Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, February 25, 2013

Relaktasi-1

Before this saya ade cerita saya tinggalkan anak seminggu di kampung & secara bengongnye saya tertinggal corong pump di  kampung.nak buat kaedah marmet pun macam tak semangat.seriesly bengang dengan diri sendiri.Sabtu haritu saya pujuk husband tak payah main badminton,abis keje terus je balik kampung.Rindu sangat kat Naim&nak cepat2 pam susu.Nak diikutkan,setiap sabtu husband kerja half day,lepas asar main badminton,lepas magrib shoot balik kampung.

Actually,saya dah jarang & boleh dikatakan dah stop direct feeding naim. lepas makan pil,saya perasan susu makin sikit.sejak haritu saya kurang bersemangat&decide untuk pump je&bagi dalam botol.means dah sebulan gak la tak direct bf.Kemudian ditambah pulak seminggu tertinggal corong pump.Bila saya try pump semula,20 minit cuma dapat dalam 10 titik je!!..Fine,memang aku marah gile dengan diri sendiri.Seminggu tak pam dah macamni efek nye.Husband pun terkejut& terus cakap "mama stop jela makan pil tu".minggu lepas campur dengan minggu ni masuk 2 minggu gakla naim x dapat susu badan langsung!

Now i'm thinking of relactate my baby.Dulu saya akui mase berpantang saya ni kurang penyabar,bila baby asyik mintak susu badan,saya mula mengeluh penat.Now naim dah 2 bulan,dah senang nak handle.Rase sedih tiap kali tengok muka dia yg suci murni iteewww....sorry son,i didn't do my best.Seminggu tinggalkan anak macam2 kesedaran muncul.Saya asyik terfikir Allah dah senang2 makbulkan doa saye dapat pump elektrik,tapi saya tak sungguh2 breastfeed anak.Nak2 pulak aku ni masih surirumah,takde ape yg menghalang pun.what a waste!.

Baru2 ni saya try direct feeding naim,mulut dia macam nak menghisap,tapi muka die berkerut.kelakar&tak berjaya pun..Ade gak kawan yg suggest amik pil noriday.it doesn't effect breastmilk.Apepun kene dapatkan nasihat doktor&seriusly saya nak jumpe doktor minggu ni.tapi lama betul nak tunggu isnin nextweek.seriously,seriously,seriously aku nak dapatkan balik susu badan.masih belum terlambat nak fix semua ni.Bunyi macam meroyan kan?Memang pun..oleh kerana memang saya tengah meroyan,saya nak buat story 'relaktasi bersiri' supaya semangat saya tak hilang.Langkah 1,dalam seminggu ni saya gagahkan diri kerap pump susu walaupun masih makan pil rigevidon tu.Takpe..tunggu je hasil discussion dengan doktor nextweek nanti.Mehla tatap hasil perahan saya...sedih.



No comments:

Post a Comment