Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, August 29, 2013

DIY-tudung bawal

Lately sebulan dua ni makin rajin pulak kumpul tudung bawal.Feeling ala2 datin norjuma.Murah pun ye..rm5-rm7 sehelai.Husband pun lagi suka sebab nampak simple&variety colour.Pendek kata friendly user la tudung bawal ni.Nak basuh senang,campak semua dalam mesin basuh.Tapi..dalam masa yg sama kadang saya bosan jugak tudung plain ni.Lalu tertimbul idea nak jahit manik.Masa awal2 ada anak dulu rajinlah jugak try nak jahit ala2 bunga sulam.tapi takde benang sulam,so hentam je dengan benang biasa.Double/triple kan benang tu&masuk dalam lubang jarum yg besar.Buatla corak ala2 bunga.Lepastu cantik or tak cantik,confident jela pakai pergi kerja.

Idea kedua pulak rase nak jahit manik kat hujung2 tudung tu.kasi berat sikit supaya tak nampak kaku/ lesu tudung tu.Baru 2 helai je setakat ni.Tak berani nak jahit yang berat2 sebab takut pulak nampak entah ape ape.Next time try la buat untuk kaler lain pulak.




2 comments:

  1. rajennye die..sempat lg menjahit ngan naim..kalo aznor non hado laaa..

    ReplyDelete
  2. tunggu naim tido..bru dpt pluang.kalau x, memang non hado jugakla jawapannyer..kehkeh

    ReplyDelete