Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, March 31, 2014

End the validation's week

Assalammualaikum,

Just try to meng'happy' kan diri since monday is always busy & blurr day. Me and husband spent a very quality time on weekend, kadang husband balik sabtu lewat malam, but we still went out together ke kedai mamak as long as dapat masa untuk berdua. At the same time, i just know that ramai lagi kenalan yang dah bertahun-tahun duduk jauh dengan husband or wife, kl-sarawak, kl-perak, kl-kelantan, kerdil rasa bila bandingkan diri yang cuma Banting-Klang sahaja.

So sambungan cerita dari minggu lepas, after finish validation with LMU, and done attending iema's wedding at Kelantan, now bersambung pula validation with Bolton University, ISO audit and interview dengan SPA. 27 mac 2014, saya attend SPA interview untuk J41.Actually, masa update info dalam website ni, i belum lagi habis master, plus tengah pregnant pulak tu.So masa interview tu berlangsung, they asked me kenapa pilih nak jadi engineer sedangkan sudah pun ada karier sebagai lecturer?..So pada moment ini, saya tak nak berdalih, menipu atau berbolak balik.So just explain during that time, i just ada degree...and now i already finish my master and got a good job as a lecturer.Whatever is my interest is to serve something samada ilmu atau kemahiran kepada masyarakat. But still cenderung ke akademik.Then panels also said the same thing, you have a bright future, please continue your phd.The session ended in like 2 minutes and we were smile each other before I left the room. Yang pentingnya kat sini kita attend interview sebagai pengalaman, and hakikat tetap hakikat.Jangan menipu diri sendiri atau orang lain.Kalau dah selesa jadi lecturer, teruskanlah.. and next time i kena update my academic qualification dalam SPA.


Balik rumah, penat2 waktu tengahari, tengok naim comot makan aiskrim..memang menggelikan hati.Hilang semua penat.. =)




The next story is about validation with Bolton university. Almost the same discussion as LMU.Kene study pasal policy, segala SOP.







Alhamdulillah, everything went well.No more validation, no more training every day..If i not mistaken LMU and Bolton will officially start their programmes on September 2014.Now i will concentrate on how to replacing my previous classes, some junior students already made complaint. Bunyi macam annoying tapi tak boleh nak salahkan students, maybe they were not understand enough about the importance of that validation, maybe they thought that the lecturer saja-saja ponteng class.Takpela..yang penting dah habis validation. So after finish all of these things, i bought a 2 meter kain konon-konon as a compliment/reward to myself.Plan nak buat blouse, but we will see later =)


Thanks for reading, see u next entry =)


Friday, March 28, 2014

Ikhlas untuk sahabat

Assalammualaikum,

As i mentioned on previous post, my schedule was very pack, terkejar2 untuk validation dari dua buah universities, Bolton and Leeds, then ada ISO audit, and my best friend wedding kat Kelantan on 23 march..Let me story one by one.

On 19-21 march, ada validation dari Leeds Metropolitan University, as a program coordinator (non-degree) memangla sangat penting untuk saya participate especially untuk pastikan all the equipment in our lab well function and pastikan lengkap untuk semua safety aspect & kebersihan.Memang memenatkan since now kami kekurangan staff, terpaksa cancel banyak class just disebabkan involve dalam validation ini.





Alhamdulillah, validation with Leeds went well. Habis je validation, i started to think about my bestfriend's wedding this sunday(23 march).Jauh kat Kelantan, nak pergi pulak setakat untuk satu malam.Nak apply cuti awal2 haritu pun macam tak boleh sebab terlalu busy dengan jadual.Then terfikir nak pergi Kelantan naik ape..nak drive kereta, husband tak sanggup, nak naik train or bus terasa lama sangat perjalanan plus ada anak kecil, nak naik flight of cos tiket sangat mahal during weekend, beli pulak last minit.Like two days, i cannot sleep..always thinking about iema's wedding.Kalau tak pergi, rasa bersalah sangat.Bila lagi nak pergi, this is her wedding, her special day, sepanjang persahabatan kami, i never did anything best for her, compare to what she had done, terkenang zaman susah senang semasa degree & master dulu.She helped me a lot, until now after married, kami dapat bersama kerja bawah satu bumbung. But then she resign atas alasan nak kahwin & sambung phd.Then i asked emak, husband and some of my friends, half of them agree just go to her wedding walau jauh di kelantan, but some also said i do some crazy thing buying very expensive flight tickets just for 2 days 1 night.Then i tetapkan hati, this is the best way i can appreciate our relationship.People may did not know what we have been through together for over 8 years.On 22 March (sabtu pagi), i'm rushing bought a flight tickets for husband and my son.We fly on afternoon sunday and will going back on afternoon monday.Saya mintak tolong adik Wani(ofismate) untuk settlekan hotel and kenderaan.

