Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, December 15, 2012

Pengalaman Bersalin Csear

Syukur Alhamdulillah,9/12/12 saya selamat melahirkan bayi lelaki secara csear,syukur masih diberi nafas merasa nikmat hidup bersama insan2 tersayang(ayat xbleh blah)..

Saya taknak cerita part2 ngeri sebab itu bahagian masing2.Menunggu saat kelahiran lepas tarikh EDD memang betul2 menguji kesabaran.hati runsing,tido tak lena,hari2 menunggu bila baby nak keluar.3 hari selepas EDD,8 disember 2012..malam tu saye tunggu hubby balik,dalam hati teringin nak ajak suami makan prosperity beger time orang tengah sibuk2 boikot mcd.ok,lupakan mcd,secara ringkasnye..

8/12/12,10 pm-air ketuban pecah,mix blood..tapi takde contraction.seriusly air ketuban memang laju macam air paip.Terus ke hospital banting dengan mak abah.husband still otw dari klang

10.30 pm-masuk labor room prosedur CTG ..bacaan tak cantik..ubah posisi baring itu ini,lame sangat2 sampai pukul 1.30 am.Husband ingat saya nak bersalin dah.Malam tu tido kat wad bersalin,3.30 am start rase contraction selang 20 minit.Bukaan baru 2 cm.

9/12/12,6 am-Buat CTG lagi sampai 7.30 am,again bacaan sangat tak cantik.doc suruh brekfes kenyang2,repeat CTG pukul 9.30 am.CTG sangat x cantik,contraction dah 5 minit sekali.Check bukaan masih sama 2 cm.Doc taknak amik risiko,saya kene standby untuk csear.12.30 pm doc refer ke HTAR klang.maka...naikla ambulan neno..neno...

1 pm-sampai pintu kecemasan,kedebammm!!!!..ambulan langgar kereta sape ntah time nak reverse turunkan saya.Marah betul pakcik ambulan.a few nurses&docs check itu ini,tanye itu ini...check bukaan 3cm.Mase ni neves,menangis..syukur nurse2 banyak tenangkan saya,siap lapkan airmata lagi.Dalam kesakitan,saya dibawa ke labor room...doc still nak kita bersalin normal.

2pm-7pm-tunggu sampai pkl 6pm,bukaan hanya 6cm.tapi keadaan saya terlalu teruk masa tu,dengan contraction yg takde selang masa lagi,sekejap pengsan sekejap sedar.hanya ungkapan 'Allah' je mampu saye sebut.kadang saya rase suara saya paling kuat bile baca doa nabi yunus dalam labor room tu.Tiba2 nurse&doc buat sesuatu laju2 kat diri saya,diorang tukarkan baju,tudung,spect mata,minta sign untuk operate&explain segala complication.

7pm-until i dont know-saya dibawa ke bilik bedah,sempat pegang tangan suami&mintak maaf pd mak.cucuk bius,kebas2,tak lame lepastu nurse tunjuk muka&jantina baby pada saya&husband yg menunggu kat luar bilik.Selesai sume,saya ke katil wad bersalin,baru suami dapat peluang untuk azankan baby.

Conclusion
-terharu dengan layanan nurse2/midwife/doc HTAR & hospital banting.sume baik2,supportive.kene marah sikit biasela dah kite terjerit2 sakit.Hampir 20 jam.menunggu,akhirnye csear.

-trauma dengan diri sendiri.Mula2 saya ingat saye kuat&dapat lawan emosi.Saya anggap ini pengalaman pertama,its ok..learn from de lesson.

-Contraction memang sakit yg takde tandingan/timbang taranya.Memang betul,syurga di bawah kaki.ibu.Pengalaman yg menginsafkan ni buat saya berjanji nak jadi a better person/mother/wife/daughter kepada setiap insan yg saya sayang.Subhanallah,besar ertinye pengalaman ini.inilah permata hati yg saya&suami tunggu,Naim Redza b. Rozali


3 comments:

  1. alhamdulillah dah selamat melahirkan.
    terharu sy baca entri ni.
    pengalaman tu yg membuatkan kita makin menghargai ibu kita, kan.
    kalau ibu sy masih ada pun sy akan buat benda yg sama. :)
    btw, tahniah & selamat berpantang.

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. tahniah Dayah.. be strong tuk anak.. :)
    pantang elok2 :)

    ReplyDelete
  3. Thanks semua..insyallah.inilah amanat tuhan yg xptut disia2kn :)

    ReplyDelete