Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, February 20, 2013

Hadiah paling ku sayang

Dah lama saya teringin nak menzahirkan betapa gembiranya saya ketika dapat hadiah ni.Dari saat saya lahirkan naim saya bersemangat sangat nak breastfeed anak.Tapi awal2 kelahiran tu,saya agak kelam kabut&tense nak uruskan baby..dengan sakit luka operate lagi..So dalam bulan pertama tu dah campur susu.Sedih..tapi saya hadkan susu tepung..lebihkan susu badan.Dalam masa yg sama,saya kecewa&fedup dengan manual breastpump yg saya beli..pakai kejap dah retak,patah..huh!!!

Bermula la episod saya berduka siang malam..menyusukan anak sambil meleleh2 airmata.desperate sangat nak electric breastpump.tapi blum mampu nak beli.Tapi entah camne ajaib betul kuasa tuhan,1 day saya dihadiahkan electric breastpump Spectra oleh sekumpulan kawan2 rapat.Gembira tak terkata,tuhan saja yg mengerti.Tapi dalam masa yg sama saya masih bagi susu tepung sebab seriously aku terkial2 buat stok susu.baru nak buat stok,naim dah merengek nak nenen.

1 day..saya pergi checkup baby sebulan & after that start makan pil perancang yg memang specific untuk baby yg menyusu campur.Kegembiraan saya stop sampai situ bila dapat tau pil perancang tu kurangkan susu badan.seriously saya sangat2 kecewa&menyesal.Tapi terpaksa sebab bersalin operate,kene makan pil yg jenis macamtu,dos kuat sikit utk elak mengandung.kalau nak pakai implanon/iud tu saya belum fikir lagi.setakat ni selesa makan pil.

walaupun susu badan dah kurang..saya masih pump&tetapkan syarat baby mesti minum susu badan walaupun 1 kali sehari.Nak jugak bagi sebab membayangkan betapa ruginya susu badan ni tak diperah.Tapi minggu ni memang minggu yg betul2 mengecewakan saya.Saya tinggalkan anak di kampung sebab nak settlekan interview keje&keje2 lain di klang.Malang sangat sebab saya bawak skali breastpump konon nak sediakan stok banyak2 untuk naim,tapi saya tertinggal corong pump kat kampung!!..camne nak pump.Cuai!!

Saya sayang sangat hadiah pemberian kawan2 saya ni...dan walau sikit camne pun saya tetap nak bagi naim susu badan selagi mampu!!


2 comments:

  1. Seminggu x pam bengkak x? Tu pam baru2 ni ke dpt byk tu? Kita pon x pam. Igt nk try gak pam. Btw kita x mkn pil pon. Haha. Pandai2 sndri. Takuik gak

    ReplyDelete
  2. setakat ni xbengkak.n xde pun meleleh2 kat baju.itu gambar lame..saje nak inspired diri sendri..skrg klo skali pump dpt 1-1.5 auns je. kire berani la awk yati plan sendri...huhu.sy xbrani la.

    ReplyDelete