At the beginning, agak mencabar sebab kena tunggu lama sebelum dapat naik ke flight.Naim pulak meragam sebab dah sampai waktu tenghari untuk dia tidur.Memang tension nak handle anak mengamuk kat airport.Ngam-ngam dapat duduk, 15 minit terbang, naim pun tertido.I just wear a simple blouse and palazzo, tak dapat nak melaram pakai baju kurung manik2 since bayangkan macam payah nak bergerak naik flight dukung anak.





Sampai-sampai je, adik wani terus drive ke rumah iema kat Rantau Panjang.Dah macam Amazing Race pun ada, tak sempat nak rehat minum-minum. Kami sampai rumah iema pukul 4.30 petang. Alhamdulillah, sampai rumah iema, lega rasa..dapat jumpa pengantin, dapat makan sedap2...then iema suruh i balik lepas maghrib since kami datang jauh dari kl.Tak banyak gambar yang saya snap since kena watch out naim setiap masa.











Almost pukul 9 malam, kami gerak ke hotel di wakaf che yeh, baru nak check in.Malam tu kami sempat jalan-jalan & beli ole-ole kat luar hotel.Walau cuma dapat jalan satu tempat, tapi cukup seronok untuk kami yang hanya 3 beranak.Keesokannya isnin, kami sempat sarapan kat warung, tambah ole-ole sikit, and bersiap ke airport. Alhamdulillah, banyak kenangan manis di Kelantan.Walaupun total cost ke Kelantan tu boleh buat beli tiket pergi balik ke Sdyney, tapi rasa sangat berbaloi since this is our first experience 'backpack' travelling.

Cenderahati dari pengantin


Bought a rm10 seluar tido


Pyjama for naim, baju kelawar, kain batik & kain pelikat.

Hopefully, we can repeat travelling like this, just three of us.Next, i will continue updating the next validation with Bolton, and my SPA interview.To iema, congratulations..lama bercinta dari sekolah menengah, finally dapat bersatu.I'm really happy for you and hope kalau ko sambung phd kat kl nanti dapatla kite jumpe selalu..hihhi =)



Tuesday, March 18, 2014

Nikmat di sebalik kesibukan

Assalammualaikum,

Masa berjalan terlalu laju, tak sedar now dah 18 haribulan, half of month..Setiap minit penuh dengan kerja.Entah berapa kali postpone nak servis kereta..By 19-21 haribulan, kami ada validation from Leeds Metropolitan University, lepas habis turn dengan Leeds, visit dari University of Bolton pula, and last by 26 Mac, internal audit.Mana saya nak curik masa nak attend wedding bff kat kelantan, nak prepare SPA interview lagi..Setiap hari  kami kena attend training just to polish our communication skill, cara explain polisi2,prosedur dalam kolej ni..semua kena amik tau..And yeaaa, dalam tension2 pergi training, saya dapat gelaran baru 'miss clear voice', while there is another lecturer dapat gelaran 'Miss striker'..Walaupun jawab soalan entah ape2, but terasa exclusive dengan gelaran tersebut..I love my voice! moga Allah beri kelapangan dan kemudahan during the validation esok.

Last week, dapat juga merasa makan pizza. Almost 3 months i think tak jejak ke pizza.Luckily wani got the same taste..share makan chicken wing just like me&ima buat dulu2..Ohhh, i really missed the moment.




Dalam kesibukan last week, a student left Quran on my table, and yesterday...the same student gave me a perfume.Saya happy dapat Quran sebenarnya, sebab definitely berbeza dengan hadiah2 lain kan..Selalunya bila dapat hadiah2 bau-bau bodek macamni, i will ask the student directly,..'why are u giving me these?'...i hope there is no hidden intention...Jawapan diorang selalunye, 'i'm travelling, that is why i'm buying u this..and this....'.....Setiap kali benda macamni terjadi, aku perlukan 'ijab-kabul' dengan orang yang memberi tu...to clearly make sure tiada niat-niat tertentu.Aku tak suka orang berkias-kias.




