka tenang & cool."Ok,datang esok jumaat pukul 8 pagi ye.Jangan lupa puasa,boleh minum air masak je".First time saya datang KK Pandamaran, environment klinik totally different from typical KK yang saya pernah datang sebelum ni.Walaupun dah separate bahagian IBU&ANAK, pastu untuk orang awam lagi...memang ramai gila...terlalu ramai (bagi saya) totally macam hospital besar.Tapi sedia maklum, Klang memang pack giler penduduk..tak jauh dari dari KK Pandamaran,ade lagi satu KK Port Klang.Walaupun jarak KK dekat2,tapi still ramai.Tak payahlah ngade2 pegi KK lain.


 Hari kejadian...saya & husband ke klinik pukul 8.30 pagi.Ni nak habaq sikit pasal klinik goverment..Kau janganlah sesekali pandang rendah dengan diorang.Kalau kata pukul 8 pagi,kau janganlah lenggang kangkung datang pukul 8.45 or 9 pagi.Masih teringat cerita husband buat appoinment HIV test masa nak kahwin dulu,diorang reject sapa yang datang lambat.Macamtu gak dengan kes saya,masuk2 klinik je memang ramai sangat2....saya anggarkan dalam 50 orang ibu mengandung ade kot.Tempat duduk memang banyak,tapi full.Macam saya,datang pukul 8.15-8.30 okay lagi.Buku pink disambut oleh nurse dengan senyuman mesra.Tapi..tapi..tapi...kesian giler kot yang datang pukul 8.45 ke atas...semua kene marah dengan nurse."Kita suruh datang pukul 8 kan..sekarang pukul berapa kak..nak pukul 9 ni".Bagus jugak nurse marah,kalau kau datang suka2 pukul 9 lebih,pukul berapa pulak nak minum air gula..nak tunggu 2 jam lagi.takkan sampai ke petang kot.Siapa yang datang lambat pukul 9 ke atas,memang keluar muka hampa la.

Jam dah pukul 10.15 pagi,tapi nama saya tak dipanggil2 lagi.Borak2 dengan orang sebelah, "Awak datang pukul berapa?"..Orang tu jawab " pukul 8"..tapi nama belum dipanggil.Then saya tanye orang sebelah-sebelah dia pulak.." you datang pukul berapa?"..Dia jawab "pukul 7.30"..tapi nama dia pun belum dipanggil2.So you all boleh imagine dari pukul 9 ke 10.15,berpuluh2 orang yang dah dipanggil tu datang pukul berapa?...pukul 6.45?pukul 7 pagi? ..maybe.Pukul 10.30....nama saya pun dipanggil.Macam yang orang selalu cerita,step2 minum air gula are as follows: (cheh!,ayat thesis)

1)Kene puasa dari malam, some said start pukul 10 mlm,some said start puasa pukul 12 mlm.
2)Esoknye..first kene cucuk amik darah 1 tabung kecik.Tak sakit..Bace doa nabi Yunus banyak2.
3)Terus ke billik sebelah, nurse akan bancuhkan 1 mug air gula suam2 panas,minum sampai habis..
4)Duduk tunggu selama 1 jam setengah-2 jam..nurse akan panggil,cucuk untuk amik darah 1 tabung kecik.Hantar tabung pergi makmal..result diorang akan inform esok2nye.boleh balik dah.Simple kan?

Bagi saya,minum air gula takdelah seteruk mana yang diceritakan orang.Saya memang suka minum or makan benda manis sepanjang pregnant.So,masa minum air gula tu,totally macam makan aiskrim mcd.Sedap,memangla pekat,tapi still sedap,acceptable.Saya habiskan within 10 seconds,first teguk,siap senyum lagi sebab sedap!..jangan toleh2 tengok orang, Bismillah,minum je dalam 2-3 kali teguk.Kelakar juga tengok a few people minum sampai muka berkerut-kerut,siap batuk2 tersedak.Tapi jangan terlalu happy, 2 jam menunggu tu memang mencabar sikit.Pening2,loya,mengantuk tu biasalah...buat bodoh je,tengok tv,baca majalah,or borak2 dengan orang sebelah.

