Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, January 24, 2014

Dinner and lunch bulan January

Pagi jumaat yang indah, sejuk-sejuk gitu cuaca sekarang ni kan...Gigih juga sebenarnya nak taip entry ni sebab pasal makanan.Kalau nak letak gambar makanan kene kuat semangat sebab takut lepas update entry tu ngada ngada nak beli makanan tu balik.Disebabkan azam tahun ni nak mengaktifkan diri dengan blog, so saya cuba upgrade kan penulisan yang lebih matang dari tahun-tahun sebelumnya.Wakakaka....yeke aku tulis macamni...haha.Its okay..lets continue.Entry today is just nak refresh memory about my foods in January 2014...dan juga some of my lunch menu everyday. Sometimes so much ayam,and western food..sometime with or without nasi.Dalam masa yang sama try juga maintain makan nasi segenggam setiap kali lunch or dinner.Kalau nak lebih segenggam/nasi semangkuk tu maybe dalam 3-4 kali je seminggu,tak kisah dinner atau lunch. Memang ada penurunan tapi now macam flat je berat badan tu.Rasa macam naik balik berat ni pun ada.But total, sepanjang saya bekerja 7 bulan, saya dah turun dalam 6 kilogram.Okla tu..just maintain the menu with nasi segenggam dan kene rajin2 tengok entry Kevin Zahri in facebook or instagram.Banyak info2 yang bagus.


Pembuka tahun 2014..banyak makan berunsur ayam..termasuklah kfc, nandos,chicken chop.Entry yang lepas pun dah tunjuk makan kat Ice Room and KFC kat taman putrajaya.








Gambar bawah ni lauk yang biasa saya amik waktu lunch.Tapi ikut mood jugak.Kadang makan kat luar,order nasi goreng,kuyteow.Kalau kat cafe dalam kolej amik lauk jenis2 macamni je.Tahu, kentang, sayur and protein.




Haritu hantar kawan ke LCCT, mengada ngada pulak kami singgah ke Choco Lounge.Nampak simple tapi betul2 kenyang.









Rabu lepas, kami saja nak makan tengahari kat kedai asam pedas yang sedap+lauk mahal tu,kalau masih ingat lagi entry lepas-lepas dulu?hehe...Kedai ayam kampung ni just bersebelahan je, saya amik daging blackpepper, ulam & sambal belacan.Sedap...and the sambal sangatla power pedas, nafas pun jadi tak tentu arah.


Balik rumah,petang tu mak masak lauk lemak labu, sambal belacan and ikan goreng.Again...saya melantak lagi sambal belacan untuk dinner..Esok pagi, memang sakit perut sebab lidah ni je yang boleh tahan, tapi dalam perut tu dah bergelodak.



So dalam january ni je rasa macam banyak makan makanan luar yang segera/makanan proses.Tu tak campur lagi minum2 petang,beger ke ape.Kadang ada juga rasa macam nak buat menu sendiri & bawa bekal ke ofis, so dapatlah control diet dari situ.Kalau bangun pagi pukul 6 pun hanya sempat minum nescafe secawan, pukul berapa pulak nak bangun kalau nak siapkan satu bekal makanan?..Fikir..Fikir..



No comments:

Post a Comment