And yesterday, naim dapat cirit birit.Sebenarnya kawasan bebird dia tu memang dah merah sikit, and kebetulan banyak pulak minum jus oren masa hari ahad tu,so kerap la dia poo-poo...Now dia rasa sakit lah everytime nak poo-poo since kawasan tu dah merah and melecet sikit.Terkangkang-kangkang berjalan.Thanks mak abah hantarkan naim ke klinik.I know, mak abah always try mudahkan kerja saya sebagai ibu.They know that the only time i could bring naim to clinic is after office hour.Dah after pukul 5 tu kenalah ke klinik swasta yang mana agak mahal ubat2 nya.Tempat kerja saya pulak jauh, so abah will drive naim to klinik goverment with emak.Takdelah kene bayar apa2 untuk ubat.Itulah parents, even kita dah bekerja dan berkeluarga, they still prepare themselves for us.Moga Allah terus beri kesihatan pada mak ayah kita.



1 year& 3 months, 10.6 kg and 85 cm.Get well soon sayang!

Dalam sibuk mengejar masa, finally today i got a time to service my car.Thanks perodua Nilai, satisfied with the service, foods and the staff.Better than before, now more options and advises to customer, siap tunggu saya depan pintu kereta, walaupun my car is just a small Viva one.


Menunggu sambil menikmati pau goreng berinti kentang, and sambil check assignment student



Lucky enough to get some ole-ole from senior student who just came back from Geo-Camp langkawi.Tak pernah rasa pepero ni, baru terdetik dalam hati semalam sebab nampak si Yati post dalam FB, macam sedap je.Tengok2 Allah makbulkan harini.Dalam kesibukan, i'm always grateful, kena selalu beringat bahawa dugaan atau kesedihan yang datang dalam hidup bukanlah sesuatu yang sia-sia..pasti ada sesuatu yang berharga di sebaliknya.









Tuesday, March 11, 2014

Cool down the heart

In these 3-4 days, i've try my best to manage my mood, banyak yang tersimpan dalam hati..Diluahkan, tapi tak selesai.Tergantung.Not only for 3-4 days, but this kind of feeling always repeat and repeated.On weekend, saya try untuk relax myself..tak nak fikir perkara-perkara yang menyedihkan hati.Sabtu, ada beberapa students ajak keluar makan, katanya nak belanja makanan turki kat Pavillion, kegemaran mereka.Jauh sangat, tak sampai hati rasanya nak tinggal anak berjalan-jalan ke sana. Saya pun bagi syarat, pergi yang dekat2 saja macam contoh nasi arab Mr.Kabab & Briyani di Presint 15, berdekatan pejabat imigresen.Hairan dan rasa nak marah pun ada bila final year student foreigner tak tahu kat mana Putrajaya?..Tapi pada waktu kami makan ni lah saya guna masa  untuk ingatkan students jangan main-main dengan your final semester,kami discuss pasal final project and tak lupa plan untuk mereka sambung master in future. Apepun, Alhamdulillah, kenyang makan kat sana, tak dapat nak snap gambar, macam segan pun ada yela kan..kita ni lecturer.Nak snap2 picture depan student macam tak proper pulak.Dah kenyang makan, sebelum balik dapat pulak ole-ole coklat.Sempat juga saya ingatkan...all of you kena round putrajaya especially the buildings.

Waktu malam, saya rehat je kat rumah, takde ke mana-mana.Emosi terusik, duduk kat bilik layan perasaan.Waktu nak solat maghrib, i saw naim try to copies all my solat movements.Good son, nanti besar jadi imam ye..sejuk hati mama.



While watching MH370's news..i bukak peti ais and get the chocolates given by the students.Itu pun actually i dah bagi ain separuh, as a thankful for her company. Selalu jumpa toblerone yang panjang boleh patah-patah tu...yang ini ada pulak jual seketul-seketul.I had really enjoy my night, cool down my heart with the chocolates.




