Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, January 16, 2013

Tragedi jahitan bernanah


itulah yg terjadi kat saya pada hari ke-34 berpantang.tak tahu la apa puncanya,mungkin banyak bergerak.nak kata makan pelik2  takdelah.paling kuat pun curik2 makan goreng pisang.sebelum tu memang jahitan operate tu pernah basah,kadang luka sikit.tapi esok terus kering.kire on off jugakla basah kering tu.1 day,jangkaan saya meleset.basah di bahagian benang tak kering2,akhirnye bernanah.mase tu barulah kelam kabut pegi klinik luar sebab mase tu hari sabtu.berdebar2 baring,pembantu doktor tolong cuci luka sambil ajak saya berborak.hilang sikit neves.sekali je saya intai jahitan tu.memang berlekuk tempat tu lepas nanah dibuang.lepas tu dah tak berani dah nak tengok.2 hari berturut2 saya datang cuci luka,doktor pun x bagi ubat pape.cume suruh datang continuously cuci luka..emmm.....macam xpuas hati plak saya.

esoknye saya ke klinik kerajaan checkup baby.alang2 tu saya story pasal luka nanah tu.doktor check,pesan suruh bersihkan luka setiap hari& makan antibiotik.Balik rumah,saya beranikan diri bukak penutup luka...lega dah x bernanah lagi,tinggal tunggu kering&tumbuh kulit je..huhu..macam scary je.simple je,saya bersihkan pakai kapas lembap,lap pakai tisu,biar kering & tutup sikit luka tu biar tak bergesel dengan baju/seluar.jangan tutup rapat sebab luka perlukan udara untuk kering&sembuh cepat.

Hari yg sama,nurse ade consult & bagi pil perancang.actually nak amik injection 3 bulan sekali,tapi stok takde.buat sementara waktu makan pil (hari-42).tapi ade cerita kelakar di sebalik tu..actually saya nak sangat makan prosperity beger mase malam air ketuban pecah dulu.tapi tak dapat sehinggalah sekarang orang tengah sibuk boikot tapi saya masih teringin.sebelum nurse consult pasal perancang keluarga,dia tanye saya...

nurse:hidayah,awak nak pakai apa lepas pantang nanti?
saya:makan ape?..ooo...abis pantang nanti saya nak sangat makan beger mcd.(confident jawab padehal salah dengar pakai=makan)
nurse:makan beger mcd pulak..ni ha perancang keluarga nak pakai ape..
saya:Oo..nak amik suntikan(malu gila sebab salah dengar)

aduhaii...betapa desperatenye saya nak makan beger prosperity.

4 comments:

  1. Ouiii, malunya ckp dgn nurse nk mkn pospereti. Kihkih. Untung awk habis pantang trus nk mkn sdp. Kita smpai 60hari.

    Btw, ngerinya jhtn bernanah. Ngape x kering2 lg ek. Kita dlu 2 mggu da kering. Awk kne sapu dgn alcohol swap tmpt tu hari2 biar xde infection.

    ReplyDelete
  2. xbranila nk sapu ape2..skema gile kan?..haha..padehal org lain dh sibuk la sruh sapu gamatla,mkn itu ini..tapi memandangkn dh nak baik ni okla kot nk sapu ape2.skrg ni tgh batuk..aduhai..bergegar perutku..

    ReplyDelete
  3. xbranila nk sapu ape2..skema gile kan?..haha..padehal org lain dh sibuk la sruh sapu gamatla,mkn itu ini..tapi memandangkn dh nak baik ni okla kot nk sapu ape2.skrg ni tgh batuk..aduhai..bergegar perutku..

    ReplyDelete
  4. xbranila nk sapu ape2..skema gile kan?..haha..padehal org lain dh sibuk la sruh sapu gamatla,mkn itu ini..tapi memandangkn dh nak baik ni okla kot nk sapu ape2.skrg ni tgh batuk..aduhai..bergegar perutku..

    ReplyDelete