Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Thursday, January 30, 2014

Tempias chinese new year

Semester kali ni, saya ada mengajar beberapa students cina dalam kelas,ada local chinese and ada yang memang asal China and most of them communicate well with me. Compare to previous semester, kebanyakan student chinese dalam kelas saya macam tak menyerlah,malu-malu & sebagainya.Tapi most of them rajin dan menghormati lecturer. Itu yang saya suka. Boleh dikatakan student2 yang buat final year project bawah saya semuanya cina. So this semester saya ada batch students cina yang bagus. Walaupun semester yang lepas sebelum ni saya tak pernah mengajar diorang, but diorang layan lecturer lain sama baik. Takde smell fishy kasi hadiah nak bodek2 or anything. So sempena Chinese new year, ada beberapa orang students yang rajin bagi kad ucapan & makanan pada saya & juga lecturer lain.Dan saya percaya hadiah2 ni takde berbau bodek2 or rasuah. Just a gift.



Biskut ni saya dah rasmikan malam tadi,sedapp. .Confident nak makan sebab terang2 ada tanda halal.

Yang ini saya postpone makan dulu.Lupa nak tanya student tu apa ingredients dia sebab semua tulisan cina...tak faham..hoho.Nampak ada cebisan sticker Aeon, ni conform beli kat jusco. So harini bawak semula ke ofis just to confirm with the student. Oklah dia cakap ni original dari telur, takde ingredients something like pork,lard or alkohol. And dia pun aware kite ni muslim & tak makan binatang itu.Kalau was-was takyah usik langsung kan..


Harini juga dapat kad ucapan dan makanan dari student lain.Such a nice ucapan.



Orang bagi sesuatu, kita senyum, terima tanda hormat & say thank you.Terima kasih student ku.

Monday, January 27, 2014

My full weekend

Alhamdulillah, hari yang indah walaupun badan letih dek kerana aktiviti hujung minggu sampai terpaksa cancel class sebab mata,badan & mulut semua keletihan. Macam biasa on saturday i will wait my husband balik tapi tukar plan, i fetched him at klang and decided to go somewhere just berdua. So petang sabtu tu dapatla kami attend majlis harijadi jiran & teman husband main badminton.



 Since lepak lama sangat after badminton, tak jadi lah nak konon2 keluar date makan sedap2 sebab jam almost pukul 9 malam...so we decided just directly balik Banting and makan ape2 kat kedai area rumah.My cousin suggested me a chicken chop kat Restoren De'qalbu,bukit changgang just near to my home area.Nasib baiklah dapat order walaupun dah nak pukul 11 malam. The taste was not bad and the price too. Saya order 2 chicken chop, otak-otak 10, minuman..just around rm25.But i still prefer chicken chop kat Sukaramai Sup, just less 1 km from de'qalbu.Tapi otak-otak sini memang sedap, berasap2 makan panas-panas.








The next day, ahad..kami plan nak ke open day at Kolej Mara Banting, also near to my home area.Just a small carnival, memadai untuk isi masa hujung minggu.Ada jualan, mak beli sabun pencuci serbaguna (liquid) rm33 for 10 kg.Saya just teringin beli vanilla cheese cake meleleh and caramel peanut.









Sambil berpicknik, terperasan yang naim asyik pandang playground.So gigihla saya & emak ajar dia main jongkat-jongket & gelongsor while husband just gelakkan dari jauh. Seronok naim main sampai senget senget mulut.











Sebelah petang pukul 2 pm, kami ke majlis aqiqah anak kawan husband kat klang, so again we drove back Klang-Banting just to attend the majlis.Sampai rumah (banting) almost maghrib, sembayang kejap and teman husband gunting rambut.Bukan setakat gunting rambut je, shave, trim misai & sapu minyak sana sini sampai tertido-tido husband dibuatnya. After that, pekena teh tarik kejap.


Balik rumah, tengok AJL, rehat tido sejam dua and kami drive balik ke klang pukul 1 pagi.Tak cukup dengan tu, kami singgah kedai mamak and minum2 sekejap.Pukul 3 pagi baru dapat tido.And today, saya gerak ke ofis dari klang subuh pagi and tersangatla mengantuk.So total 6 kali ulang alik Klang-Banting & 3 kali minum teh tarik.Penat memang penat, but i was so happy especially last night bila nampak naim bertatih jalan more than 5 steps and continue standing tanpa pegang apa2. Good job naim!! Hopefully next entry dah boleh berlari...wahahahahah =)