Today, this morning i had nasi lemak and L.A coffee for breakfast. Macam biasa, nasi tak habis sebab sambal sikit.Nowadays kenapa orang berniaga kadang tak letak diri mereka as a customer.Bayangkan you beli & makan nasi lemak tu, you rasa cukup ke dengan sambal secubit bersama kepala ikan bilis?I malas nak jadi chef wan, tapi patut-patut lah kan.



And today, i have no classes, but still students looking for me at office,takda istilah rehat panjang or curi-curi keluar macam dulu.Kerja menanti, habis satu datang pulak yang baru. Bukan setakat mengajar, now dah join some of management works, lagi banyak beban kerja.




Not to forget, my chocolates, isi dalam balang, sekali-sekala makan just to cool down my heart.Oh Allah, berikan ku ketenangan..  =)



Friday, March 7, 2014

Tanggungjawab


Sejak kekurangan staff kat school ni, jadual bertambah penuh. Certain subjects yang kita tak pernah mengajar, terpaksa take over sebab previous lecturer dah resign.No option, but in positive side of cos kita dapat tambah our knowledge walaupun subjek tu bukan dalam our major field.Kalau dulu total credit hour seminggu only 10-12, but now dah jadi 19 hours.



Kalau nak fikir stress, memang la rasa nak berhenti kerja, dahlah banyak subject nak kena ajar kemudian appointed as program coordinator non degree pulak tu.Kenalah menghadap masalah2 student.But as a junior lecturer, kita pandangla sudut positif.Instead of rasa membebankan, kita anggaplah 'beban' ini sebenarnya akan buat kita lebih hebat, lebih manfaatkan masa & polish our skill of lecturing.In future, kalau rasa nak demand or kembangkan karier ke tempat lain, kita boleh 'jual' pengalaman yang kita ada.Kalau tengok jadual tu, memang tengahari jela masa yang ada untuk rehat.

Last wednesday, we went to pasar malam at Taman Murni.Walaupun takde apa yang teringin nak makan, but keperluan untuk ambil angin petang-petang mesti ada.And i bought  some learning posters untuk naim.Asyik beli lori & kereta je..All the posters ada 6 keping and harga just rm6.Untuk permulaan, i just tampal 2 posters of animals and ABC.Now he only knows like 'meow' and 'bird'.Kalau lah gambar tu besar sikit kan best.




Here also are some pictures of food that i would like to share sebab sedap.Nasi ayam Mantin, betul-betul kat pekan Mantin, nama kedai dia Mantin Popular, terselit di sebalik kedai-kedai lama orang cina.



Gambar bawah ni pulak is a ginger snack or snek halia.Yang menariknya, i tak pernah sedar pun halia boleh dijadikan snek harian or kudap-kudapan..Resipi dapat dari blog Homekreation.I pun tak pasti camne rasa yang sepatutnya, tapi memang ada rasa sikit pahit pedas halia,tapi tak begitu ketara sebab di'cover' oleh rasa ikan bilis & kacang.




Dengan jadual yang sibuk, now is very important for us especially working moms untuk luangkan masa dengan anak & rumah tangga.I'm not a good wife and i'm lucky enough sebab tak serumah dengan husband, maksudnya tak sesibuk isteri-isteri kat luar sana yang nak kena make sure setiap hari keperluan suami and anak-anak cukup.Dulu sometimes, i was selfish..balik kerja, main-main sekejap dengan naim, betul-betul lepas isyak i dah cukup penat & tidur.Memang tak larat.Everything emak yang banyak tolong, mandikan naim, bagi makan & entertain naim,tukar pampers, sampai lah dia tidur.Teruk nya saya.But now i train myself balik kerja mesti settlekan naim dulu, i yang kena mandikan dia, then fikir makan malam naim, entertain naim, layan dia main, make sure kita kena berjaga selagi dia berjaga.I've try myself to be more responsible, of cos sebab anak adalah tanggungjawab kita, bukan tanggungjawab atuk or nenek dia. Tu belum lagi tanggungjawab kita sebagai anak, patut kita lah yang take over masak, basuh baju and kemas rumah.I pray everyday, mintak diberikan kudrat and kesihatan supaya boleh jadi lebih bertanggungjawab sebagai seorang anak & ibu.

