Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, March 3, 2012

Bagaimana saya turunkan berat badan-Siri 3

Assalammualaikum...salam sabtu pagi..pukul 3,4 pagi u olls i update blog.Pukul 1 tadi husband mintak air panas,bile orang dah buat nescafe 2 mug,dia dah tidor dulu.So ade bunyi-bunyi naik angin di situ.Malas nak marah banyak2,orang nak pegi holiday esok tak boleh marah-marah.Meh kita sambung siri turunkan berat badan yang ke-3.Insyaallah last series.

Semangat saya turunkan berat badan agak membuak-buak masa awal-awal pakai korset PB.Setiap 3 hari sekali,saya akan catat ukur lilit badan,contoh pinggang or peha..so bile ada catatan tu kita boleh tengok penurunan atau berapa banyak cm kita susut.Mula-mula tu seronokla seminggu ade susut dalam 2-3 cm.Tapi makin lama makin slow pulak penyusutan tu.Nak tau sebab ape?...sebab,korset PB kene pakai sekurang-kurangnya 8 jam setiap hari.Lepas bukak PB,rendam,mandi, and perut kita betul-betul dalam keadaan selesa sebab dah tak pakai bengkung.Kemudian pulak melantak makan malam sekenyang-kenyangnya sebagai balas dendam lunch tadi tak dapat makan banyak.So,memang lambat la nak kurus kalau habit kita setiap hari macamtu.So saya ubah sikit makan malam sebelum bukak PB, between 7 - 8 pm.Tapi kadang-kadang tu makan juga malam-malam kalau teringin sangat.Tapi kene beringat juge.

Part yang paling tak best is basuh PB setiap hari.Bayangkan dah pakai ketat-ketat ,berpeluh,melekit..then kene basuh setiap hari.Toskan,then jemur bawah kipas.Setiap hari,saya ulang setiap hari.Baju pergi keje pun kita basuh seminggu sekali,ni kan pulak nak basuh baju comel setiap hari.Itu pun menguji kesabaran juga.

Masuk bulan ke-2,berat badan takde susut banyak..kadang-kadang fedup juga especially kalau kita kerap sangat timbang berat badan & expect berat akan turun banyak.Tapi bagi sesetengah kawan yang dah lama tak nampak saya,ade juga yang menegur nampak susut sikiiiiiitttttttttt.Macam yang saya cerita dalam siri 1 & 2,bila saya start control makan + ditambah pula dengan sibuk uruskan hal kahwin,memang automatik berat cepat turun.Kemudian muka happy semacam bila try baju-baju lama yang dulu memang sendat dat dat dat..sekarang dah muat balik.

Semenjak kahwin ni,saya agak risau sebab dah start malas pakai PB,sibuk nak buat kerja rumah je.Tapi paksa juga diri ni rajin-rajin basuh PB setiap hari atleast pakai untuk maintainkan berat badan.Kalau turun tu dah kira bonus..(Of cos nak turun!!)..The best part is,PB cover lemak-lemak yang berlipat-lipat.Pakai baju ape pun confident.Seriously,it works!!..berbeza dengan korset/girdle jenama lain yang saya pernah pakai sebelum ni,memang nampak lemak lipat-lipat.Kalau pakai PB bile orang pandang dari depan,memang nampak shape la body tu,cume bila dari sisi nampak montoks sikit.Yang penting,mane lemak - lemak menggeleber tu,PB akan tolong kemaskan.

Until now,alhamdulillah semakin selesa & semakin sayang dengan PB.Mula-mula je tak selesa,lama-lama sehari kalau tak pakai memang menyesal.Lepastu mula lah risau,menyesal tak basuh awal-awal.Nasihat saya, siapa-siapa yang nak turunkan berat badan,what ever method yang kita try,mesti ade DISIPLIN.Tak kisah mahal atau murah,nak joging ke,nak makan jusmate ke,kalau takde disiplin tak jadi juga kan?..Then kene banyak sabar..sabar...dan sabar...Dont push your self to hard,kalau siang malam asyik risau nak kurus,lepastu takde effort,memang satu hape pun tak jadi.Jangan lupa reward diri sendiri & yang penting enjoy your life in a healthier way.

No comments:

Post a Comment