Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, July 23, 2013

Rambut Naim

Dah lama tak ke JB,jenguk UTM kesayangan.Now sebenarnya saya dah pun kat terminal 1 seremban,nak ke UTM submit hard cover tesis.berdebar2 excited pulak nak naik bas sebab last pergi haritu bulan 3.Ade 1 hour lagi,so sempatla update blog.

Sejak naim lahir,saya belum pernah lagi cukur rambut dia sebab kami decide nak tunggu kot2 ade rezeki buat majlis akikah sekali.tapi niat tu tertangguh sampaila sekarang.Now rambut naim dah panjang,and pernah juga kami potong sekerat dua kat rumah just nak bagi pendek sikit.Masa tu naim 4-5 bulan.Then mak tanye,mane rambut naim tadi?dah buang ke?..of cos la dah buang sebab sekerat dua je.Sejak haritu mak pesan,first time potong rambut anak jangan dibuang.Simpan dulu,kemudian timbang & nilaikan dengan harga emas.Duit tu kemudian sedekah kat mane2.Oooo...now baru kami tau&faham.

Now naim dah 7 bulan lebih.rambut pun dah lebat & kami decide nak bawak pergi potong pendek...not botak..Sampai2 kedai,banyak sangat rambut bersepah kat lantai.camne nak mintak asing rambut nak bawak balik ni??..so masa nak potong tu saya kene pegang kain keliling naim supaya rambut tak jatuh.Mula2 naim okay,tapi lame2 mula merengek rimas.Apepun everything settle except ade saki baki hujung2 rambut tak berapa kemas.Charge untuk baby/budak rm4 je.

Insyaallah after this kami nak buat akikah.Cuma tak tahu bila,tunggu ade rezeki lebih.kambing seekor now around rm700 kan...pastu aku pulak dah berangan nak buat doorgift canggih2.pakai baju glamer.. adoiii..




No comments:

Post a Comment