Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, December 21, 2012

Susu badan & breast pump

Assalammualaikum readers,harini dah hari ke-20 berpantang.Hari ke-3,naim kene demam kuning,nasib baik cuma 5 kali ke klinik bacaan dah drop dari 200 ke 150..terus ke 107.apa yg saya buat?

-struggle breastfeed day&nite
-beli breastpump manual brand pureen,tapi sayang.patah,baru 3 hari pakai.tunggu warranty,dapat ganti sparepart yg patah..pakai seminggu lepastu pun patah lagi.not recommended.
-minum air banyak2
-makan lobak putih banyak2.
-makan pil penggalak susu.(macam tak membantu)

Now saya dah dapat jadual bangun tido naim,demam kuning pun dah takde,so saya decide kalau nangis je terus breastfeed kanan kiri bersilih ganti.Actually saya nak sangat buat stok susu badan&breastfeed naim selagi dia mahu.tapi taknak paksa2 husband beli pump elektric yg mahal bebenor tu.tunggu jela waktu yg sesuai.lagipun saya still bergelar housewife.

Dari segi makanan,1st week memang mak masak lauk ikan haruan setiap hari.Mula2 geli,lama2 biasa.2nd week,susah nak cari stok ikan haruan,so saya minum pati ikan haruan jenama Harwany asli,ade cop halal jakim&gambar imam muda ashraf..telan je,jangan fikir hanyir ke ape ke.fikir nak sihat cepat je.harga rm31-6 btl+1 free.Third week,ketagih pati ikan haruan..tapi beli yg perasa aloevera.memang bagus,1 day nanti saya nak review sikit pasal Harwany ni :)

Akhir kata,harus letak gambar anak sekeping :)


Saturday, December 15, 2012

Pengalaman Bersalin Csear

Syukur Alhamdulillah,9/12/12 saya selamat melahirkan bayi lelaki secara csear,syukur masih diberi nafas merasa nikmat hidup bersama insan2 tersayang(ayat xbleh blah)..

Saya taknak cerita part2 ngeri sebab itu bahagian masing2.Menunggu saat kelahiran lepas tarikh EDD memang betul2 menguji kesabaran.hati runsing,tido tak lena,hari2 menunggu bila baby nak keluar.3 hari selepas EDD,8 disember 2012..malam tu saye tunggu hubby balik,dalam hati teringin nak ajak suami makan prosperity beger time orang tengah sibuk2 boikot mcd.ok,lupakan mcd,secara ringkasnye..

8/12/12,10 pm-air ketuban pecah,mix blood..tapi takde contraction.seriusly air ketuban memang laju macam air paip.Terus ke hospital banting dengan mak abah.husband still otw dari klang

10.30 pm-masuk labor room prosedur CTG ..bacaan tak cantik..ubah posisi baring itu ini,lame sangat2 sampai pukul 1.30 am.Husband ingat saya nak bersalin dah.Malam tu tido kat wad bersalin,3.30 am start rase contraction selang 20 minit.Bukaan baru 2 cm.

9/12/12,6 am-Buat CTG lagi sampai 7.30 am,again bacaan sangat tak cantik.doc suruh brekfes kenyang2,repeat CTG pukul 9.30 am.CTG sangat x cantik,contraction dah 5 minit sekali.Check bukaan masih sama 2 cm.Doc taknak amik risiko,saya kene standby untuk csear.12.30 pm doc refer ke HTAR klang.maka...naikla ambulan neno..neno...

1 pm-sampai pintu kecemasan,kedebammm!!!!..ambulan langgar kereta sape ntah time nak reverse turunkan saya.Marah betul pakcik ambulan.a few nurses&docs check itu ini,tanye itu ini...check bukaan 3cm.Mase ni neves,menangis..syukur nurse2 banyak tenangkan saya,siap lapkan airmata lagi.Dalam kesakitan,saya dibawa ke labor room...doc still nak kita bersalin normal.

2pm-7pm-tunggu sampai pkl 6pm,bukaan hanya 6cm.tapi keadaan saya terlalu teruk masa tu,dengan contraction yg takde selang masa lagi,sekejap pengsan sekejap sedar.hanya ungkapan 'Allah' je mampu saye sebut.kadang saya rase suara saya paling kuat bile baca doa nabi yunus dalam labor room tu.Tiba2 nurse&doc buat sesuatu laju2 kat diri saya,diorang tukarkan baju,tudung,spect mata,minta sign untuk operate&explain segala complication.