To be honest, janganlah terlalu berpegang sangat dengan cerita2 orang.Minum air gula takdelah teruk mane sampai fobia2 bagai..Entah pape lah orang yang cakap macamtu.Ikut badan masing2 la,ade yang tahan,ade yang tidak.Harini memang rezeki saya,semuanya dipermudahkan..sejujurnya saya sangat confident & happy minum air gula.Jangan lupa baca doa nabi Yunus banyak2 tak kira kita dalam kesusahan atau kesenangan, "La..ila hailla anta subhanaka inni kuntumminazzolimiiin.."





Tuesday, September 4, 2012

Baby's Stuff untuk second time - ala2 chicken soup for the soul pun ade..

September 2012, bermula lah kehidupan saya sebagai full-time surirumah.Mula lah rajin nak update itu ini.Bukanlah nak menunjuk sangat pun,just nak share harga2 baby's stuff,senang untuk siape2 yang tengah survey or plan perbelanjaan barang baby.Cuti raya haritu saya and husband beli barang2 baby untuk second time.Masa first time haritu habis lebih kurang rm50 je,tak berani nak beli2 sangat sebab masih awal,plus tak tahu lagi jantina baby.Second time kali ni kami habiskan dalam rm250 untuk 3 tempat.

First, Anakku di Banting..masa ni ade sale,tapi tak banyak.Saya & kakak saje2 masuk while husband tunggu kat luar.Entry sebelum ni pun saya ade letak pic ni.Takpelah,letak sekali lagi.

As i said before, 3 pasang dalam rm45.++.Campur2 brand Anakku,Doraemon & lain2.


Tempat kedua, kami ke Jusco Bukit tinggi.Kami suami isteri memang bijak,beli barang baby time takde sale.bijak kan?..ada certain barang je yang ade sale,itupun 10% and 20%.


 Pureen's breast milk storage (4 oz)-3 botol RM19.90
Pureen round bottle (2 oz)-RM7.90
Dalam plastik ade 3 pcs puting Pureen saiz S-RM5 (saiz ngam untuk breast milk bottle biru tu)


 Baby bath travel - RM9.90
Anakku Cotton buds-RM4.50


 Pureen's baby wipes 2x80's - RM9.60


 Minyak Yu Yee 10 ml- RM5.90 (Harga kedai Fiffy)
Pureen's cleaning brush - RM9.90



 Pureen's napkin (printed 10 pcs) - RM32.90
Dah beli napkin comel2 ni,husband kata tak payah beli selimut extra or bedung.Sapu tangan pun tak perlu sebab napkin ni boleh cover kegunaan2 tu.Baik boss!


Third place,kami ke Fiffy opposite Jusco Bukit Tinggi..kat sini banyak pilihan baju baby untuk newborn.Harga pun murah.Kain dia pun okay.Husband memang tak berapa suka baju kaler putih.Dia suruh pilih kaler2 hijau,biru,kuning...dah duit dia,kita ikut jela.



 Baju jaring2 lengan pendek sepasang - RM9.90
Baju jaring2 lengan panjang sepasang - RM11.90

Kat Fiffy ni kalau datang selang sebulan dua,mesti dia ade stok kaler baru.Kalau baju newborn yang ade kartun2 sikit,harga RM15 ke atas.Untuk beginner macam saya,memang sesuai lah ke Fiffy sebab harga dia murah,plus siapa2 yang baru nak try barang baby itu ini,tapi tak berani nak beli yang mahal2,bolehlah ke Fiffy.

