Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, March 5, 2012

Cerita sebulan

Assalammualaikum,semalam genap sebulan kami hidup as a wife & husband. But husband lagi ingat tarikh bertunang compared to tarikh bernikah.hadoiii..Rutin saya sebagai surirumah semakin memberansangkan.Everyday husband akan bangun tido dulu dari saya..what??..haha.Tapi subuh saya yang bangun dulu.Weekdays,husband jenis yang tak breakfast..bangun,mandi,bancuh air panas...then pergi keje.Dia cuma request breakfast bila weekend saja.Senang kan?..Hari bekerja,saya cuma masak sehari sekali sebab husband tak balik makan tengahari.So lepas asar baru saya sibuk-sibuk masak, and we will dinner together.Kalau setiap hari saya cuma makan berat sehari sekali mintak-mintak saya kurus cepat..haha.Ini kira bantuan or sokongan moral secara halus dari suami.

After husband pergi kerja,baru saya selesa nak kemas or buat ape-ape yang extravaganza sikit.

 Hari-hari kene basuh korset PB.Kalau malas nak basuh malam,esok pagi basuh cepat-cepat.



 Tengahari,bukak peti ais,pastu fikir ape nak masak...


 Sebelah petang sikit,kira duit tabung husband yang dah penuh.Ini kira kerja extravaganza jugak.


Workplace....workplace la sangat.Hajat nak jahit kusyen sofa terbantut.Biar terus camni.

Nampak je macam simple life.But husband quite cerewet.Kalau nak basuh baju,kene separate seluar and baju.then separate again baju mana yang tak boleh basuh mesin by looking brand baju.bayangkan lah kalau t-shirt tu ade banyak kemudian nak kene belek satu-satu jenama apa.Tapi tu mula-mula jela susah,lama-lama saya dah hafal..tengok dari jauh colour t-shirt dah tau itu brand apa.Bab makan husband tak kisah.Anything,takde ayam or ikan pun takpe..Telur dadar dengan nasi je pun takpe.JANJI SEDAP.So,misalkate kalau kau masak beriye ayam masak merah,gulai or sambal belacan,tapi kalau tak sedap,confirm husband diam.pastu makan langsung tak tambah.


Itu life saya as a housewife.Sebagai student pulak camne?..bukan main angan-angan mat jenin nak balik JB awal bulan 3.Tapi tak tahu nak tunjuk ape dekat supervisor.Tapi ade sikit progress, my first journal is published!...sebelum ni ade gak published paper tapi jadi second or third author.This time memang first author.Boleh jenguk my abstract kat sini.


Impian bukan main lagi menggunung nak abiskan master by the end of June or Julai.Tapi....once aku dah cuti lama,memang berat hati la nak tinggal suami even plan nak balik JB dalam seminggu dua je pun.Memang liat macam tanah liat!

No comments:

Post a Comment