Friday, January 24, 2014

Dinner and lunch bulan January

Pagi jumaat yang indah, sejuk-sejuk gitu cuaca sekarang ni kan...Gigih juga sebenarnya nak taip entry ni sebab pasal makanan.Kalau nak letak gambar makanan kene kuat semangat sebab takut lepas update entry tu ngada ngada nak beli makanan tu balik.Disebabkan azam tahun ni nak mengaktifkan diri dengan blog, so saya cuba upgrade kan penulisan yang lebih matang dari tahun-tahun sebelumnya.Wakakaka....yeke aku tulis macamni...haha.Its okay..lets continue.Entry today is just nak refresh memory about my foods in January 2014...dan juga some of my lunch menu everyday. Sometimes so much ayam,and western food..sometime with or without nasi.Dalam masa yang sama try juga maintain makan nasi segenggam setiap kali lunch or dinner.Kalau nak lebih segenggam/nasi semangkuk tu maybe dalam 3-4 kali je seminggu,tak kisah dinner atau lunch. Memang ada penurunan tapi now macam flat je berat badan tu.Rasa macam naik balik berat ni pun ada.But total, sepanjang saya bekerja 7 bulan, saya dah turun dalam 6 kilogram.Okla tu..just maintain the menu with nasi segenggam dan kene rajin2 tengok entry Kevin Zahri in facebook or instagram.Banyak info2 yang bagus.


Pembuka tahun 2014..banyak makan berunsur ayam..termasuklah kfc, nandos,chicken chop.Entry yang lepas pun dah tunjuk makan kat Ice Room and KFC kat taman putrajaya.








Gambar bawah ni lauk yang biasa saya amik waktu lunch.Tapi ikut mood jugak.Kadang makan kat luar,order nasi goreng,kuyteow.Kalau kat cafe dalam kolej amik lauk jenis2 macamni je.Tahu, kentang, sayur and protein.




Haritu hantar kawan ke LCCT, mengada ngada pulak kami singgah ke Choco Lounge.Nampak simple tapi betul2 kenyang.









Rabu lepas, kami saja nak makan tengahari kat kedai asam pedas yang sedap+lauk mahal tu,kalau masih ingat lagi entry lepas-lepas dulu?hehe...Kedai ayam kampung ni just bersebelahan je, saya amik daging blackpepper, ulam & sambal belacan.Sedap...and the sambal sangatla power pedas, nafas pun jadi tak tentu arah.


Balik rumah,petang tu mak masak lauk lemak labu, sambal belacan and ikan goreng.Again...saya melantak lagi sambal belacan untuk dinner..Esok pagi, memang sakit perut sebab lidah ni je yang boleh tahan, tapi dalam perut tu dah bergelodak.



So dalam january ni je rasa macam banyak makan makanan luar yang segera/makanan proses.Tu tak campur lagi minum2 petang,beger ke ape.Kadang ada juga rasa macam nak buat menu sendiri & bawa bekal ke ofis, so dapatlah control diet dari situ.Kalau bangun pagi pukul 6 pun hanya sempat minum nescafe secawan, pukul berapa pulak nak bangun kalau nak siapkan satu bekal makanan?..Fikir..Fikir..



Wednesday, January 22, 2014

It's a sign of stroke

Semalam adalah hari yang mendebarkan.Yes, lebih kurang pukul 9 pagi, when i was busying prepare my final year project titles for student, suddenly mom called and asked if i can back to home now..Abah cannot moves his hand and also cannot feel his cheek and face. My brother, aki immediately bawak abah ke klinik kesihatan, and doctor checked and said ada 2 pilihan, pergi ke hospital putrajaya or hospital klang. Mak decide pergi je ke Putrajaya,lebih dekat.So, me on my on way back to home dah fikir macam2, terbayang abah tak boleh jalan or susah nak buka mulut.Dalam masa yang sama, i texted my sister untuk standby Guarantee Letter in case kalau abah kene masuk ward.Kami sampai hospital dalam pukul 12 tengahari, doktor bawak abah ke zon separa kritikal.Lama kami tunggu, sampai ke petang. Dalam seharian tunggu abah macam2 saya buat, aki bawak naim jalan2,round taman, sampai satu tahap, naim letih sangat nak tido.Masa ni dah risau dah camne nak tido kan naim sebab naim suka guling2, amik feel dulu sebelum tido.Cara lain is stay dalam kereta & bukak air cond..tapi tak mungkin lah sebab aki parking kereta jauh & panas pulak tu. Nak duduk kat surau macam tak berapa selesa sebab orang keluar masuk nak solat during lunch hour.So saya pun try masuk bilik menyusu, tengok takde orang and the room condition pun nampak selesa.






So hampir sejam setengah naim berguling2, menangis2 nak amik toys dalam almari kaca, jumpa bayi2 lain yang singgah masuk menyusu...finally tido pun.Masa ni lega sangat2, i pun boleh rehat.Tapi battery hanset almost weak, still boring tak dapat google/fb..Naim tido dari pukul 2.30 pm sampai pukul 4.15 pm.Sepanjang masa tu saya baca majalah, then my sister came hantar nasi&lauk,dapatlah curik2 makan dalam tu walaupun tak proper sebenarnya.sometimes nurse datang jenguk maybe just to makesure bilik menyusu digunakan dengan baik.Nasib baik juga sepanjang naim tido tu takde sape pun masuk untuk menyusu..until pukul 4 pm, ada seorang perempuan masuk untuk pam susu.Sedang elok naim terjaga sebab dengar bunyi mesin pam kakak tu...and bilik menyusu memang akan ditutup pukul 4.30 pm.



3 bags..my slingbag/abah's bag/naim's bag.

