Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, August 14, 2013

Naim mengamuk

Selamat hari raya kawan2,

Raya tahun ni alhamdulillah dah bertiga,cukup membahagiakan..First time belajar nak handle baby kat rumah orang.First raya,everything went well.Masuk second day,jadual naim dah start berterabur.Satu hari tu kami balik beraya waktu magrib.Sampai rumah je naim main macam biasa.Malam pulak papa bakar mercun campak2 kat kebun bagai.Bila tiba waktu naim nak tido,he started crying...tak mau susu.Asal masuk bilik baringkan dia je,dia bertambah lagi nangis.Makin lama menjadi2 mengamuk.Naim start menjerit2 macam nak bebas.Sorang2 start baca ayat kursi sebab kami dah mula bimbang takut2 naim sensitif dengan benda2 lain.Tapi semua tu berkesan sementara je.Naim tenang sekejap and pastu start menangis semula.At the end,nenek peluk kuat sambil atuk picit ibu jari kaki & we ols baca ayat kursi hembus kat naim.akhirnya naim tertido secara statik sampai esok pagi.

Start dari hari tu macam2 reason kiteorang fikirkan kenapa naim jadi macamtu.Mungkin baby terlalu penat,jadual tido terganggu.Balik raya pulak magrib lalu depan kuil2 besar.So banyak sebab la kat situ.Kadang saya&husband pun silap jugak sebab lupa/ tak alert dengan benda2 camni.Ada sesetengah orang sentiasa bawa/selit yassin bawah bantal baby.Tapi saya taknak sebab takut tak terjaga kebersihan/kesucian ayat yassin tu.Bimbang takut tak sedar terlangkah/terduduk/terbawa ke tempat2 yang tak bersih.Tapi saya lebih yakin dengan amalan ayat2 kursi/pendinding ayat quran..cuma rajin/xrajin amalkan.Tula dia pengajaran untuk saya&suami.Lepasni taknak dah paksa anak tido.Dah dah,mehhla kita layan pulak gambar raya :)




No comments:

Post a Comment