Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, May 31, 2013

Siri temuduga kerja

Sebelum ni saya pernah berniat nak share pengalaman attend beberapa interview kerja.Tapi asyik fail je,so malulah nak cerita.then saya fikir nantilah dah dapat kerja,baru cerita so takdela malu.So after submit berpuluh resume& attend 5 interviews,finally saya dapat kerja.Mari pendekkan cerita...

1)Engineer at Jopami sdn.bhd.Apply kat mudah.my.Mula2 kenalkan diri,background study&pengalaman kerja.Then bos stat tanye pasal master,ape kelebihan&sebagainye.The hardest part was camne nak yakinkan dia yang kita ni ready untuk masuk industri sebab terlalu lama belajar&takde pengalaman kerja.Tapi ade a few issues like transport,and seems like tak berapa nak appreciate master by research.

2)Jurutera KPM kat putrajaya.Disebabkan ini gov.,so memang preparation tip top.hafal semua nama menteri kabinet,visi misi.Soalan more on family background&study.Soalan famous,kalau outstation lama,boleh ke tinggal anak.So saya jawab jujur,kalau lebih 2 minggu saya susah hati.Kahkah..jujur.Yang x best,masa datang interview kasut hitam saya terkopak besar.Yang ade cuma kasut spare jalan2 warna kuning.Aduhai..terpaksa pakai.

3)Engineer at Iris corporation kat bukit jalil.Agak jauhla dari klang&apply masa pergi career fair dulu.Yang ni paling challenging so far sebab bos tanye soalan teori camne nak solve problem.rebound hammer test semua die tanya.

Lepas gagal dalam cubaan masuk ke industry...saya macam down sikit&nekad dah taknak try industri lagi.mungkin agak susah untuk wanita yg dah berkahwin&ada anak macam saya.mungkin saya desperate&silap pilih arah ke industry..so sejak haritu saya fokus ke academic pulak.

4)Kolej teknologi timur kat sepang as physic lecturer,mengajar student A-level.Soalan banyak tertumpu ke family background,boleh ke tinggal anak,jauh dengan suami.Yang ni saya macam yakin boleh dapat sebab everything went smooth.tapi sebulan tunggu takde jawapan.frust!

5)lecturer structure kat Linton college,apply via Jobstreet.Since saya ade background study in structure,yang mana diorang memang tengah cari..so interview session went well.cuma bila diorang recall tanye subjek geology,water in soil semua tu aku dah start gagap nak ingat balik.At the same time ada kawan yg tolong recommend kat panel yg saya boleh mengajar structure.syukur..after 1 day,i got an offer letter.cuma relocate kat Institut teknologi pertama.still 1 group dengan linton,under legenda group.

Point kat sini bukannye nak mnunjuk keje apa,gaji berapa bla bla..tapi just nak motivate sesiapa yg still menganggur.kuncinya USAHA&SABAR.itu je,percayalah.Sejak saya pregnant dulu memang desperate sangat nak cari keje.Manelah husband mampu nak tanggung 2 kereta,nak simpan duit untuk baby lagi..So kami 'let go' 1 kereta & suami kata rehat jela,siapkan master.Hidup kami masa awal berkahwin tu memang agak susah.Lepas bersalin saya bersungguh cari kerja sana sini,penat tapi itula yg kita kena lalui.Nak hidup senang kenalah bersusah dulu.usaha,banyak berdoa,mintak sungguh2 dengan Allah mudahkan kita lalui interview kerja..Insyaallah saya start keje 3 jun ni,dengan semangat baru ni saya betul2 berazam nak bantu suami pulihkan&stabilkan hidup kami,balas jasa baik keluarga&kawan2 selagi saya mampu.Allah maha mengetahui apa yang kita perlukan.Ianya datang tak cepat,tak lambat tapi tepat pada masanya.

Thursday, May 30, 2013

Kisah saya&suami

Harini rasa nak mengimbau kenangan lama kisah perkenalan saya&suami.Saja nak menghiburkan hati yang gundah banyak masalah.So untuk happykan diri,saya buat entry ni.

Saya berkenalan dengan suami lepas SPM,melalui majalah sekolah.Serious?yela...tru majalah je.Saya&suami sekolah lain2,tapi masa cuti lepas spm,dia pinjam majalah sekolah kawan dia,nak cari kenalan and pick a few names kat m/s belakang.Kan selalunya senior akan letak nama,alamat,phone no. kan...tapi yang ni without gambar.2-3 orang girls dia try call&berborak.tapi yang stay lama tu saya lah.Saya tak pernah bercouple,masa zaman sekolah tu ade lah jugak minat sipolan,gosip2 dengan sipolan,suka sipolan,tapi officially saya tak pernah bercouple.

So lebih kurang 2 minggu berborak dalam fon,akhirnya kami berjumpa ala2 blind date.Masa tu nenek sakit kat HTAR,so masa melawat tu saya take 15 mins pergi kantin hospital untuk jumpa suami.Kami memang takde idea rupa masing2 camne.Suami rambut panjang paras bahu,mata sepet,macam cina sikit.Actually parents suami saya cambodian,dapat PR.tapi suami malaysian la sebab lahir sini cuma bangsa Khmer.Thats why anak kami si Naim tu putih2 melati miauww miauww..kehkeh.