Keluar je dari bilik menyusu, tengok mak masih lagi tunggu abah kat area kecemasan.Abah masih tak keluar lagi. So i went home first with naim, while Aki,my sister and my bro in law waiting for abah.My sister bagi pinjam car seat and that was my first time driving only with naim.Nervous sebab i terbayang takut naim tak selesa dengan car seat and melalak2, and my sister said "Ko jangan takut, once dia duduk dalam tu pasang seat belt semua die takkan boleh buat apa2.Kalau nangis, just buat tak tahu je.." That's right, mula2 naim menangis, but after the car started to moves, then he quiet and enjoy the view sambil pointing the lorries,cars with his fingers. Lega sangat2 and Alhamdulillah kami berdua sampai rumah dengan selamat without any adegan nangis2 or jerit2.Tak lama 2 jam lepas tu, mak,abah & aki pun sampai rumah.Abah supposed to be warded in, but he refused.Biasa lah orang tua, mana nak selesa duduk selain rumah sendiri, and the doctor just warned him to be extra careful since this was a sign of stroke attack.Ya Allah, moga abah terus diberi kesihatan & kekuatan. No pictures of abah since i dont have any chances to snap his pictures at hospital.

Thursday, January 16, 2014

Pisang Goreng Cheese during holiday

Salam Maulidur Rasul buat semua readers.Since the Maulud Nabi and Hari Keputeraan Yg.Dipertuan Besar N.9 jatuh pada hari yang sama, the college only give us 15 Jan as the public holiday for YDP N.9...Even 14 Jan kene kerja, the best part is jalan lengang...sebab kita duduk selangor, kerja kat negeri sembilan.Esoknya 15 januari...pun jalan lengang sebab aku bawak emak jalan2 area Nilai. Sepatutnya keluar tu untuk urusan bank, bawak mak beli kain kat Nilai and gatal2 nak makan kat luar.So we went out around 11.30 am...waktu ni pun agak genting jugak sebab waktu tidor si Naim.Hopefully dia tak meragam.First we went to bank just to check abah's atm card.Ramai sangat orang,tak tahulah apa urusan diorang panjang beratur amik nombor semua. Then we go to Nilai Square, emak kata nak beli kain 2 meter..Betul2 sebelah Nilai Square, ada Ice Room.Singgah pulak ke sana.See,nampak tak disitu..aktiviti tak seberapa, tapi nafsu makan je yang lebih.





 Saya order Scezhuan noodle..not bad 4 star.


Chicken chop..biase biase..3 star. 

Habis makan di ice room, kami ke Giant Nilai...Mak kata teringin nak buat goreng pisang cheese.Dah 2-3 minggu tengok kat tv,sedapnye...sedapnye...sedapnye...So today,kami pun beli bahan2 dia.Resipi pun senang je...goreng pisang macam biasa (pakai pisang abu or pisang nangka), then tabur gula perang (i pakai gula putih biase,blended kasi halus),tabur cheddar cheese yang diparut (i pakai mozarella,macam tawar2 sikit).Tunggu beberapa saat cheese tu akan melt,makan time panas-panas..sedap wooo...



Cuba tau you ols!

Monday, January 13, 2014

Lakeside and bird water views-Wetland Park Putrajaya

Setiap hari ahad mesti kaki ni gatal nak keluar.Dapat keluar dekat2 pun jadilah.Tapi sejak 2-3 tahun kebelakangan ni, abah memang dah tak rajin nak berjalan sejak pencen.He likes to just relax and gardening kat rumah.Keluar bila perlu je.So everytime kami berjalan2 or window shopping, abah memang jarang join.Tapi of cos kami akan snap gambar banyak2, pastu tunjuk kat abah.hehe..Since weekend is the only time i can spent with my husband, so semalam kami ke Wetland Park Putrajaya, just 20 mins from home. So terus jumpa my sister kat sana. Actually Taman Wetland ni ada 2 part. Once kita dah masuk simpang Taman Wetland tu, it will be divided by two signboards...1st Pusat Rekreasi air..2nd is Taman Wetland.So kami masuk yang first..Pusat Rekreasi Air.



 Tempat ni memang tenang, sesuai nak piknik or fishing.

My sister,mother and brother in law.. 

 Just bought KFC

Naim 

Hannan..elok je sleeping. 



Ada restaurant, but takde orang sangat sebab most yang datang just nak piknik/memancing.


After spent around 1 hour and half, my sister said jom pergi Taman wetland yang side lagi satu tu..ada swan, itik..boleh bagi makan sekali.So kene pusing semula satu putrajaya sebab dah terlepas simpang and amik signboard Taman Wetland.


Pintu masuk


Pemandangan tasik

Water birds







Egypt Goose


My husband sibuk rakam video and pictures.So many good pictures in his Ipad, malangnya takde whats app nak link ke handset. 





 
 Balik time.. =)

Rase letih & macam haus sangat2.Window shopping 2 jam pun tak letih macamni.Next sunday ingat nak rehat2 kat rumah je but my sister already remind us "nextweek nak jalan mana?"..haha.She always prepared the lists in her head.haha