Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, February 19, 2013

Bayi batuk berkahak

Sebelum raya cina lagi Naim dah start batuk,hidung tersumbat & berkahak.Seram betul tengok bayi 2 bulan sakit macamni.Mula2 naim cuma batuk2 manje,tak lama lepastu dengar pulak dia tido macam orang berdengkur.Saya pun masih releks2 lagi sebab naim ceria.tapi still ke klinik,dapatla ubat batuk&titik hidung.Fikir2 mungkin dia dapat virus batuk ni dari saya or mak saya.

After  a few days keadaan naim masih sama hinggalah 1 hari dia menangis lambat dapat susu&terus terbawak2 mengamuk+batuk non-stop 10-15 minit.Mase tu seram gile,kebetulan suami balik kampung hjg minggu&terus bawak naim ke klinik.Sampai klinik naim dah terkulai layu sebab kepenatan batuk.sedih.mula2 doc bagi naim sedut gas utk lancarkan prnafasan.tapi dalam 5 minit camtu die dah nangis2 tak selesa.rest sekejap bagi susu...naim if mengamuk dia memang taknak dengan mamanye.

Tengah sedap2 papa dukung,doc panggil naim untuk sedut kahak,masukkan tiub halus dalam hidung.serammm...mula2 suami xnak dukung/xnak tengok..tapi naim start nangis bila saya try dukung.terpaksa papa mengadap tiub2 yg menyeramkan tu.memang sedih tengok anak meraung2,tapi saya kuatkn semangat&lega bila tengok kahak keluar.Papa dah pandang2 bawah x sanggup tengok naim.Dah selesai,terus papa keluar&cool kan naim sampai dia tido.

Walau dah sedut gas,kahak,makan ubat...naim still belum sembuh.Dalam seminggu 3 kali gak naim ke klinik sedut gas sebab asal pagi2 je mesti batuk non stop.Satu hari tu saya&suami bawak naim balik klang sebab mak x dapat jaga.Mak pesan,jangan bagi naim nangis,kalau x die akan mengamuk&batuk teruk.Elak punye elak,batuk gak...kami try ke klinik pakar bayi.Ya ampun,beratus gak abis.tapi xpela,baby punye pasal.Syukur lepas seminggu naim continuously makan ubat dr klinik pakar tu & sekali sekala suapkan madu+air dalam 1 mL macamtu,now naim dah sihat.Ade jugak kakak ajar cara tepuk belakang badan bayi untuk keluarkan kahak,tapi tak sempat nak praktikkan.

Apepun syukur naim dah sihat.Boleh saya fokus balik pada keje2 yg tertunggak :)


2 comments:

  1. hmm aqeel pon skrg tgh pakej hidung tersumbat+batuk2 manja ngan kahak..bawak ke paed just bg ubat titik dlm hdg..bby naim g klinik pakar kat mane?

    ReplyDelete
  2. ubat titik hidung tu cume bantu legakan hidung tersumbat 2je kan..baby naim g klinik pakar bayi&kanak2 Kim kat klang...sebelum aqeel batuk lebih teruk,nur tryla bawak ke klinik pakar,rasenye mmg ubat diorang okay.

    ReplyDelete