Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, December 5, 2012

Week-40: EDD is today

Yes,the due date is today...5/12/2012..sedikit kecewa sebab mengharap baby keluar before/on time tapi takde tanda ape2.Takpela,redha je,baby akan keluar bila tiba masenye..*pujuk hati sendiri*..Dah penat bermuram durja 3-4 harini,kakak bawak saya jalan sana sini,belanja makan kek secret recipi feveret saya,american brownies...pastu mak siap bagi duit belanje beli ape2,but still hati runsing risau tunggu EDD.

Akhirnye tiba juga EDD..harini check-up kat klinik desa,tapi kemudian terus ke KK jumpa doktor.Dah 40 minggu memang normal la kot Hb naik sikit,tapi makan banyak mane pun berat jadi maintain secara otomatik.Kencing pulak kotor,memang kene amik ubat 'air kelapa' untuk lawaskan kencing.

Nurse check macam biase.Sedikit konfius,kepala baby tak engaged lagi.Panggil nurse-2 double check,'memang confirm ni terapung2 lagi'..masih jauh dari pintu keluar.Tak lama kemudian doktor scan...memang tepat,kedudukan kepala baby masih tinggi,masih jauh.Then doktor tanye soalan2 normal..

Dr:tarikh period confirm?
me: confirm dr,saya memang tanda dalam kalender.
Dr:berapa tinggi suami awak?tinggi awak?
me: suami takde tinggi sangat,dalam 16* something.saye 152 cm..(ingat2 lupa)..
Dr:sebab saiz baby agak kecik,berat dalam 2.8 kg je.position uri&air ketuban semua ok.

2.8 kg je berat anak mama?? Saye bayangkan macam dah 3.5++ kg sebab habit saye yang suka makan kek,manis2...pastu 2 kali dah minum air gula.Siap terbayang lagi entah2 saiz kepala baby besar sebab tu sampai sekarang tak keluar2.Akhir sekali,end up dengan prosedur biasa...keluar surat refer ke hospital,kalau tak bersalin jugak serahlah diri after seminggu..12/12/2012.Nice date.Wassap husband...die pun tak senang keje sebab terbayang sampai operate2 ni.Orang laki memang suke imagine yg advance2.

Sepanjang kat klinik memang dah prepare mental fizikal,dah 40 minggu ni takyahlah expect ape2.Tunggu jela jam tik tok tik tok sampai ade rase sakit bersalin.Dalam saya sedih2 lambat bersalin,dengan kepala baby yg belum engaged,saya bersyukur ditemukan dengan nurse2 yang baik2..rezeki saya kot.kat klang ke,banting ke...semuanya baik belaka.Kadang saya terfikir,camne diorang masih boleh senyum cakap lemah lembut even dah treat lebih dari 40 patients?..pastu some klinik walaupun ade sistem no giliran,diorang still panggil manually nama penuh.bagi saya memang sangat meletihkan.Hopefully Allah mudahkan saya dengan temukan orang2 camni waktu nak bersalin kat hospital nanti.

Dalam masa yg same,setiap hari jugalah (mostly pagi2/petang) anak2 jiran yang darjah 4&5 tu akan tanye mak saye..'wak (makcik),kak dayah dah bersalin ke?'..Mak saya akan bagi jawapan yg sama setiap hari 'belum...kak dayah tengah membuta'..haha.Actually saya duduk kat bilik google pasal 'initiate labor'..nanti2 la kita share.

**Jangan putus asa berdoa**

No comments:

Post a Comment