7pm-until i dont know-saya dibawa ke bilik bedah,sempat pegang tangan suami&mintak maaf pd mak.cucuk bius,kebas2,tak lame lepastu nurse tunjuk muka&jantina baby pada saya&husband yg menunggu kat luar bilik.Selesai sume,saya ke katil wad bersalin,baru suami dapat peluang untuk azankan baby.

Conclusion
-terharu dengan layanan nurse2/midwife/doc HTAR & hospital banting.sume baik2,supportive.kene marah sikit biasela dah kite terjerit2 sakit.Hampir 20 jam.menunggu,akhirnye csear.

-trauma dengan diri sendiri.Mula2 saya ingat saye kuat&dapat lawan emosi.Saya anggap ini pengalaman pertama,its ok..learn from de lesson.

-Contraction memang sakit yg takde tandingan/timbang taranya.Memang betul,syurga di bawah kaki.ibu.Pengalaman yg menginsafkan ni buat saya berjanji nak jadi a better person/mother/wife/daughter kepada setiap insan yg saya sayang.Subhanallah,besar ertinye pengalaman ini.inilah permata hati yg saya&suami tunggu,Naim Redza b. Rozali


Wednesday, December 5, 2012

Week-40: EDD is today

Yes,the due date is today...5/12/2012..sedikit kecewa sebab mengharap baby keluar before/on time tapi takde tanda ape2.Takpela,redha je,baby akan keluar bila tiba masenye..*pujuk hati sendiri*..Dah penat bermuram durja 3-4 harini,kakak bawak saya jalan sana sini,belanja makan kek secret recipi feveret saya,american brownies...pastu mak siap bagi duit belanje beli ape2,but still hati runsing risau tunggu EDD.

Akhirnye tiba juga EDD..harini check-up kat klinik desa,tapi kemudian terus ke KK jumpa doktor.Dah 40 minggu memang normal la kot Hb naik sikit,tapi makan banyak mane pun berat jadi maintain secara otomatik.Kencing pulak kotor,memang kene amik ubat 'air kelapa' untuk lawaskan kencing.

Nurse check macam biase.Sedikit konfius,kepala baby tak engaged lagi.Panggil nurse-2 double check,'memang confirm ni terapung2 lagi'..masih jauh dari pintu keluar.Tak lama kemudian doktor scan...memang tepat,kedudukan kepala baby masih tinggi,masih jauh.Then doktor tanye soalan2 normal..

Dr:tarikh period confirm?
me: confirm dr,saya memang tanda dalam kalender.
Dr:berapa tinggi suami awak?tinggi awak?
me: suami takde tinggi sangat,dalam 16* something.saye 152 cm..(ingat2 lupa)..
Dr:sebab saiz baby agak kecik,berat dalam 2.8 kg je.position uri&air ketuban semua ok.

2.8 kg je berat anak mama?? Saye bayangkan macam dah 3.5++ kg sebab habit saye yang suka makan kek,manis2...pastu 2 kali dah minum air gula.Siap terbayang lagi entah2 saiz kepala baby besar sebab tu sampai sekarang tak keluar2.Akhir sekali,end up dengan prosedur biasa...keluar surat refer ke hospital,kalau tak bersalin jugak serahlah diri after seminggu..12/12/2012.Nice date.Wassap husband...die pun tak senang keje sebab terbayang sampai operate2 ni.Orang laki memang suke imagine yg advance2.

Sepanjang kat klinik memang dah prepare mental fizikal,dah 40 minggu ni takyahlah expect ape2.Tunggu jela jam tik tok tik tok sampai ade rase sakit bersalin.Dalam saya sedih2 lambat bersalin,dengan kepala baby yg belum engaged,saya bersyukur ditemukan dengan nurse2 yang baik2..rezeki saya kot.kat klang ke,banting ke...semuanya baik belaka.Kadang saya terfikir,camne diorang masih boleh senyum cakap lemah lembut even dah treat lebih dari 40 patients?..pastu some klinik walaupun ade sistem no giliran,diorang still panggil manually nama penuh.bagi saya memang sangat meletihkan.Hopefully Allah mudahkan saya dengan temukan orang2 camni waktu nak bersalin kat hospital nanti.

Dalam masa yg same,setiap hari jugalah (mostly pagi2/petang) anak2 jiran yang darjah 4&5 tu akan tanye mak saye..'wak (makcik),kak dayah dah bersalin ke?'..Mak saya akan bagi jawapan yg sama setiap hari 'belum...kak dayah tengah membuta'..haha.Actually saya duduk kat bilik google pasal 'initiate labor'..nanti2 la kita share.

**Jangan putus asa berdoa**