Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, February 10, 2014

Air paip vs air mata

Sejak hari Jumaat lagi bekalan air putus kat kampung saya & kampung2 bersebelahan, disebabkan pencemaran ammonia dalam sumber air mentah.So Syabas terpaksa tutup loji rawatan.Nak migrate ke rumah sedara, semua nya pun duduk kat kampung bersebelahan.So now the only option is sediakan bekas untuk tadah air.Memang ada lori-lori Syabas yang masuk kampung, tapi selalunya bekalan tak cukup.Abah & aki  amik bekalan air kat masjid.Syukur la kami serumah cuma berlima je including naim, macam jiran saya ni 6 orang anak dia...lagi kritikal nak guna air.Macam2 ragam kawan2 dalam facebook, ada yang dah menadah bekas depan rumah dari awal pagi, ada yang direct pergi ke ofis Syabas sendiri & dapatkan bekalan air kat sana, ada juga yang ke masjid KLIA berkampung kat sana.Kat sini ada a few pics taken from my friend's facebook.

(from Yani's FB)



(from Shidi's FB)

(from Shidi's FB)

So Ahad semalam, husband bawa saya balik rumah sewa dia kat klang.Dapatlah basuh baju & attend kenduri kahwin secara berwangi-wangian.Then, balik dari kenduri...i said to husband, 'papa...my shoes already koyak belakang, no more kasut jalan or kasut ke ofis..' Then husband said okla nak ke Giant or Jusco?..Of cosla pilih Jusco sebab kalau pilih Giant kat Banting ni memang limited la brand nya.Orang dah offer tempat, kita pilihlahhhh...I know he will buy me something!..haha.Sebab last week i bought a puma sling bag for him sempena anniversary.Kira oklah, kami pun bukan jenis yang celebrate2 sangat....kalau masa kami hidup susah dulu husband just bawak dinner makan satay sempena anniversary, now this year dah mampu belikan something.Kira oklah tu kan?..




Cukup cerita happy-happy, now cerita sedih

Before ni, saya bersungguh2 cari rumah sewa exactly kat Sg.Manggis sebab memang tempat tu centre point antara klang and banting.Husband pun okay, tak halang..emak pun okay.So sabtu lepas, my brother's friend datang rumah, borak2 sekejap and tau-tau je dia cakap ada rumah sewa kosong corner lot.Ahad tu dia pun bagilah saya contact number tuan rumah, cepat2 saya call sebab excited.Around pukul 11 saya call tuan rumah, kami discuss pasal sewa rumah & ada interview sikit2 pasal background, dah kahwin ke belum, kerja apa& duduk mana.So tuan rumah kata"awak ni orang ke-6 yang call, so nanti akak decide la tengok camne"..Then..pukul 12.30 kakak tu call lagi, and guess what, she allowed me to be the first person untuk tengok rumah sewa tu dulu berbanding dengan 5 orang yang dah call dia awal2.Rasa nak melompat masa tu seronok sangat, ibarat macam sebelah kaki dah masuk rumah, padahal rumah orang.Lantaklah..but tuhan je tau betapa happynye saya.Suppose kami berjumpa isnin petang harini untuk tengok rumah, tapi sebaliknya yang terjadi.Ahad petang, saya sempat round2 lokasi rumah corner lot tu dengan husband, tengok dari luar memang puas hati.But suddenly husband timbulkan beberapa issues, distance ke tempat kerja, condition kereta, financial....dah fikir betul2 ke.Mak pun timbulkan issue yang sama especially tentang naim. Naim manja sangat dengan nenek dia.Ada satu malam tu, dia bangun pukul 4.30 pagi, merengek2 so i buatkan susu.Lepas kenyang, tak nak pulak sambung tidur, always pointing his finger to nenek's room sambil cakap..'ma...ma..'.Lepastu tarik tangan saya, sambil ajak berjalan ke arah bilik mak, and ketuk pintu bilik emak.Rupanya nak tidur dengan nenek..aduhai naim.Always looking for his nenek.Back to the story, i dont know why everybody suddenly do not agree with my decision sedangkan masa saya sibuk2 cari rumah sewa  sebelum ni takde siapa pun yang halang?..Now bila dah jumpa, semua orang berat hati nak setuju dengan keputusan saya. I'm not angry, but i'm just disappointed.Malam tadi i said to husband," yes i will sms kakak tu untuk cancel the rumah sewa, but please do not mention or discuss about it anymore or in the future".Tawar hati..full stop.

Saya tau & sedar yang hidup berkeluarga ni banyak cabarannya, kene plan itu ini especially financial. Saya tau saya seorang lecturer, gaji sekian-sekian..Sebenarnya saya pun takdelah confident sangat nak hidup berdikari dengan husband sebab belum stabil dengan karier, naim makin besar but also makin manja, boleh ke aku handle without bantuan emak?..but somehow kita berada di tengah2 "boleh buat? or tak boleh buat? " and kita pilih nekad untuk melakukannya.Kalau jadi duduk rumah sewa pun saya tak nak sewa rumah lama2...less than 5 years, kumpul duit sikit/buat loan & start build our own house.

So lewat malam tadi, dengan feeling sedih2 berlinangan air mata, saya sms kakak tu untuk cancel appoinment tengok rumah.Kebetulan naim boleh pulak bangun, and keluar dari bilik terus je meluru keluar nak tengok atuk & aki angkat air.Lantai kat luar memang basah2 and suddenly, i heard something fall.Terus teringat naim kat luar, tengok2 naim dah terlentang jatuh ke belakang. Ya Allah, sedih sangat masa tu, takut, rasa bersalah semua ada. Just because i don't have a mood , sampai anak keluar bilik pun aku tak perhati betul2.So malam tadi, tidurku penuh dengan linangan airmata, sedih sebab abaikan naim, sedih sebab all my excitement untuk berdikari pindah rumah terpaksa dilupakan macamtu je.Mungkin sementara, tapi nak fikir semula pasal pindah rumah lepasni?..seriously memang tak nak fikir dah. I will just continue my life as usual.

Today, pagi isnin i've got no mood...but with the new shoes from husband, yes i can give a little bit of smile. =)

No comments:

Post a Comment