Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, June 20, 2012

Kencing kotor & petua

Semalam saya pergi third check-up, sekejap masa berlalu..tau2 je baby dah 16 minggu (4 bulan),so dah lepas first trimester tapi mabuk & malas still same macam mengandung 1-3 bulan.Masa check-up yang sebelum ni, doktor & nurse memang dah remind saya, kencing kotor,kencing kotor,kencing kotor.....so memang kene minum banyak air.Tapi nak kata degil & malasnye ibu mengandung ni,kalau yang manis2 dia memang suka,yang air masak tu dia memang malas.

Selang 2 minggu kemudian (semalam), saya datang dengan penuh expectation yang saya still facing kencing kotor's problem tu. Memang tepat pun jangkaan tu, and doktor said urine kali ni lagi kotor dari yang sebelum ni.Yang kelakarnye bila doktor tanye,'kencing lawas tak'...saya jawab 'saya pun tak tahu lawas tak lawas tu camne'..memang saya nak kene makan penyepak dengan nurse,haha....means kalau kencing keluar sikit2 tu kira tak lawas la....hadoiii.Cuma saya konfius bila doktor cakap sepatutnya check-up sebelum ni saya dah makan ubat.Tapi takde ubat pape pun yang diorang bagi..miscommunication disitu.So doktor bagi 3 papan antibiotik & ubat untuk urine! padan muka saya nak kene habiskan dalam masa 2 minggu!..nurse ade pesan, kalau kencing kotor bawah level yang sepatutnya,memang diorang akan check 2 minggu sekali.Padanla muka awak.



Antibiotik kaler pink tu saya nak kene makan 2 bijix 3 times sehari..so 6 biji.Muntah pink lepasni....potassium citrate tu untuk urine alkaline,kalau nak minum kene campur dengan air masak.Rasa nya macam air kelapa muda yang takde gula.Bayangkanlah sendiri ye.. Doktor ade juga bagi petua..kalau kencing kotor, selain dari minum air masak, minum air barli banyak2.Nasib baik air barli,memang sedappp,beli yang mentah,sepeket dalam rm2 boleh buat stok minum seminggu.Bila husband call tanye camne baby papa harini pergi klinik?,bila cerita pasal kencing kotor,sekali kene marah dengan husband.Lain kali kalau pergi kedai mamak dengan husband,dengar cakap husband order air barli,jangan nak order milo ais je macam saya.

2 comments:

  1. hurmm, sila minum air byk2 ye. n take care. ari tu nurse ckp bhy kencing kotor ni.

    ReplyDelete
  2. haah yati,nurse pun dah remind..pemalas btul la kite ni..

    ReplyDelete