Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, February 26, 2013

Cara mudah saya tidurkan anak

Saya pernah terbaca dalam facebook,ade sorang my friend share info ni tapi tak ingat apa source die.."Cara mudah tidurkan bayi".Seriously senang je petua nya & really works on me.Ade banyak sebab kenapa kadang baby susah nak tido.So secara general nye..

-Tukar pampers&baju bersih.Baby memang tak selesa kalau pampers basah or ade isi.Bayang kan kite tido dengan seluar dalam basah.boleh ke??eeEeeee...

-Sapu minyak / losyen kat perut dia.Urut slow2...& bawak urutan tu ke peha&tapak kaki.point2 ni kalau diurut memang buat baby selesa.

-Yang lain2...Jangan lupa bagi baby kenyang.Bagi susu secukupnya sebab baby memang resah gelisah kalau lapar pastu kene paksa tido.makesure environment tempat tido tu selesa.

Itu je petuanya.Selalunye saya check pampers&bagi susu je.tapi kadang payah juga naim nak tido.tapi lepas saya try urutan2 tu memang nampak beza..naim lebih mudah tido.lagipun dia still bayi,kalau dah setahun ke atas wallahua'lam...mungkin lebih challenging.

Ni cerita pasal bouncer plak.Dulu mase umur sebulan,naim payah nak tido.selalu mengamuk,mintak didodoi,dukung sambil jalan2 satu rumah & akhirnya dia tertido.kadang setengah jam,kadang meleret2 sampai sejam-2 jam.memang meletihkan.1 day kakak bagi pinjam bouncer besi anak dia.try kot2 serasi dengan naim.Alhamdulillah,naim serasi dengan bouncer.Saya just hayun 10 minit macamtu dia dah tertido.sejak haritu everything jadi senang&saya pun dapat rehat lama.

1 day saya risau & terfikir..fungsi bouncer ni macam buaian juga la kan?.baby terlena disebabkan ayunan.kalau we ols travel or g kenduri mane2,boleh ke naim tido tanpa bouncer?..risau.So baru2 ni saya try kurang2kan naim tido dalam bouncer & belajar tidokan dia dengan hanya tepuk2 peha/punggung.3 hari saya try tidokan naim dengan urutan2 tu & pangkukan die,tepuk2 peha sambil berzikir.Syukur,tak sampai 10 minit dia dah tido & boleh alih atas tilam.Saya pernah terbace,selain urutan,baby mudah rasa tenang bila banyak bersentuh kulit dengan ibu,peluk,belai or pangku.It's true!!..



No comments:

Post a Comment