Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, July 31, 2012

Saya tak suka, tapi saya seolah2 2x5 dengan mereka

Ini confession..ini juga hakikat yang menyedihkan.

1.Saya kurang gemar lihat perempuan (muda-muda) pakai tudung lilit sana sini (mostly shawl) tapi area dada tak cover,pastu pakai shawl tak betul,nampak leher/rambut..Kalau badan leper takpe,ni tak...Tapi hakikatnye, walaupun saya tak pakai shawl,tapi cara bertudung saya juga masih belum sempurna.Ngam2 je tutup dada.

2. Saya tak suka tengok perempuan tayang gambar kaki kat public (mostly facebook), tu kan aurat,tak yahlah tayang2 gambar kat public..Kalau yang pakai gelang kaki berloceng lagilah tak suka tengok,bising 1, menarik perhatian orang pun 1 hal.Tapi hakikatnye, saya juga masih belum berstokin jika ke mane2.Berstokin bile ikut mak ke masjid & majlis2 agama.

3.Saya juga tak gemar melihat orang yang seksi / terang-terangan free hair, tapi berkata2 tentang agama di facebook. Tapi hakikatnye, siapalah saya untuk men 'judge' mereka.Ilmu dan nasihat adalah hak semua orang untuk dikongsi bersama.Yang memberi pahala / menghukum dosa itu Allah.

4.Saya tak suka tengok perempuan pakai legging / baju singkat atas punggung di tempat-tempat umum especially yang dah kahwin,kesian sebab menjadi buah mulut orang2 lelaki yang memandang.Tapi hakikatnya walaupun baju saya labuh bawah punggung, bukan semuanya baju tu longgar2.

5.Saya tak suka tengok ini,saya tak suka tengok itu, macamane pula agaknye pandangan orang terhadap saya?..Kenapa saya sibuk dengan pandangan saya terhadap orang lain,tapi camne pula pandangan Allah terhadap saya?

Ya Allah, ampuni dosa saya.Banyaknye kelemahan saya.Saya juga ingin menjadi wanita / isteri yang muslimah.


2 comments:

  1. Kite pon x perfect.. in fact nobody is.. perlu sentiasa beringat.. huhu.. like ure post yunk :)

    ReplyDelete
  2. Betul..actualy takde alasan kenape kite tak boleh menutup aurat dengan sempurna.kite mampu & selagi brnafas,kite sentiasa diberi peluang utk berubah.Moga kita dapat jadi isteri yang solehah =)

    ReplyDelete