Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, April 18, 2013

DIY halfmoon

Sekarang memang musim orang pakai tudung half moon, and tudung ala2 fareeda pun boleh tahan gak hot nye.Saya bukanlah jenis orang yang suka pakai shawl/selendang.1st,sebab mula2 pakai dulu rase banyak pin nak kene standby,pastu jarang..then kalau dah lilit2 memang takde tutup dada.Memang tak sesuai untuk aku yang badan ala2 bulat 'chicken cordon bleu'..tetiba je menu secret recepi keluar.kehkeh.Then husband pun tak berapa suka,sebab muka saya bulat,so better pakai yang ada muncung.

Tapi disebabkan makcik2 kat kampung pun boleh tahan gak menggaya halfmoon ni,so saya decide nak try buat 1..biasala orang perempuan.kadang bukan nak pakai sangat pun.tapi atleast nak merasa ada 1.So,lastweek saya ke Nilai square,cari kain chiffon.Harga lebih kurang rm8/meter.Then ikutla tutorial sebijik2 kat internet.Nak selesa,potong panjang 1.5m,radius/jejari 75cm.faham ke ni?..hehe.takpe,nanti google picture ya!
Then i send the tudung to my neighbour's house,untuk jahit kelim.It costs around rm5.lepastu jahitla manik berjuntai2 bagai.dah siap.Kain chiffon ni pun agak jarang sikit,and now saya tengah fikir nak menggayakan dengan anak tudung awning.hopefully cantikla aku nanti.hihi.enjoy the pics!



5 comments: