Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, October 22, 2012

Baby's stuff - kekabu & tilam baby

Sebenarnye mak dah lama suruh saya cari kekabu untuk buat tilam baby,lebih lembut & tahan lama.tapi kat bandar payah nak jumpe kekabu yg jual kilo2.kalo ade pun banyak yg jual siap berjahit jadi bantal or tilam.So kami pun belilah set tilam baby yg dah siap kat Fiffy.tapi rase macam kurang puas hati sebab tak berapa tebal.

Weekend haritu saya balik kampung, and jalan2 ke Alamanda.On the way lalu kat pekan Dengkil,nampak ade kedai jual kekabu.girangnye hati ni.esoknye saya&mak ke Dengkil semula beli kekabu.location kedai ni betul2 selepas medan selera Dengkil.Harga sekilo kekabu rm17.set tilam baby yang dah siap pun ade jual,rm75...1 tilam,2 bantal tido,2 bantal peluk.tilam saja rm55.tapi kami beli sekilo dulu.saje nak try.

After that,kami terus shoot ke Nilai Square cari kain kartun2.semput gak la bila dah lame 2-3 bulan tak drive.semua orang tau kat nilai tu berlambak sangat kedai kain.mula2 jumpa corak doraemon,angry bird,dora..rase macam bosan.entah camne hati ni kuat nak round kedai yg belakang2 nun jauhhhhhh tu ha..akhirnye,ade somebody bagitau cari kedai seng huat,banyak sikit pilihan kartun2.memang betul pun kedai ni kat belakang...huhu,semput mak jemah.kedai2 lain rm2.90 semeter,tapi nampak macam dah buruk2.kat seng huat rm3.90 semeter,tapi corak better sikit..ade mickey,minnie,donald,pooh,kungfu panda,madagascar,chipmunks...lepas beli, kami gerak ke kereta tetibe nampak ade corak yg lagi cantik kat kedai lain....tapi kain dia terlalu tebal macam kain langsir/lapik meja.tak sesuaiii untuk baby.okay,enjoy the pics.sejak update blog pakai samsung ni aku pun tak tau la camne rupe gambar2 dalam blog ni tunggang terbalik..layan jela..








Monday, October 15, 2012

Peti ais 2nd hand yang sangat berbaloi

Remuk hati,terseksa jiwa dan raga bila tengok peti ais rosak dan terpaksa tunggu 2 minggu lamenye.Asal2nye,husband nak bersihkan peti ais..defrost segala bagai.tapi disebabkn peti ais tu memang dah kurang perform,memang lambat ais2 nak cair.husband x sabar & ketuk2 ais yg tebal tu pakai lesung batu.ganas kan?..tibe2 tak semena2 gas tersembur keluar dari tempat beku..(bayangkan macam orang sembur ridsect).makin lama gas makin slow.yang nampak cuma retak halus disebabkan lesung batu berpuaka tadi.

Selang beberapa jam,peti ais kami dah x sejuk lagi.hampa gila,dalam tu banyak barang basah yg suppose tahan untuk 1 minggu memasak.Nasib baik peti ais tu husband dah pakai lama dari zaman bujang,so takdelah saya nak emo2 sangat.

Kebetulan,husband memang dah booking peti ais second hand,cuma terpaksa tunggu seminggu baru brader kedai tu boleh hantar.Seminggu berlalu dan saya pun dah naik meroyan makan minum tak teratur,makan kt kedai pun tak best.Macam2 alasan la brader tu bagi,belum isi gas la,lori takdela.Akhirnya cukup 2 minggu,husband amik sendiri peti ais guna 4 by 4 kawan dia.Lega!!..Only Rm200,baru 5 tahun pakai,brand Toshiba,3 pintu.sangat besar berbanding peti ais kami yang lama hokkeyyy!!.Malam tu saya terlalu hepi sampaikan pergi dapur je mesti nak bukak pintu peti ais.padehal kosong.





Friday, October 12, 2012

Camne rase kek bulan?

Kek bulan ni datang dari fiza,tunang kawan husband.saya pun amik jela since memang tak penah rase langsung kek bulan seumur hidup.dia kate ade telur kat tengah2,tak kisahla....yang penting ade cop halal.

Ape rasenye???....rase manis....tengah2 tu kuning telur masin.tapi tak masin pun.ade hirisan almond.selebihnye rase lemak2,makan time perut lapar memang sesuai.cepat kenyang...muak skit.tapi not bad la,kalau ade siape2 yg nak bagi lepasni pun saye amik je.





Wednesday, October 3, 2012

Moga terus bersabar

Alhamdulillah...baby dah 31 weeks.Padat je rase perut ni.moga saya&baby sihat.Sejak broadband dah mati,memang sy duduk saja kat rumah goyang kaki tanam lemak.kalau dari awal haritu saya tanam anggur,mungkin dah lebat berbuah..Memang xseronok update blog pakai handset besor tapak tangan budak.tak puas rasenye..nak upload2 gambar pun xbest.

We are now facing the tough phase.problem kereta&bank,iphone hilang,peti ais rosak...macam2la..but husband try to manage all the things..yang penting nak cari rumah yg lebih selesa dr sekarang.Moga kami sentiasa diberi kekuatan.Life must go on!