Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, March 18, 2014

Nikmat di sebalik kesibukan

Assalammualaikum,

Masa berjalan terlalu laju, tak sedar now dah 18 haribulan, half of month..Setiap minit penuh dengan kerja.Entah berapa kali postpone nak servis kereta..By 19-21 haribulan, kami ada validation from Leeds Metropolitan University, lepas habis turn dengan Leeds, visit dari University of Bolton pula, and last by 26 Mac, internal audit.Mana saya nak curik masa nak attend wedding bff kat kelantan, nak prepare SPA interview lagi..Setiap hari  kami kena attend training just to polish our communication skill, cara explain polisi2,prosedur dalam kolej ni..semua kena amik tau..And yeaaa, dalam tension2 pergi training, saya dapat gelaran baru 'miss clear voice', while there is another lecturer dapat gelaran 'Miss striker'..Walaupun jawab soalan entah ape2, but terasa exclusive dengan gelaran tersebut..I love my voice! moga Allah beri kelapangan dan kemudahan during the validation esok.

Last week, dapat juga merasa makan pizza. Almost 3 months i think tak jejak ke pizza.Luckily wani got the same taste..share makan chicken wing just like me&ima buat dulu2..Ohhh, i really missed the moment.




Dalam kesibukan last week, a student left Quran on my table, and yesterday...the same student gave me a perfume.Saya happy dapat Quran sebenarnya, sebab definitely berbeza dengan hadiah2 lain kan..Selalunya bila dapat hadiah2 bau-bau bodek macamni, i will ask the student directly,..'why are u giving me these?'...i hope there is no hidden intention...Jawapan diorang selalunye, 'i'm travelling, that is why i'm buying u this..and this....'.....Setiap kali benda macamni terjadi, aku perlukan 'ijab-kabul' dengan orang yang memberi tu...to clearly make sure tiada niat-niat tertentu.Aku tak suka orang berkias-kias.




And yesterday, naim dapat cirit birit.Sebenarnya kawasan bebird dia tu memang dah merah sikit, and kebetulan banyak pulak minum jus oren masa hari ahad tu,so kerap la dia poo-poo...Now dia rasa sakit lah everytime nak poo-poo since kawasan tu dah merah and melecet sikit.Terkangkang-kangkang berjalan.Thanks mak abah hantarkan naim ke klinik.I know, mak abah always try mudahkan kerja saya sebagai ibu.They know that the only time i could bring naim to clinic is after office hour.Dah after pukul 5 tu kenalah ke klinik swasta yang mana agak mahal ubat2 nya.Tempat kerja saya pulak jauh, so abah will drive naim to klinik goverment with emak.Takdelah kene bayar apa2 untuk ubat.Itulah parents, even kita dah bekerja dan berkeluarga, they still prepare themselves for us.Moga Allah terus beri kesihatan pada mak ayah kita.



1 year& 3 months, 10.6 kg and 85 cm.Get well soon sayang!

Dalam sibuk mengejar masa, finally today i got a time to service my car.Thanks perodua Nilai, satisfied with the service, foods and the staff.Better than before, now more options and advises to customer, siap tunggu saya depan pintu kereta, walaupun my car is just a small Viva one.


Menunggu sambil menikmati pau goreng berinti kentang, and sambil check assignment student



Lucky enough to get some ole-ole from senior student who just came back from Geo-Camp langkawi.Tak pernah rasa pepero ni, baru terdetik dalam hati semalam sebab nampak si Yati post dalam FB, macam sedap je.Tengok2 Allah makbulkan harini.Dalam kesibukan, i'm always grateful, kena selalu beringat bahawa dugaan atau kesedihan yang datang dalam hidup bukanlah sesuatu yang sia-sia..pasti ada sesuatu yang berharga di sebaliknya.









2 comments:

  1. alamak dayah, nape x cakap tingin. kita bole pos kan pepero tu. hahaha. sorry buat awk tingin

    ReplyDelete
  2. haha..xkan saye nk jadi muka xmalu plak tetibe msj yati 'eh yati kite nak pepero'..haha.

    ReplyDelete