Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, March 28, 2014

Ikhlas untuk sahabat

Assalammualaikum,

As i mentioned on previous post, my schedule was very pack, terkejar2 untuk validation dari dua buah universities, Bolton and Leeds, then ada ISO audit, and my best friend wedding kat Kelantan on 23 march..Let me story one by one.

On 19-21 march, ada validation dari Leeds Metropolitan University, as a program coordinator (non-degree) memangla sangat penting untuk saya participate especially untuk pastikan all the equipment in our lab well function and pastikan lengkap untuk semua safety aspect & kebersihan.Memang memenatkan since now kami kekurangan staff, terpaksa cancel banyak class just disebabkan involve dalam validation ini.





Alhamdulillah, validation with Leeds went well. Habis je validation, i started to think about my bestfriend's wedding this sunday(23 march).Jauh kat Kelantan, nak pergi pulak setakat untuk satu malam.Nak apply cuti awal2 haritu pun macam tak boleh sebab terlalu busy dengan jadual.Then terfikir nak pergi Kelantan naik ape..nak drive kereta, husband tak sanggup, nak naik train or bus terasa lama sangat perjalanan plus ada anak kecil, nak naik flight of cos tiket sangat mahal during weekend, beli pulak last minit.Like two days, i cannot sleep..always thinking about iema's wedding.Kalau tak pergi, rasa bersalah sangat.Bila lagi nak pergi, this is her wedding, her special day, sepanjang persahabatan kami, i never did anything best for her, compare to what she had done, terkenang zaman susah senang semasa degree & master dulu.She helped me a lot, until now after married, kami dapat bersama kerja bawah satu bumbung. But then she resign atas alasan nak kahwin & sambung phd.Then i asked emak, husband and some of my friends, half of them agree just go to her wedding walau jauh di kelantan, but some also said i do some crazy thing buying very expensive flight tickets just for 2 days 1 night.Then i tetapkan hati, this is the best way i can appreciate our relationship.People may did not know what we have been through together for over 8 years.On 22 March (sabtu pagi), i'm rushing bought a flight tickets for husband and my son.We fly on afternoon sunday and will going back on afternoon monday.Saya mintak tolong adik Wani(ofismate) untuk settlekan hotel and kenderaan.

At the beginning, agak mencabar sebab kena tunggu lama sebelum dapat naik ke flight.Naim pulak meragam sebab dah sampai waktu tenghari untuk dia tidur.Memang tension nak handle anak mengamuk kat airport.Ngam-ngam dapat duduk, 15 minit terbang, naim pun tertido.I just wear a simple blouse and palazzo, tak dapat nak melaram pakai baju kurung manik2 since bayangkan macam payah nak bergerak naik flight dukung anak.





Sampai-sampai je, adik wani terus drive ke rumah iema kat Rantau Panjang.Dah macam Amazing Race pun ada, tak sempat nak rehat minum-minum. Kami sampai rumah iema pukul 4.30 petang. Alhamdulillah, sampai rumah iema, lega rasa..dapat jumpa pengantin, dapat makan sedap2...then iema suruh i balik lepas maghrib since kami datang jauh dari kl.Tak banyak gambar yang saya snap since kena watch out naim setiap masa.











Almost pukul 9 malam, kami gerak ke hotel di wakaf che yeh, baru nak check in.Malam tu kami sempat jalan-jalan & beli ole-ole kat luar hotel.Walau cuma dapat jalan satu tempat, tapi cukup seronok untuk kami yang hanya 3 beranak.Keesokannya isnin, kami sempat sarapan kat warung, tambah ole-ole sikit, and bersiap ke airport. Alhamdulillah, banyak kenangan manis di Kelantan.Walaupun total cost ke Kelantan tu boleh buat beli tiket pergi balik ke Sdyney, tapi rasa sangat berbaloi since this is our first experience 'backpack' travelling.

Cenderahati dari pengantin


Bought a rm10 seluar tido


Pyjama for naim, baju kelawar, kain batik & kain pelikat.

Hopefully, we can repeat travelling like this, just three of us.Next, i will continue updating the next validation with Bolton, and my SPA interview.To iema, congratulations..lama bercinta dari sekolah menengah, finally dapat bersatu.I'm really happy for you and hope kalau ko sambung phd kat kl nanti dapatla kite jumpe selalu..hihhi =)



No comments:

Post a Comment