Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, May 14, 2013

Nappy rash pulak...

Orang kata baby kalau nak membesar buat akal /pertukaran bulan,mula lah macam2 penyakit datang.Haritu demam2 urat,lenguh2..kali ni nappy rash+cirit birit pulak.Asyik muka naim jela yg datang klinik.

Kurang pasti jugak apa puncanya.Mula2 ingat sebab makan biskut baby,perut jadi tak selesa.tapi tak jugak.sebelum2 tu okay je.Tapi ada jugak haritu pampers Pet Pet abis.kebetulan kat rumah ni ade brand Fitti kawan husband yang bagi as a  present.So taknak membazir guna jela Fitti untuk 1 week.Cukup seminggu,saya beli Petpet alang2 keluar belanja dapur.Masa tukar pampers tu la naim start cirit birit & tumbuh merah2 kat kawasan bebird dia tu.Sapu lah drapolene.So sekarang ni ade banyak kemungkinan,samada makanan,pertukaran pampers,or pampers terbiar lama tak ditukar.mostly waktu malam la sebab mama tido mati.huhu..tak pun nak tumbuh gigi?mungkin..

Baru2 ni naim checkup 5 mons..memang sihat la anakku..8.2 kg,67 cm.Good boy!malangnya naim meragam masa checkup tu sebab tak selesa area bebird dia pedih.Pening mama.Malam tu saya perhatikan najis naim asyik berlendir.Penting sangat tengok perubahan najis anak ni.takde dah geli2 ni.So pegi klinik,doktor kata drapolene tu setakat mencegah je.Bila kuman dah aktif,drapolene tu dah kurang berkesan.So doktor bagi sabut pencuci & krim Candacort.Nampak ok gak,dah kurang merah2.tapi still terpaksa bogelkan naim bagi area bebird tu sentiasa kering.kadang try jugak pakaikan lampin kain biasa..naim pun macam selesa mungkin permukaan kain lebih lembut/banyak udara.Tak pasal2 pulak atok rajin belikan napkin doraemon yg kiut miut kat Anakku,pastu terkezuutt tengok harga printed napkin.hehe..tenkiu atok.




No comments:

Post a Comment