Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, December 30, 2013

Its about rumah

Alhamdulillah, hampir ke 2014, walaupun hujung bulan gaji belum masuk, aku cuba lah buat2 happy kat ofis ni. Nak imbas balik 2013 memang banyak pahit manisnya. Hampir 2 tahun berumahtangga, banyak perkara yang mematangkan diri saya & suami. Minggu2 terakhir Disember 2013, kami banyak habiskan masa sekeluarga. Disebabkan kematangan yang makin bertambah, macam2 lah saya plan untuk 2014.

First thing first is nak pujuk husband pindah Banting. Banyak kali dah argued pasal hal ni. Tapi kemuncaknya, memang husband decide nak pindah Banting & kami sama2 fair merasa jauh pergi berulang alik ke tempat kerja setiap hari. Banting-Port klang 1 hour, Banting-Mantin also almost 1 hour sebab aku bawak viva macam kura-kura sikit. Now cabarannya is susah nak cari rumah sewa. Bersungguh-sungguh kami cari round survey rumah semalam area Sg.Manggis, tapi mengecewakan.

Bila cerita rumah ni,actually kami memang teringin nak beli rumah.Tapi karier belum stabil, lepastu dok jeles dengan kakak sebab dia bakal ada rumah sendiri.Rumah ni rumah my 1st brother, waktu beli area tahun 2004 tak silap saya x sampai  200 ribu pun harga die, semi D tapi tak besar mana rumah tu,cuma laman kat sekeliling luar rumah yang besar..But since my 1st brother dah pindah melaka, so dia jual rumah tu to my sister.Location kat area Johan Setia Klang, tapi adress seksyen 30 shah alam sebab lebih kurang sempadan shah alam je.So now bila jenguk2 jiran sebelah tu nak jual rumah, dengar2 harga nak naik banyak gila.

Ahad semalam kami sekeluarga gotong royong rumah tu.Lalang nak tinggi pinggang dah.Punyelah selama ni kami jenguk2 rumah tu, rupenye salah nombor rumah.Yang kali ni untuk gotong royong baru betul tak salah rumah.










Penat dah rotate gambar ni,but still tak betul jugak.

Tiap kali fikir pasal rumah je mesti naik tension dibuatnya. Siapa yang tak nak duduk complete as a 1 family.Sampai bila nak jadi weekend-wife/husband, walaupun Klang-Banting tu tak jauh mana.Aku nak husband di sisi aku.Aku nak naim merasa sama macam anak-anak orang lain,ada yang pujuk bila menangis,ada yang marah bila dia degil.Aku nak husband turut rasa kesusahan/kepenatan aku jaga anak setiap hari, sama2 risau bila anak sakit.Haaaa..mula la aku nak emo ni..Sabar..sabar..Sabar itu indah.Moga Allah permudahkan. Sorryla, tajuk macam gempak aku beli rumah, padahal nak cerita keluh kesah cari umah sewa je.




No comments:

Post a Comment