After months&years kami bersama, abah saya plak tak berapa berkenan sangat.biasela..jurang pendidikan,lifestyle budak bandar/pekan...beza dengan kami yg duduk kampung.Hubungan yg penuh ranjau berduri ni akhirnya abah restu.Petuanya kena banyak bersabar&mengalah dengan parents.Walau banyak kali berpisah&try berkawan dengan yg lain pun still tak menjadi apa.Jodoh tetap jodoh.Saya tak suka persoalkan isu pendidikan.Kami berkenalan zero-zero.Sungguhpun lepastu saya belaja tinggi,tapi saya tetap manusia biase yg banyak kelemahan.Dan suami adalah orang yg boleh faham&terima kekurangan/kelebihan diri saya&family saya.itu yg penting.

Syukur kami dah membina masjid&dikurniakan anak yg comel.Walaupun awal perkahwinan ni banyak kesusahan&dugaan,tapi saya try taknak bersedih.Nak mulakan hidup ni memangla kene bersusah dulu kan?Saya tau di sebalik kekurangan ni,ramai di luar sana mengimpikan kehidupan seperti saya.Ada suami,ada anak yg comel&sihat..complete life.Syukur ya Allah.

Friday, May 17, 2013

'Refresh ' baju lama

Sebenarnye sejak dari zaman sekolah lagi saya suka jahit ape2..usik mesin jahit mak.entah apa2 la yang aku buat,oter2 seluar,baju memang seronok..Tapi area tahun 2011 saya dah jarang usik mesin jahit mak.sebab?? ..sebab mase tu saya belikan mak mesin jahit baru pastu memang tak reti guna..Tapi harini bukan nak cerita pasal mesin jahit pun,just nak kongsi hobi aku yang suka jahit manik/entah hape2 tu.

Sejak lepas bersalin ni suka belek baju2 lama..memang sayang pakai sekali dua je kemudian dah jemu or tak muat.Glad baju bertunang muat lagi & rasa nak glam2 kan sikit.Jenuh juga la DIY poodle flower/bunga 3d ni & fikir camne nak jahit.Bila dah siap rase seronok sebab seolah2 macam baru beli baju.Just guna unused chiffon shawl,yang dah 4-5 tahun tak guna tu..then jahit poodle flower& decorate!Area leher tak perlu letak bunga sebab pakai tudung kan.enjoy the pics :)





Tuesday, May 14, 2013

Nappy rash pulak...

Orang kata baby kalau nak membesar buat akal /pertukaran bulan,mula lah macam2 penyakit datang.Haritu demam2 urat,lenguh2..kali ni nappy rash+cirit birit pulak.Asyik muka naim jela yg datang klinik.

Kurang pasti jugak apa puncanya.Mula2 ingat sebab makan biskut baby,perut jadi tak selesa.tapi tak jugak.sebelum2 tu okay je.Tapi ada jugak haritu pampers Pet Pet abis.kebetulan kat rumah ni ade brand Fitti kawan husband yang bagi as a  present.So taknak membazir guna jela Fitti untuk 1 week.Cukup seminggu,saya beli Petpet alang2 keluar belanja dapur.Masa tukar pampers tu la naim start cirit birit & tumbuh merah2 kat kawasan bebird dia tu.Sapu lah drapolene.So sekarang ni ade banyak kemungkinan,samada makanan,pertukaran pampers,or pampers terbiar lama tak ditukar.mostly waktu malam la sebab mama tido mati.huhu..tak pun nak tumbuh gigi?mungkin..

Baru2 ni naim checkup 5 mons..memang sihat la anakku..8.2 kg,67 cm.Good boy!malangnya naim meragam masa checkup tu sebab tak selesa area bebird dia pedih.Pening mama.Malam tu saya perhatikan najis naim asyik berlendir.Penting sangat tengok perubahan najis anak ni.takde dah geli2 ni.So pegi klinik,doktor kata drapolene tu setakat mencegah je.Bila kuman dah aktif,drapolene tu dah kurang berkesan.So doktor bagi sabut pencuci & krim Candacort.Nampak ok gak,dah kurang merah2.tapi still terpaksa bogelkan naim bagi area bebird tu sentiasa kering.kadang try jugak pakaikan lampin kain biasa..naim pun macam selesa mungkin permukaan kain lebih lembut/banyak udara.Tak pasal2 pulak atok rajin belikan napkin doraemon yg kiut miut kat Anakku,pastu terkezuutt tengok harga printed napkin.hehe..tenkiu atok.




Saturday, May 11, 2013

5 bulan dah makan solid food

Semua orang tau baby boleh start makan solid food bila umur dah 6 bulan.Ade juge pendapat depends on baby tu juga,umur 4-5 bulan kalau boleh hadam dengan baik,buang air besar sume okay,doktor pun kata ok,tade masalah. 

Dalam kes naim,disebabkan takde experience so memang banyakla bergantung pada pendapat mak.Walaupun kadang2 kite rase tak patut buat,at the end kita turutkan juga kata mak.Contoh,baby macam tak kenyang,cuba campur nestum sikit dalam susu...sikittt je.Oklah sekali sekali buat macamtu.Itu dulu..sekarang naim dah 5 bulan,nenek belikan biskut baby pulak..brand Heinz.I said,tunggula 6 bulan mak...mak said naim ni dah boleh makan..lasaknya dah macam 6-7 bulan.Tapi saya takdela risau sangat sebab tau mak akan berhati2 soal macamni.cuma kadang kita taknakla makanan2 segera macam biskut,nestum kerap masuk mulut anak.kalau boleh nak buat sendiri puri2 sayur yang fresh segala bagai tu.Tunggula lagi 2-3 minggu ye naim.Mom's gonna make it for u..