Untuk baju,kami memang ke Fiffy.Ade member suggest kami ke Mydin,diorang kata baju jaring2 boleh dapat bawah rm5.Dengar memang murah,tapi kene tengok dulu kain dia lembut or kasar.Baju harian siang & malam actually tak kisah pun kalau beli murah2,asalkan kain dia okay.Kalau kami, memang pilih yang murah sikit sebab kakak & kawan2 banyak nasihat,baby cepat besar,dah tentu pakai kejap-kejap pastu kalau dah besar sikit nak kene beli yang baru lagi.Lagipun untuk first 1-2 months bukan ke kita kene berpantang,dah tentu duduk rumah je.Kalau berjalan keluar pun,takat mana lah baby tu tahu bergaya.Tunggu dah besar sikit 3 bulan ke atas,baru ok nak beli baju jalan yang mahal sikit.Kalau macam set2 baby bath,cotton buds,or minyak2 beli yang botol kecik2 dulu pun okay.Kadang2 orang kalau nak bagi hadiah,diorang suka bagi set-set losyen ni..(huhu perasan,ade ke orang nak bagi hadiah?)..Lagi satu,kalau beli barang2 especially liquid,jangan lupa tengok both tarikh dibuat and tarikh expired barang2 tu.Pada parents-to-be yang baru nak survive hidup berumahtangga,janganlah risau.Soal rezeki anak,kita kene yakin & percaya rezeki anak itu memang ada.Tak kisahlah orang nak kata barang baby kita murah or ape sekali pun.Kita bukan kacau duit diorang pun.Banyakkan berusaha & berdoa.


***Lepas abis beli barang baby kat Jusco,kami terus turun ke tempat parking.Ternampak satu family berdiri sebelah kereta kami seolah2 macam tengah tunggu somebody datang.Husband terus tanye pada si ayah yang tengah senyum, 'kenapa bang,ade masalah ape2 ke?'..Abang tu jawab, 'tengah tunggu kawan,beteri kereta weak,tak boleh start'..Husband pun  terus offer nak tolong jump start kereta abang tu,kesian juga tengok wife and anak2 dia berdiri tunggu kat situ.Saya pun borak2 dengan wife abg tu,umur kakak ni baru 30-an,bekerjaya,baru habis degree and dia memang teruja dengar saya tengah buat master sambil pregnant.Padahal dia tak tahu aku ni terkial2 siap extend setahun nak writing thesis dengan perut besau lagi ni.After borak2 10 minit,kereta dia pun dah boleh start.The best part is, abang tu hulur duit secara paksa kepada husband,husband tak nak,tapi abang tu kata 'amikla,duit raya untuk anak'.Mereka pun pergi,tapi seronok tengok anak2 kakak tu,walaupun kecik lagi tak sampai 5 tahun kot,tapi berbudi bahasa,pandai ucap terima kasih auntie tanpa disuruh mak nya.Baru saya teringat,kakak tu cerita dia buat degree masa tengah sarat mengandung.The moral is, first...rezeki anak ade di mana-mana,tanpa disangka-sangka..See?,mula-mula after beli barang baby,saya macam 'errrkkk....mahalnye'..tapi nak tak nak kene beli juga.Tapi siapa sangka Allah juga dah aturkan rezeki untuk anak kita,keluar2 Jusco je ade rezeki lain menanti.Second,jangan rasa susah hati mengandung sambil belajar,moga-moga anak kita pun cerdik pandai bila dah besar nanti.

