Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, May 11, 2013

5 bulan dah makan solid food

Semua orang tau baby boleh start makan solid food bila umur dah 6 bulan.Ade juge pendapat depends on baby tu juga,umur 4-5 bulan kalau boleh hadam dengan baik,buang air besar sume okay,doktor pun kata ok,tade masalah. 

Dalam kes naim,disebabkan takde experience so memang banyakla bergantung pada pendapat mak.Walaupun kadang2 kite rase tak patut buat,at the end kita turutkan juga kata mak.Contoh,baby macam tak kenyang,cuba campur nestum sikit dalam susu...sikittt je.Oklah sekali sekali buat macamtu.Itu dulu..sekarang naim dah 5 bulan,nenek belikan biskut baby pulak..brand Heinz.I said,tunggula 6 bulan mak...mak said naim ni dah boleh makan..lasaknya dah macam 6-7 bulan.Tapi saya takdela risau sangat sebab tau mak akan berhati2 soal macamni.cuma kadang kita taknakla makanan2 segera macam biskut,nestum kerap masuk mulut anak.kalau boleh nak buat sendiri puri2 sayur yang fresh segala bagai tu.Tunggula lagi 2-3 minggu ye naim.Mom's gonna make it for u..


No comments:

Post a Comment