Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, April 7, 2012

i'am 26 and soon-to-be a mommy =)

Hari jumaat yang indah,memang sesuai bagi kami suami isteri untuk terima khabar gembira ni.Since my period late around 8 days,saya decide nak beli pregancy kit dekat 7-eleven.Tu pun macam memalu kucing tunggu sume orang keluar baru tanye kat kaunter.First trial,keluar dua line,tapi samar-samar.Nak seronok sangat pun tak boleh,tapi dalam hati memang dah yakin,dengan perut yang makin buncit i know 'he/she' is there.Second time saya beli pregnancy kit,memang hampeh tak keluar line ape2.Geram juge sebab kit ni paling murah RM6.90,tu pun paper halus kurus macam lidi.Kalau nak canggih sikit yang macam dalam tv tu rm12 above.Kemudian saya text kakak saye & kak liza untuk mintak info.Kak liza pesan urine test selalunya valid if kita dah 10 days lewat period.Standby rm70 - rm80 untuk buat pregnancy test skali lagi kat klinik.


see double line? line ke-2 tu samar2.

So hari ke-11 lewat period,baru saya & suami pergi ke klinik.Kat klinik pun sama juga,doktor akan buat urine test, dan guna pregnancy kit untuk check positif or negative.Umur baby baru 5 minggu,memang langsung takde mual-mual.Cuma kerap sakit perut macam senggugut.Doktor said,awal kehamilan memang ade rase sakit sikit2,tanda baby tu macam nak lekat or tak nak lekat.So kene hati2 supaya baby kuat lekat.Then doktor bagi beberapa sample vitamin termasuk asid folik, dan juga sample susu anmum materna.If semua serasi baru boleh beli dalam kuantiti yang banyak.Total rm65.


Doa saya semoga semuanya selamat & berjalan lancar sepanjang tempoh mengandung,semoga dimurahkan rezeki, dan semoga saya dapat habiskan master dengan lancar.Amin Ya Rabbal Alamin.

2 comments:

  1. cewit2...

    tahniah yaya!!
    kena lebih rapat dengan quran pasni :)

    ReplyDelete