Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, November 11, 2013

Deko rumah - Setia Ecohill

Sabtu baru ni me and my friend ade melawat rumah contoh kat Setia Ecohill,Semenyih..kalau dah bunyi2 setia tu must be SP setia la kot kan.Aku pun tak check betul2 siapa developer projek ni.Takpelah abang google kan ada.Pastu harga rumah pun aku tak check.Tapi dengar kata around 300 ribu gitu la.Tak pasti model yg mana.Mintak ampun maaf kalau salah info.Just saje jalan2 and nak tengok deko rumah supaya lepasni bertambah semangat nak beli rumah sendiri.

Ade 5 buah rumah yang saya sempat jenguk.Kalau bandingkan previous entry dengan yang ini, watermark picture pun dah berubah2, lantaklah labu.Okay, 1st rumah is rumah banglo sebijik.Nowadays banyak rumah yang guna style bumbung camni, macam flat slab...instead of guna slope roof or roof covering tiles,asphalt and etc.Ni yang malas ni mengajar subjek element building construction. Semua benda nak sebut.






Rumah kedua..Ni dah mula dah malas sikit, semua gambar aku nak combine.



Pandangan dari atas




Yang ketiga ni jenis semi-D..setiap rumah diorang hias lain-lain konsep and color.





Ada ruang kerja.Bilik bujang pun nampak smart je.


Yang ke-4......


Most of the rooms siap ada wardrobe room &toilet.


Yang ke-5....



Okay..okay..aku dah semput upload gambar.Now semangat membuak-buak nak design rumah, tapi takde rumah sendiri.Me and husband always have this clash opinion. Kat kampung, abah dah memang standbykan tanah kat sekeliling rumah, just untuk anak2 kalau teringin nak buat rumah in future nanti.Tapi bukanlah sekarang, sebab karier pun belum stabil tapi saya still ada plan untuk buat rumah disitu.Tanah dah ada kan, tinggal buat rumah jela.But my husband always said nak beli rumah di area bandar (klang)...nak kekalkan identiti sebagai orang klang. So sudahnya kami tak pernah solve isu ni.Masa berjalan, harga rumah, harga barang binaan makin lama makin mahal.Sampai sekarang tak decide lagi satu hari nanti nak duduk menetap di mana.

Saturday, November 9, 2013

Wedding si Yani

Last week, my bestfriend kahwin.Kalau ingat lagi before ni saya pernah tulis entry Yani bertunang.So now saya kenelah update majlis kahwin dia pulak. A few days before majlis nikah, saya memang everynight datang rumah yani tolong dia apa yang patut.Mostly, kerja2 packing goody bag, hantaran fresh flower & pakaikan inai dua malam berturut2. Untuk hantaran, kakak si Yani beli fresh flower berbondong2 kat Kajang around rm400 gitu.So we ols memang guna semua untuk hantaran 11 dulang campur hias2 meja sikit. Inai pulak, abang ipar si Yani beli kat Mekah masa bulan 4 haritu..Baju nikah, sendirian berhad mak yani jahit sendiri.Pelamin, baju bersanding, mekap semua by Inderaloka, sama macam majlis saya dulu.Malam berinai si Yani buat khatam Quran.






Untuk majlis nikah,kami sebagai dayang2/ bridesmaid pakai baju bebas.Untuk hari bersanding pulak, kami dapat la baju free sponser dari pengantin.Ade juga lah yang tanye baju yang aku pakai ni jenis ape,fesyen ape...pastu nampak macam kurus jee...macam kurus jee..nantilah eh, aku buat satu entry khas untuk review baju aku ni.



I'm so happy one of my bestfriend dunia akhirat dah bertemu jodoh.Moga hingga ke syurga.Another two, harap2 korang pun cepatlah bertemu jodoh.Anak aku dah nak dekat setahun dah ni.Nanti nak hangout best sikit masing2 dah ade partner&babies.Insha Allah akan datang nanti saya buat entry untuk majlis bertandang rumah pengantin lelaki pulak. Okay babai!