Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, November 28, 2012

Week 39-urutla perut saya puas2

Selagi belum bersalin...selagi tula tak bergambar entry2 dalam ni.Sepanjang minggu ni saye banyakkan berjalan sebab nak bagi kepala baby cepat masuk laluan,ajak husband berjalan window shopping..then,malam tunggu husband balik keje,saya rajinkan badan jalan ulang alik ruang tamu ke dapur.taknak la duduk tengok tv je (actually takut tengok crite merlin sorang2).Dah hujung2 ni saya banyakkan google tips2/ persiapan nak bersalin.Ape nak buat kalau air ketuban pecah dulu?or keluar darah dulu?or contraction comes first?...bagusnye bile bace pengalaman orang bersalin ni banyak bagi pengajaran&dekatkan kita pd tuhan.

Harini cukup 39 minggu,sometimes i felt time goes fast,sometimes rase slow.Harini check-up yang saya tunggu2 sebab nak tahu position kepala baby.3 orang nurse urut perut saya.Sebelum tu,kencing puas2 dulu sebab penah terbaca kadang kepala baby susah nak engaged sebab ada air kencing.so sepanjang minggu tu jangan hold2 kalau nak kencing.

Nurse-1,lama dia check sampai satu tahap betul2 dia urut kat bawah hampir dengan tuttt..nurse dengan muka serius kata kepala dah masuk dah ni,tapi ke dalam sikit ni ha...then die panggil nurse-2,untuk check sebab last week nurse-2 tu yg bagitau kepala baby tak masuk.

Nurse-2,lama jugak dia check...dia cakap: 'i tak confident la kak..ade kot ni..' nurse-1 cakap..'cube kau rase betul2,kan ade tu..cube ke bawah sikit,rase tulang bla..bla..'..Nurse-1 panggil nurse-3 untuk comfirmkan balik.

Nurse-3...'tahan sikit ye....emmm,macam kosong je...tak rase pape pun kak..'

Sudahnye kami berempat semua gelak.Tapi saya confident dengan Nurse-1 based on seniority dia kat klinik desa tu...tengok gred pangkat dia U24..nurse lain U19.plus dia dah sedikit berumur,shud be dah banyak pengalaman kan?..pandai2 je aku.So saya pun jalan kaki balik rumah dengan perasaan lega,nurse pun kerap puji bacaan hb saya cantik.Terus wassap husband takyah standby jumpe doktor sebab kepala baby dah engage.

Hujung2 nak dekat bersalin ni macam2 saya fikir,siap mimpi pecah air ketuban,pastu terserempak dengan ah hong masterchef-2..merepek betul mimpi aku.Kemudian kalau tengah tido,asal terjaga je mesti nak raba itu ini kot2 ade yg bocor.Kadang lepas sembayang,lame saye termenung atas sejadah.Nak pergi private,check itu ini,nak request doktor perempuan,nak selesa bersalin lagi sume tu memang kami tak mampu.Apa yg saya mampu,titipkan doa setiap masa moga Allah mudahkan urusan kami suami isteri.

Friday, November 23, 2012

Head Not Engage

Hai readers,saban hari menunggu tanda-tanda bersalin,tapi tak juga muncul.Rabu lepas checkup untuk minggu ke-38,memang dah agak dah nurse pelik 'hidayah,kata dah balik kampung,kami pun dah tutup buku awak'...saya senyum2 kambing je.

Lepas check ape yang patut,nurse bagitau kepala baby tak engage lagi..banyak kali nurse check,siap suruh tarik nafas semua,untuk kurangkan sakit/senak.kecewa betul saya,kenape kepala anak mama tak masuk laluan lagi ni..hadoi,risau.Belum pape dah terbayang macam2,operate la itula inila.padehal ade 2 minggu lagi.

Esoknye saye direfer ke KK pandamaran untuk jumpa doktor.Hati dah gembira sebab agak2 doktor mesti scan baby mama..tapi,malangnye....doktor tu takde pun scan perut saya.Mungkin dia anggap problem biase plus ada lagi 2 minggu untuk baby ubah2 position kepala.'Kalau sakit terus ke hospital ye'.itu jeke doc??..Saye pun balik dengan hampa....Nurse klinik desa call tanye ape progress jumpe doktor tadi,dengan nurse sekali pun terkejut kenapa doktor x scan langsung.Nurse kata xpe,kite jumpe nextweek.

