Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, May 31, 2013

Siri temuduga kerja

Sebelum ni saya pernah berniat nak share pengalaman attend beberapa interview kerja.Tapi asyik fail je,so malulah nak cerita.then saya fikir nantilah dah dapat kerja,baru cerita so takdela malu.So after submit berpuluh resume& attend 5 interviews,finally saya dapat kerja.Mari pendekkan cerita...

1)Engineer at Jopami sdn.bhd.Apply kat mudah.my.Mula2 kenalkan diri,background study&pengalaman kerja.Then bos stat tanye pasal master,ape kelebihan&sebagainye.The hardest part was camne nak yakinkan dia yang kita ni ready untuk masuk industri sebab terlalu lama belajar&takde pengalaman kerja.Tapi ade a few issues like transport,and seems like tak berapa nak appreciate master by research.

2)Jurutera KPM kat putrajaya.Disebabkan ini gov.,so memang preparation tip top.hafal semua nama menteri kabinet,visi misi.Soalan more on family background&study.Soalan famous,kalau outstation lama,boleh ke tinggal anak.So saya jawab jujur,kalau lebih 2 minggu saya susah hati.Kahkah..jujur.Yang x best,masa datang interview kasut hitam saya terkopak besar.Yang ade cuma kasut spare jalan2 warna kuning.Aduhai..terpaksa pakai.

3)Engineer at Iris corporation kat bukit jalil.Agak jauhla dari klang&apply masa pergi career fair dulu.Yang ni paling challenging so far sebab bos tanye soalan teori camne nak solve problem.rebound hammer test semua die tanya.

Lepas gagal dalam cubaan masuk ke industry...saya macam down sikit&nekad dah taknak try industri lagi.mungkin agak susah untuk wanita yg dah berkahwin&ada anak macam saya.mungkin saya desperate&silap pilih arah ke industry..so sejak haritu saya fokus ke academic pulak.

4)Kolej teknologi timur kat sepang as physic lecturer,mengajar student A-level.Soalan banyak tertumpu ke family background,boleh ke tinggal anak,jauh dengan suami.Yang ni saya macam yakin boleh dapat sebab everything went smooth.tapi sebulan tunggu takde jawapan.frust!

5)lecturer structure kat Linton college,apply via Jobstreet.Since saya ade background study in structure,yang mana diorang memang tengah cari..so interview session went well.cuma bila diorang recall tanye subjek geology,water in soil semua tu aku dah start gagap nak ingat balik.At the same time ada kawan yg tolong recommend kat panel yg saya boleh mengajar structure.syukur..after 1 day,i got an offer letter.cuma relocate kat Institut teknologi pertama.still 1 group dengan linton,under legenda group.

Point kat sini bukannye nak mnunjuk keje apa,gaji berapa bla bla..tapi just nak motivate sesiapa yg still menganggur.kuncinya USAHA&SABAR.itu je,percayalah.Sejak saya pregnant dulu memang desperate sangat nak cari keje.Manelah husband mampu nak tanggung 2 kereta,nak simpan duit untuk baby lagi..So kami 'let go' 1 kereta & suami kata rehat jela,siapkan master.Hidup kami masa awal berkahwin tu memang agak susah.Lepas bersalin saya bersungguh cari kerja sana sini,penat tapi itula yg kita kena lalui.Nak hidup senang kenalah bersusah dulu.usaha,banyak berdoa,mintak sungguh2 dengan Allah mudahkan kita lalui interview kerja..Insyaallah saya start keje 3 jun ni,dengan semangat baru ni saya betul2 berazam nak bantu suami pulihkan&stabilkan hidup kami,balas jasa baik keluarga&kawan2 selagi saya mampu.Allah maha mengetahui apa yang kita perlukan.Ianya datang tak cepat,tak lambat tapi tepat pada masanya.

3 comments:

  1. salam,

    just nak tnya pendapat, ok tak keje kt situ? saya dapat offer as lecturer kt itp tu...

    ReplyDelete
  2. Sorry lambat reply.so far okay,biasela private college..memang different dengan local.mula2 je rase susah,lame2 okay je sume :)

    ReplyDelete
  3. Sorry lambat reply.so far okay,biasela private college..memang different dengan local.mula2 je rase susah,lame2 okay je sume :)

    ReplyDelete