Monday, September 3, 2012

Minggu yang melegakan

Assalammualaikum

This week baby dah masuk minggu ke-27..Alhamdulillah,sambutan raya semua lancar..mula-mula sedikit terganggu bila baby asyik kick.Sejak dah scan jantina baby,rasa seronok je tak sabar nak tunggu baby keluar,siap mimpi-mimpi dah bersalin.Husband pun ikut mimpi same, dia kata baby dalam perut dah terlalu besar sampai nampak kesan tapak kaki baby,tapi kenapa mama tak bersalin lagi.haha...Tapi cadang nak scan sekali lagi bile dah 7-8 bulan nanti.Kat Banting kami scan 2D rm45..mahal sikit maybe sebab 3-4 hari cuti raya.Ade member kata scan jantina rm30 lebih je sebenarnye.Tapi tak kisahla, both mama & papa terlalu excited nak tengok jantina.Saya cadang nak bersalin kat Hospital Serdang since tengok kakak bersalin kat situ everything nampak best je.Dari wad bawah sekali sampailah dia dipindahkan ke first class untuk gov.staff,layanan nurse memang okay.Tapi dengar2 siapa nak bersalin kat situ kene daftar since 4 month's pregnant lagi..kalau tak,diorang tak nak terima.Kalau datang secara emergency terus nak bersalin pun boleh.Tak tahu lah cara mane yang betul..Yang pasti,saya tak daftar ape-ape lagi.

Minggu ke-2 raya,saya bertolak ke JB sebab nak siapkan & hantar final thesis pada panel sebelum viva.Actually inilah main point saya nak update blog.Berhempas pulas siapkan thesis siang dan malam.Masa tu pulak baby aktif sangat kick sana sini, kurang selesa saya nak buat keje.Tapi saya dah tak nak ingat lagi pasal thesis,dah tak nak fikir lagi..seriously.Jiwa raga terseksa nak siapkan thesis.Now saya boleh rehat & fokus pada baby..lepas bersalin baru fikir balik pasal viva & whatsoever.



Ini gambar minggu terakhir di JB sebelum rehat bersalin..lepasni kalau nak datang pun tunggu dah lepas bersalin.Sepanjang mengandung,saya membesar secara sekata,sebab tu ramai yang tak tahu saya dah 6 bulan mengandung.Kawan-kawan,supervisor,sedara mara,semua tak nampak perut saya yang dah nak masuk third trimester ni.Disebabkan saya datang JB naik bas, balik klang tengok kaki memang bengkak-bengkak sebab berdiri lama tunggu bas..Nama pun mengandung.Nak masuk third trimester ni memang totally berubah,tak sama dengan keadaan first trimester.Selain dari nafsu makan yang bertambah,sekarang payah nak renggang dengan husband.Kalau masa mabuk-mabuk dulu siap nak balik rumah mak lama-lama,duduk tido asing-asing.Now raselah,memang tak boleh tido kalau husband takde sebelah.

Selang sehari balik dari JB, kami ke Perak pulak.Family kakak ipar buat kenduri cukur jambul untuk baby Adni.Sepatutnye kenduri untuk majlis berkhatan sekali,tapi my brother cerita,anak dia tak nak sunat,meragam masa kat klinik.Siap dah bagi ubat semua,janji nak beli ipod,still tak nak sunat..Apelah wafi ni,yang kelakarnye...kucing pun dia takut.Macam nampak monster je.


Gambar ni saya amik dari facebook kakak ipar,ade kawan dia tag..Saya sejak kahwin memang dah pencen amik-amik gambar ni.Tak rajin macam dulu dah.Very cute buaian berendoi.

Another pics.....


 Hannan suka gigit beg acik..lagi dimarah,lagi suka dia.


 Baby Adni...kakak ipar cerita,kain lampin yang dia beli kat Australia ni memang super duper besar,senang nak buat bedung.Tak macam kain lampin Malaysia.


Kereta kesayangan husband,dia memang peminat toyota lama,body part Carib.Dia kata dah kaya camne pun dia takkan tukar kereta ni.Boleh percaya ke?


***Minggu ini memang minggu yang melegakan...dah lepas salah 1 beban besar (writing thesis),nak fokus pada baby, and now waiting husband gaji,nak completekan barang baby***

Monday, August 27, 2012

1 week Raya's Photo

Tahun pertama beraya sebagai isteri.Husband tak biasa raya banyak2 rumah,tapi berjaya juga bertahan selama seminggu kat kampung & belajar cakap jawa.