Hari2 mama doa supaya baby sihat & cepat2 kite bersua di dunia.Area servik ni tiap hari makin sakit,tapi redha demi seorang anak.

Monday, November 19, 2012

Week-38,baru decide betul2 hospital bersalin!!

Assalammualaikum readers...rasenye last week,minggu ke 37 saya story yg saye dah balik kampung kat Banting sebab nak bersalin kat sana.Alhamdulillah checkup semua ok,nurse pun puji bacaan hb sangat2 bagus.Pastu saya pun semangat call klinik desa klang bagitau yang saya dah balik kampung bla..bla..bla...

Tapi sayang 1000 kali sayang,entah kenapa selepas seminggu kat rumah emak,saya terlalu rindu pada husband.Ditambah pulak ade contraction2 palsu sehari 4 kali ulang alik toilet tapi xde bende nak dikeluarkan,buat saya 'sangap' sangat nakkan husband ade di sisi..sakit perut sikit je mula la masuk bilik baring,nangis.... Ciwek betul.Tiap malam wassap husband mengadu itu ini..pastu line digi plak macam taik,rase nak mengamuk juga.

Saya memang tak tahan dah rase rindu sangat kat husband..teringat2 husband selalu main dengan baby tiap2 malam,sapu minyak bagai...oh rindunya.tapi before tu saya fikir/google siap2 beza bersalin di banting&klang.Di Banting,memangla ada mak abah,kakak pun kat puchong je boleh balik anytime.tapi risau juga kalau sakit malam2,nak mintak orang tua drive kesian juga takut silau2.kalau suami lambat sampai,dah terpaksa susahkan mak abah untuk register itu ini.most important,setakat ni memangla baby sume ok,but based on my survey,if any complication happens lagi2 yg melibatkan operation,memang hospital banting akan tolak ke GH klang,HTAR.

Kalau saya decide balik klang,kami kene survive sendiri.Pergi hospital berdua,daftar sendiri,everything buat sendiri..lagipun penglihatan MIL belum ok,so memang takde orang tua yang nak dirujuk 24 jam.Tapi fikir2 balik bile lagi husband nak belaja buat semua ni.Saya memang berharap sangat husband ade di sisi waktu sakit2,hantar sendiri ke hospital & uruskan everything.walaupun dah dengar macam2 bad review kat HTAR,tapi saya still yakin insyaallah semua okay.Plus,GH memang ade pakar2 yg berkenaan,so saya positifkan diri

At the end,saya call husband bagitau nak balik klang.Husband marah juga kenapa tak fikir awal2 dari haritu,saya kebalkan jela telinga ni.Esok ade checkup,mesti nurse pelik kenape saya balik semula ke klang..haha.

Monday, November 12, 2012

Di kala minggu ke-37

Assalammualaikum readers,lately ni tak larat sungguh nak menaip ape2.Nak buat correction journal pun slow je.Tapi memasak,membasuh baju,mengemas rajin la pulak.especially bile makin dekat nak balik bersalin kat kampung.seboleh2nye nak senangkan  husband bile die terpaksa duduk sorang2 kat rumah nanti.Baru2 ni utm pun ade call panggil viva,panggilan yg memang saye tunggu2 selama ni.But unfortunately,saye x sanggup amik risiko travel jauh2 di saat kandungan masuk minggu ke 36.Sedih juga bile terkenangkan ramai kawan2 yg same2 extend master dengan saye dah pun selamat viva.tinggal buat correction & tunggu convo je.But i'm always +ve, & pecaye ade rewards di sebalik kesabaran/dugaan.

This week baby dah masuk minggu ke 37.So far dah minum air gula 2 kali disebabkan naik 1.7 kg raya haji haritu.Di waktu kandungan 9 bln,total weight gain is 10.4 kg..harap sangat dapat bersalin awal.Waktu2 camni memang dah rase sakit2 area pelvic,kaki gerak terkangkang sikit je mula la sakit.sensitif sungguh kawasan tu.Takde petua pelik2 pun yg saye amalkan untuk mudah bersalin.Cume tengah struggle habiskan mengaji Alquran (baru juzuk 18,aiiiyyaakk slownye),bace surah maryam,download siap2 dlm handset,&....yang ni..emm....rajin2 bersama suami.memangla rajin,tapi minggu ke 37 husband dah hantar saya balik kampung,& we only meet bila saya nak deliver baby nanti.Anyway wait & see jela berkesan ke tak petua ni :)