Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, November 28, 2012

Week 39-urutla perut saya puas2

Selagi belum bersalin...selagi tula tak bergambar entry2 dalam ni.Sepanjang minggu ni saye banyakkan berjalan sebab nak bagi kepala baby cepat masuk laluan,ajak husband berjalan window shopping..then,malam tunggu husband balik keje,saya rajinkan badan jalan ulang alik ruang tamu ke dapur.taknak la duduk tengok tv je (actually takut tengok crite merlin sorang2).Dah hujung2 ni saya banyakkan google tips2/ persiapan nak bersalin.Ape nak buat kalau air ketuban pecah dulu?or keluar darah dulu?or contraction comes first?...bagusnye bile bace pengalaman orang bersalin ni banyak bagi pengajaran&dekatkan kita pd tuhan.

Harini cukup 39 minggu,sometimes i felt time goes fast,sometimes rase slow.Harini check-up yang saya tunggu2 sebab nak tahu position kepala baby.3 orang nurse urut perut saya.Sebelum tu,kencing puas2 dulu sebab penah terbaca kadang kepala baby susah nak engaged sebab ada air kencing.so sepanjang minggu tu jangan hold2 kalau nak kencing.

Nurse-1,lama dia check sampai satu tahap betul2 dia urut kat bawah hampir dengan tuttt..nurse dengan muka serius kata kepala dah masuk dah ni,tapi ke dalam sikit ni ha...then die panggil nurse-2,untuk check sebab last week nurse-2 tu yg bagitau kepala baby tak masuk.

Nurse-2,lama jugak dia check...dia cakap: 'i tak confident la kak..ade kot ni..' nurse-1 cakap..'cube kau rase betul2,kan ade tu..cube ke bawah sikit,rase tulang bla..bla..'..Nurse-1 panggil nurse-3 untuk comfirmkan balik.

Nurse-3...'tahan sikit ye....emmm,macam kosong je...tak rase pape pun kak..'

Sudahnye kami berempat semua gelak.Tapi saya confident dengan Nurse-1 based on seniority dia kat klinik desa tu...tengok gred pangkat dia U24..nurse lain U19.plus dia dah sedikit berumur,shud be dah banyak pengalaman kan?..pandai2 je aku.So saya pun jalan kaki balik rumah dengan perasaan lega,nurse pun kerap puji bacaan hb saya cantik.Terus wassap husband takyah standby jumpe doktor sebab kepala baby dah engage.

Hujung2 nak dekat bersalin ni macam2 saya fikir,siap mimpi pecah air ketuban,pastu terserempak dengan ah hong masterchef-2..merepek betul mimpi aku.Kemudian kalau tengah tido,asal terjaga je mesti nak raba itu ini kot2 ade yg bocor.Kadang lepas sembayang,lame saye termenung atas sejadah.Nak pergi private,check itu ini,nak request doktor perempuan,nak selesa bersalin lagi sume tu memang kami tak mampu.Apa yg saya mampu,titipkan doa setiap masa moga Allah mudahkan urusan kami suami isteri.

2 comments:

  1. Alaaa, sedih bc ayt awk yg last tu. Bersalin mane2 same je wak. Hrp sumenya normal lah ye. Prepared mentally n physically sbb ada baby x semudah yg disangka. Life totally change :-)

    ReplyDelete
  2. Trime kasih yati...itulah,blum brsalin dh sedih2.moga sume lancar..amin :)

    ReplyDelete