Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, March 7, 2014

Tanggungjawab


Sejak kekurangan staff kat school ni, jadual bertambah penuh. Certain subjects yang kita tak pernah mengajar, terpaksa take over sebab previous lecturer dah resign.No option, but in positive side of cos kita dapat tambah our knowledge walaupun subjek tu bukan dalam our major field.Kalau dulu total credit hour seminggu only 10-12, but now dah jadi 19 hours.



Kalau nak fikir stress, memang la rasa nak berhenti kerja, dahlah banyak subject nak kena ajar kemudian appointed as program coordinator non degree pulak tu.Kenalah menghadap masalah2 student.But as a junior lecturer, kita pandangla sudut positif.Instead of rasa membebankan, kita anggaplah 'beban' ini sebenarnya akan buat kita lebih hebat, lebih manfaatkan masa & polish our skill of lecturing.In future, kalau rasa nak demand or kembangkan karier ke tempat lain, kita boleh 'jual' pengalaman yang kita ada.Kalau tengok jadual tu, memang tengahari jela masa yang ada untuk rehat.

Last wednesday, we went to pasar malam at Taman Murni.Walaupun takde apa yang teringin nak makan, but keperluan untuk ambil angin petang-petang mesti ada.And i bought  some learning posters untuk naim.Asyik beli lori & kereta je..All the posters ada 6 keping and harga just rm6.Untuk permulaan, i just tampal 2 posters of animals and ABC.Now he only knows like 'meow' and 'bird'.Kalau lah gambar tu besar sikit kan best.




Here also are some pictures of food that i would like to share sebab sedap.Nasi ayam Mantin, betul-betul kat pekan Mantin, nama kedai dia Mantin Popular, terselit di sebalik kedai-kedai lama orang cina.



Gambar bawah ni pulak is a ginger snack or snek halia.Yang menariknya, i tak pernah sedar pun halia boleh dijadikan snek harian or kudap-kudapan..Resipi dapat dari blog Homekreation.I pun tak pasti camne rasa yang sepatutnya, tapi memang ada rasa sikit pahit pedas halia,tapi tak begitu ketara sebab di'cover' oleh rasa ikan bilis & kacang.




Dengan jadual yang sibuk, now is very important for us especially working moms untuk luangkan masa dengan anak & rumah tangga.I'm not a good wife and i'm lucky enough sebab tak serumah dengan husband, maksudnya tak sesibuk isteri-isteri kat luar sana yang nak kena make sure setiap hari keperluan suami and anak-anak cukup.Dulu sometimes, i was selfish..balik kerja, main-main sekejap dengan naim, betul-betul lepas isyak i dah cukup penat & tidur.Memang tak larat.Everything emak yang banyak tolong, mandikan naim, bagi makan & entertain naim,tukar pampers, sampai lah dia tidur.Teruk nya saya.But now i train myself balik kerja mesti settlekan naim dulu, i yang kena mandikan dia, then fikir makan malam naim, entertain naim, layan dia main, make sure kita kena berjaga selagi dia berjaga.I've try myself to be more responsible, of cos sebab anak adalah tanggungjawab kita, bukan tanggungjawab atuk or nenek dia. Tu belum lagi tanggungjawab kita sebagai anak, patut kita lah yang take over masak, basuh baju and kemas rumah.I pray everyday, mintak diberikan kudrat and kesihatan supaya boleh jadi lebih bertanggungjawab sebagai seorang anak & ibu.

No comments:

Post a Comment