Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, March 11, 2014

Cool down the heart

In these 3-4 days, i've try my best to manage my mood, banyak yang tersimpan dalam hati..Diluahkan, tapi tak selesai.Tergantung.Not only for 3-4 days, but this kind of feeling always repeat and repeated.On weekend, saya try untuk relax myself..tak nak fikir perkara-perkara yang menyedihkan hati.Sabtu, ada beberapa students ajak keluar makan, katanya nak belanja makanan turki kat Pavillion, kegemaran mereka.Jauh sangat, tak sampai hati rasanya nak tinggal anak berjalan-jalan ke sana. Saya pun bagi syarat, pergi yang dekat2 saja macam contoh nasi arab Mr.Kabab & Briyani di Presint 15, berdekatan pejabat imigresen.Hairan dan rasa nak marah pun ada bila final year student foreigner tak tahu kat mana Putrajaya?..Tapi pada waktu kami makan ni lah saya guna masa  untuk ingatkan students jangan main-main dengan your final semester,kami discuss pasal final project and tak lupa plan untuk mereka sambung master in future. Apepun, Alhamdulillah, kenyang makan kat sana, tak dapat nak snap gambar, macam segan pun ada yela kan..kita ni lecturer.Nak snap2 picture depan student macam tak proper pulak.Dah kenyang makan, sebelum balik dapat pulak ole-ole coklat.Sempat juga saya ingatkan...all of you kena round putrajaya especially the buildings.

Waktu malam, saya rehat je kat rumah, takde ke mana-mana.Emosi terusik, duduk kat bilik layan perasaan.Waktu nak solat maghrib, i saw naim try to copies all my solat movements.Good son, nanti besar jadi imam ye..sejuk hati mama.



While watching MH370's news..i bukak peti ais and get the chocolates given by the students.Itu pun actually i dah bagi ain separuh, as a thankful for her company. Selalu jumpa toblerone yang panjang boleh patah-patah tu...yang ini ada pulak jual seketul-seketul.I had really enjoy my night, cool down my heart with the chocolates.




Today, this morning i had nasi lemak and L.A coffee for breakfast. Macam biasa, nasi tak habis sebab sambal sikit.Nowadays kenapa orang berniaga kadang tak letak diri mereka as a customer.Bayangkan you beli & makan nasi lemak tu, you rasa cukup ke dengan sambal secubit bersama kepala ikan bilis?I malas nak jadi chef wan, tapi patut-patut lah kan.



And today, i have no classes, but still students looking for me at office,takda istilah rehat panjang or curi-curi keluar macam dulu.Kerja menanti, habis satu datang pulak yang baru. Bukan setakat mengajar, now dah join some of management works, lagi banyak beban kerja.




Not to forget, my chocolates, isi dalam balang, sekali-sekala makan just to cool down my heart.Oh Allah, berikan ku ketenangan..  =)



No comments:

Post a Comment