Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Sunday, June 23, 2013

Kami yg tak tahu guna piping beg

Wahh..specific nya tajuk.Meh cerita sikit pasal competition decorate cake sempena lecturer's week kat Linton college.ade 5 group je pun.So dalam group saya ade dr.deprizon,ima & saya.kami pun takdela plan bebenor camne nak decorate.cume rase nak letak patung atas kek & buat rumput keliling kek.Guna piping beg memang kiteorang fail la..kat tv nampak senang je kan..kami guna setakat 10% je.Sampaikn ade sorang hakim ni datang rase macam nak tolong kiteorang guna piping beg.tapi tak boleh..kahkah.The rest banyak sapu icing & hias sana sini.Luckily we ols got second runner up.Jadila..dapat no.3 out of 5.





Thursday, June 20, 2013

Hidup mulai sibuk

Lepas 10 hari,baru saya ada peluang update blog..Sentiasa terkejar2 prepare lecture notes,update mentoring,assigments &macam2 lagi.kerja memang tak pernah habis kan..Apepun saya tengah try meng'immune' semua ni.Private college completely different with the locals...Rindunya UTM..rindu everything.

Baru2 ni ada pulak student merayu mintak lecturer participate dalam pertandingan decorate cake sabtu ni sempena lecturer's week.bunyi macam kelakar+best.tengokla nanti camne.Aku pegang piping beg 5 tahun sekali pun belum tentu.Tapi yang penting kita support aktiviti students.Sometimes ada juga student suka tanye background study/diri kita.Then i said "i pregnant during my master study".Ternganga diorang dengar.Aku senyum je.

Dah seminggu monitor penghadaman naim..so far dah back to normal.Bayangkan almost 2 weeks cirit birit+nappy rash.then bukan boleh terus baik serta merta.After sapu krim,2-3 hari ruam2 tu dah hilang,tapi naim still berak2 3-4 kali sehari.tapi takde symptom cirit birit.nampak normal tapi kerap.tunggu lagi seminggu+dua...now dah normal.1-2 kali berak dalam sehari.Rupanya amik masa jugak nak back to normal..almost sebulan.Apepun i recommend krim Bepanthene..betul ke eja?memang elok,tapi kene rajin letak.walaupun ruam dah baik,tapi teruskan sapu krim tu sikit2 everytime tukar pampers.

Adoii..baru taip 2-3 perenggan aku dah ngantuk.Bertenang...bertenang..mari abiskan beberapa ayat lagi.

Okay.tak tahan ngantuk.babai.

Monday, June 10, 2013

Tiring week

It has been a tiring week.Actually dah seminggu saya start tugas as a structure lecturer.Boleh tahanlah duit minyak setiap hari ulang alik Banting-Mantin,40 mins.Tapi short semester ni saya mengajar Staadpro & autocad.Dahlah laptop rosak,camne aku nak mengajar software ni..dugaan betul.terpaksa tebalkan muka pinjam kawan punya laptop.Nak conduct class dalam lab,tak muat pulak,student terlalu ramai.

Yesterday,naim genap 6 bulan.Disebabkan saya ade class pagi,nenek&atok willing nak bawak naim pergi checkup.Huhh..dah menyusahkan atok nenek.mesti nurse tu fikir aku ni tak responsible.Resultnya, 8.6kg and 70 cm.Mati-mati la mama teka naim dah lebih 9kg.Logik jugakla sebab baby dah start lasak guling-guling.

Dah-dah...aku pun takde gambar nak letak yang menunjukkan 'tiring week' tu kan...bai-bai.tipu je.adelah sekeping dua ni :)