Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, October 15, 2012

Peti ais 2nd hand yang sangat berbaloi

Remuk hati,terseksa jiwa dan raga bila tengok peti ais rosak dan terpaksa tunggu 2 minggu lamenye.Asal2nye,husband nak bersihkan peti ais..defrost segala bagai.tapi disebabkn peti ais tu memang dah kurang perform,memang lambat ais2 nak cair.husband x sabar & ketuk2 ais yg tebal tu pakai lesung batu.ganas kan?..tibe2 tak semena2 gas tersembur keluar dari tempat beku..(bayangkan macam orang sembur ridsect).makin lama gas makin slow.yang nampak cuma retak halus disebabkan lesung batu berpuaka tadi.

Selang beberapa jam,peti ais kami dah x sejuk lagi.hampa gila,dalam tu banyak barang basah yg suppose tahan untuk 1 minggu memasak.Nasib baik peti ais tu husband dah pakai lama dari zaman bujang,so takdelah saya nak emo2 sangat.

Kebetulan,husband memang dah booking peti ais second hand,cuma terpaksa tunggu seminggu baru brader kedai tu boleh hantar.Seminggu berlalu dan saya pun dah naik meroyan makan minum tak teratur,makan kt kedai pun tak best.Macam2 alasan la brader tu bagi,belum isi gas la,lori takdela.Akhirnya cukup 2 minggu,husband amik sendiri peti ais guna 4 by 4 kawan dia.Lega!!..Only Rm200,baru 5 tahun pakai,brand Toshiba,3 pintu.sangat besar berbanding peti ais kami yang lama hokkeyyy!!.Malam tu saya terlalu hepi sampaikan pergi dapur je mesti nak bukak pintu peti ais.padehal kosong.





4 comments:

  1. beli kt ne? nk cri yg 2nd jgk ni...

    ReplyDelete
  2. saye beli kat port klang..kedai biase je.tersorok dr jln besar :)

    ReplyDelete
  3. Boleh bg alamat kedai x? Sy sdg cr peti ais 2nd gk ni. Sy tggl area klang.tq

    ReplyDelete
  4. sorry reply lambat..exact alamat saya x tau.tapi landmark die..awk cari public bank/hong leong bank port klang..kat blakang2 tu ade pasaraya billion,kedai makan adinda aisyah..deret2 situ.

    ReplyDelete