Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, January 24, 2012

My Second Nikah Dress

Macam yang saya cerita sebelum ni,baju nikah pertama saya ade kesan gunting,sedih okay...tak payah panjang2 cerita...then saya beli baju nikah kedua...pattern lebih kurang sama,kurung moden,cume ade batu kristal,sulam2 sikit.

Bagi saya,baju nikah tak semestinya nampak cantik bila jahit dengan kain lace,heavy beads or sebagainya.Tapi kebanyakannya itulah typical baju nikah,colour putih,jahit dengan lace,bead sane sini.Tapi saya sengaja pilih kurung moden jenis chiffon yang bukan warna putih ,first sebab chiffon nampak 'jatuh' pada si pemakai,and nampak effect slim di situ,second saya boleh pakai semula baju nikah kat majlis-majlis lain.Mula-mula saya tak kisah langsung pasal baju nikah nikah saya yang sangat simple ni,but bile dengar beberapa pendapat dari a few friends,saya jadi tergugat,goyah and mula risau ape orang akan cakap tentang baju nikah saya...Maybe orang akan cakap..'Ooo..ni macam baju raya aku'..atau..'Baju si pengapit lagi cantik dari baju nikah pengantin'..

Tapi bila saya balik kampung,and tenung lama-lama baju nikah saya,the confident is back!...Ape kurangnye baju nikah saya,rasenye cantik juga kalau dah pakai,kalau dah mekap,kalau dah pakai veil dan ditambah lagi dengan seri pengantin.Citarasa setiap orang berbeza-beza...ye,memang nikah kalau boleh nak seumur hidup sekali,sebab tu nak cantik-cantik,nak jahit dengan kain lace or whatever...but,to make yourself beautiful,you don't have to be somebody else ,nak tiru orang ini,or orang itu or risau ape orang akan kata.Kalau ade orang tanye or kritik,just stick to your opinion or prinsip.Kalau mase nikah tu makcik-makcik kat kampung tu tegur,kita jawablah..'Ini trend la makcik,tak payah kain net atau renda,sekarang semua pakai kain chiffon,ala-ala hatta dolemat'..Kalau kawan-kawan bujang tegur pulak,awak jawablah 'kalau kau nak sangat yang camtu,ko kahwinlah cepat'..Atau lagi ringkas dan padat 'Kau balik sekarang'..






baju nikah blogger-Sakina

Couple doktor-Chameleonphotoz



Simple nikah dress,cume ade batu kristal kat leher & tangan je-amrufm.wordpress



Semua baju-baju nikah kat atas tu sume simple,takde lace,cume ade sikit-sikit je aksesori,but semua pengantin still nampak gorgoes sebab seri pengantin terserlah.Kan?kan?....so no worries anymore.

No comments:

Post a Comment