Us..






 Kebun sayur abah



 Hannan

 Baby's cloth - Anakku,3 pasang cume habis rm46..nak abiskan stok agaknye.

Big Apple

Now i'm in JB for 1 week & badly missing my husband..

Sunday, August 12, 2012

Radiusite & Red velvet

Harini seperti yang dijanji, saya and a few BFF ke Seksyen 7 survey tudung.Malam sebelum tu saya asyik risau camne agaknye kalau tak tahan or penat berjalan sebab cuaca panas.Kami gerak pukul 10 pagi dari klang,memang keluar awal sebab area tu kalau dah ramai yang ke jakel,ariani, & kedai-kedai lain,memang susah nak cari parking.Yang excited nak beli tudung cuma seorang.Saya & Ain,more to survey la...

First place, kami ke Radiusite..Yani memang excited nak ke sana since die dah survey awal-awal tudung ape yang nak dibeli.Tengok kasut kat luar kedai,memang ramai...Masuk-masuk dalam kedai je,saya terus cari kerusi..sambil snap2 pic customer yang datang.


Masuk Radiusite ni tak payah risau kalau berkenan dengan tudung/selendang cantik,tapi tak reti pakai.Pekerja diorang akan ajar camne nak pakai &customer lain boleh tengok belajar sama.Macam bengkel pakai tudung pun ade.



 Pic ke-3 ni memang nampak ramai akak-akak berpusu-pusu nak try satu jenis selendang ni.Nak tau selendang ape?..Selendang yang ade manik-manik atas kepala.Memang silih berganti orang datang try selendang ini.


Yani pulak amik selendang chiffon & inner tudung, 1 set.Yang bestnye inner tudung ni dah siap2 ade button kat tepi so tak payah la nak cucuk-cucuk pin.



Then, kami pergi ke Pearl Haya.Dalam kedai ni pulak,memang saya seorang yang excited sikit sebab saya seorang je yang selalu pakai tudung awning,Yani & ain biasa pakai shawl/bawal.Ramai yang amat dalam kedai tu,memang tangan sebelah ni pegang perut jela.Mula-mula saya hairan kenapa makcik-makcik ni selamber gile kaut tudung banyak-banyak kat tangan pastu pergi kaunter,sekali pandang macam tengah pegang sayur kangkung yang lebat.Rupanya promosi hujung minggu, 3 tudung-rm100.Memang murah,sebab faham-faham jela tudung Pearl Haya ni harga die camne.Disebabkan saya tak beli baju raya lagi,so memang takde rase nak beli tudung.

Next kami ke Sugarscarf,masa ni dah mengah-mengah juga + tekak haus.Kedai die lebih kurang macam Radiusite juga cuma banyak sikit tudung awning compare to Radiusite.Then kami jalan-jalan ke kedai-kedai lain , pergi Gulatis,then pergi ke Jakel..memang hampir nak pancit juga.Finally baru saya perasan,raya tahun ni macam ramai yang beli selendang manik-manik tu,tapi ramai yang ke Radiusite sebab after kami survey Radiusite & Sugarscarf  offer harga berpatutan.Kalau harga Radiusite/Sugarscarf range  rm75-85,harga kedai lain cecah rm120-rm150.

Balik dari shah alam,memang nak pengsan...sepanjang awal pagi,balik dari shah alam,and sampai waktu nak berbuka,saya mandi 3 kali sebab nak segarkan badan.Memang cuaca panas.Tapi syukur dapat bertahan,kalau boleh lepasni nak elakkan keluar berjalan waktu siang sebab niat memang nak puasa penuh,tak nak ponteng-ponteng.Nikmat betul berbuka minum jus oren & kek red velvet (actually kaler pink) yang saya idam-idamkan home-made by ain.Enjoy the pics!