Monday, March 3, 2014

Cerita Remy ishak & my weekend

Lately banyak sangat hal-hal yang meng'stress' kan diri..isu kerja, isu personal...Tapi sakit macamana pun hati kita, kita cerita yang elok-elok jela kat sini.Now dah ada +ve news about the water.2 hari available, 2 hari catu...better la kan dari keadaan sebelum ni.Naim now Alhamdulillah dah pandai bermain secara betul..Dulu dia suka campak2 barang, tak berapa nak hargai mainan yang mama belikan...even kalau lori/kereta pun dia just tolak or campak2,takpun gigit..Now tengok dah pandai susun-susun block or lego.. kalau main kereta or lori pun dia akan tolak perlahan2..but sometimes bosan dia akan campak juga.

This weekend memang full dengan activities.Hari sabtu, saya teman emak ke Econsave beli barang dapur.Macam biasa lah the first 30 mins mesti berdiri saje dengan naim dalam troli sambil tunggu emak pilih barang basah.Selalunye waktu ni saya akan bawak naim ke tempat buah, and show him some different colors of fruit..."ini oren...ini epal...."




Selalunya kami spent masa dalam sejam beli barang dapur. Walaupun dalam tu aircond, tapi nak kata penatnya kalau berjalan sambil bawak anak ni, memang extra penat &haus.Rase macam round shopping kat  jalan TAR, padahal beli barang dapur kat Econsave je pun.Selesai semua, macam biasa kami singgah ke KFC..favorite emak.

Sebelah petang pulak, saya ada temujanji nak ke Coach Alamanda, lebih kurang macam launching or opening party camtu la.Since ima ada membership, so dapatlah selit nama saya & ain.We have been told that ada selebriti and special gift.Masa tu kami tak tahu lagi siapa selebriti jemputan, and ape jenis event yang diorang buat.Dress code pun takda.So santai jela.Ngam2 kami sampai Alamanda, ima called and told that the selebriti is remy ishak.Ape lagi exsaited tahap 100 lah aku.Especially ain, dengar nama remy ishak terus nervous semacam.Lama jugak la nak tunggu remy ishak tu.The event was started at 7 pm - 9pm...only invited person je boleh masuk.Kami masuk pukul 7 pm and have been told yang remy ishak datang pukul 8..So sambil2 tu duduk2, tengok handbag and yang bestnya rm1000 ke atas akan dapat rebate rm300.Seriously iman aku memang dah tergugat masa tu..rasa nak beli..taknak beli..nak beli..taknak beli.

Bride-to-be

Me..nampak macam org tua sikit, but its okay..yang penting jadi diri sendiri.






Jam dah pukul 8..mane si remy ishak ni.Nak kata lapar tak jugak sebab sentiasa ada hidang makanan / dessert.So yang desperate nya now sebab nak kejar solat maghrib.Suddenly dengar diorang kata jam 8 suku pulak....tapi tak lama lepastu memang remy ishak datang pukul 8 suku.Jeng..jeng..jeng..






At the beginning, remy was introduced dengan beberapa produk Coach, so masa tu staff diorang pun sibuk bagi penerangan and demo kat Remy itu ini.After that, ada lah sesi sign-sign, photoshoot..but priority was given for those yang purchase barang Coach sahaja..Tak lama lepas tu baru open untuk guests. My point of view, remy memang handsome, tapi takde tinggi sangat macam yang i imagine.Nice looking, penuh dengan senyuman...hehe.nice to meet u.

Enough pasal remy ishak,on sunday my family and i went breakfast at jalan kanchong, just near the misbun sidek's house.Kat tepi jalan besar on the way to morib memang banyak kedai makan kat situ.I'm happy enough to have all my family members around, except abah..susahnya nak ajak berjalan.

Nasi kerabu in the morning


Emak with my ex-kakak ipar..my bro & his ex-wife still baik-baik until now.

After that, kami singgah Giant, cari barang sikit2 and bawak kids main-main kat situ.But surprisingly all the adults pulak yang exsaited lebih main..







Sampai rumah, teringat yang i ada beli penyangkut/hook khas untuk frame or barang2 yang sederhana berat around 1 kg.So memang bercadang nak buat gantung frame.Dulu emak selalu guna paku, habis retak / rosak dinding..but now i introduce this hook to emak, so next time tak payah ketuk2 buat lubang kat dinding.







Fuhhhhh...finally abis pun story..Other than frame, next time nak deco sikit bilik tidur ni dengan bunga-bunga.Thanks read my blog.  =)