Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, February 4, 2013

Misi 7 hari

Ini baru hari pertama.Stelah hampir 2 bulan brkampung di rumah emak yg ibarat syurga itu ..saya decide nak balik klang sementara tanpa Naim.tujuannye nak kemas rumah sediakan bilik utk naim,buat keje master skit & survey2 keje.

Tapi sayang musalmah..baru 3 jam saya balik klang,saya totally lost.setiap sudut saya nampak wajah Naim,ke bilik air,dapur,tv,semua tempat saya terbayang naim.Mase gerak dari kampung,saya berjaya tahan airmata,say gdbye to naim.tapi bila sampai klang,tumpah juga airmata ni..Mula2 saya rase nak marah tengok keadaan rumah yg bersepah,tapi husband releks je.saya mula rimas,tension,badmood,then teringat naim...lalu trbawak2 emosi & airmata tu entah sampai pukul berapa,akhirnye saya trtido dengan airmata.sebelum tu suami pujuk manje2 pun dah tak laku dah mase tu..dan ade sekali suami tanye dengan tegasnye..'Nak balik Banting x ?'...saya geleng kepala konon nak tunjuk kuat.Yang menambah emosi lagi tu sebab saya tinggalkan naim dalam keadaan dia tak sihat.

Bangun pagi harini,terus saya bukak handset&tengok gambar anak..sms mak tanye keadaan naim.again,menangis lagi di pagi hari..saya try tenangkan diri wassap/sms kawan2.lepas husband pegi keje,saya mula sibukkan diri kemas rumah,&sekali sekala tengok gambar naim.

Di saat naim menangis2,taknak tido especially bila saya ade mood nak buat keje,waktu tula saya rase semuanya susah,tension,rase nak marah pada anak kenape tak nak tido.Now,baru berpisah sehari...saya mula hilang arah.tapi terpaksa sebab masa berjalan,saya perlu settlekan master saya&cari keje.Sejak umur naim sebulan,saya perasan...tiap kali dia mengamuk,die cume akan brtenang bila nenek,atok or papa dia yg dukung.kadang saya fikir mungkin banyak sangat aura 'panas',cepat marah or x sabar dalam diri saya sampaikan anak pun taknak dengan saya.atau mungkin juga saya x pandai pujuk dia.

Maafkan mama wahai Naim,mama tak dapat nak full breastfeed awak selama ni sebab mama asyik terkial2&tak sungguh2.Mama terpaksa tinggalkan awak sekejap atleast mama & awak sama2 bleh berdikari bila berjauhan.we will meet this weekend ya...7 hari je!!Moga saya kuat.

No comments:

Post a Comment