Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, January 11, 2014

Handle anak di pasar.

Tak mudah sebenarnya nak handle anak kecil especially bila kita keluar ke tempat awam.Dengan crowds,environment,ditambah lagi dengan berat badan anak yang dah masuk 11 kg.Niat sebenar nak bawak mak amik angin kat luar. So dah memang jadi rutin saya 3 hari sekali, mesti saya akan bawak mak jalan amik angin kat luar kampung,samada minum petang or pasar malam.itu jela cara nak hiburkan emak lepas seharian mak penat jaga Naim. Sometimes layankan tekak emak nak makan western food.






Setiap jumaat petang,selalunya kami suka ke pasar malam.Setakat cuti mata,beli sayur&kuih kegemaran.Tapi selalunya tak stay lama sebab after 15 mins i totally lost the mood.Bolehla jugak sekejap2 mak yg dukung,tapi matlamat ke pasar memang semua ke laut.tangan dah lenguh menggigil,peluh habis sume menitik.cepat2 ajak mak balik sebab dah tak larat dukung naim.tu pun baru separuh jalan,baru abis part2 sayur..part2 tudung tak sampai lagi.Sejak beli mini stroller,tengok naim makin serasi.Not so mini la..macam standard stroller sebenarnya.hehe.So semalam i decided nak try bawak mini stroller ke pasar,nak tengok boleh handle naim or x.Luckily,naim boleh duduk diam and enjoy himself dalam mini stroller tu.




Mama &nenek pun happy dapat beli sayur,tengok2 tudung & tak lupe beli stokin baru naim dengan aman sentosa.hehe...But 1 je,naim now dah pandai tunjuk&request permainan kat mane2.kalau tak dapat,sometimes he shouts &cries.Selalu tengok anak orang buat perangai, now anak sendiri pulak camni.So terbangla duit mama rm5 beli belon.Bila dah beli,takde pun dia nak main.Oh anak...


5 ringgit of minion ballon








No comments:

Post a Comment