Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Wednesday, January 22, 2014

It's a sign of stroke

Semalam adalah hari yang mendebarkan.Yes, lebih kurang pukul 9 pagi, when i was busying prepare my final year project titles for student, suddenly mom called and asked if i can back to home now..Abah cannot moves his hand and also cannot feel his cheek and face. My brother, aki immediately bawak abah ke klinik kesihatan, and doctor checked and said ada 2 pilihan, pergi ke hospital putrajaya or hospital klang. Mak decide pergi je ke Putrajaya,lebih dekat.So, me on my on way back to home dah fikir macam2, terbayang abah tak boleh jalan or susah nak buka mulut.Dalam masa yang sama, i texted my sister untuk standby Guarantee Letter in case kalau abah kene masuk ward.Kami sampai hospital dalam pukul 12 tengahari, doktor bawak abah ke zon separa kritikal.Lama kami tunggu, sampai ke petang. Dalam seharian tunggu abah macam2 saya buat, aki bawak naim jalan2,round taman, sampai satu tahap, naim letih sangat nak tido.Masa ni dah risau dah camne nak tido kan naim sebab naim suka guling2, amik feel dulu sebelum tido.Cara lain is stay dalam kereta & bukak air cond..tapi tak mungkin lah sebab aki parking kereta jauh & panas pulak tu. Nak duduk kat surau macam tak berapa selesa sebab orang keluar masuk nak solat during lunch hour.So saya pun try masuk bilik menyusu, tengok takde orang and the room condition pun nampak selesa.






So hampir sejam setengah naim berguling2, menangis2 nak amik toys dalam almari kaca, jumpa bayi2 lain yang singgah masuk menyusu...finally tido pun.Masa ni lega sangat2, i pun boleh rehat.Tapi battery hanset almost weak, still boring tak dapat google/fb..Naim tido dari pukul 2.30 pm sampai pukul 4.15 pm.Sepanjang masa tu saya baca majalah, then my sister came hantar nasi&lauk,dapatlah curik2 makan dalam tu walaupun tak proper sebenarnya.sometimes nurse datang jenguk maybe just to makesure bilik menyusu digunakan dengan baik.Nasib baik juga sepanjang naim tido tu takde sape pun masuk untuk menyusu..until pukul 4 pm, ada seorang perempuan masuk untuk pam susu.Sedang elok naim terjaga sebab dengar bunyi mesin pam kakak tu...and bilik menyusu memang akan ditutup pukul 4.30 pm.



3 bags..my slingbag/abah's bag/naim's bag.

Keluar je dari bilik menyusu, tengok mak masih lagi tunggu abah kat area kecemasan.Abah masih tak keluar lagi. So i went home first with naim, while Aki,my sister and my bro in law waiting for abah.My sister bagi pinjam car seat and that was my first time driving only with naim.Nervous sebab i terbayang takut naim tak selesa dengan car seat and melalak2, and my sister said "Ko jangan takut, once dia duduk dalam tu pasang seat belt semua die takkan boleh buat apa2.Kalau nangis, just buat tak tahu je.." That's right, mula2 naim menangis, but after the car started to moves, then he quiet and enjoy the view sambil pointing the lorries,cars with his fingers. Lega sangat2 and Alhamdulillah kami berdua sampai rumah dengan selamat without any adegan nangis2 or jerit2.Tak lama 2 jam lepas tu, mak,abah & aki pun sampai rumah.Abah supposed to be warded in, but he refused.Biasa lah orang tua, mana nak selesa duduk selain rumah sendiri, and the doctor just warned him to be extra careful since this was a sign of stroke attack.Ya Allah, moga abah terus diberi kesihatan & kekuatan. No pictures of abah since i dont have any chances to snap his pictures at hospital.

No comments:

Post a Comment