Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, April 25, 2014

Kisah Naim berubat

Assalammualikum..

Yes, today is Friday but not enough to make me happy since i've got another 1 day working tomorrow.When it comes to the end of semester, kerja pun dah makin berkurang..just concentrate marking papers,assignments and conduct classes for non-degree students.These two weeks betul-betul banyak mencabar kesabaran saya sebagai seorang ibu. Last two days, me and my parents brought naim to this 'Pak Kiayi''s house.Saja tak nak mention nama sebenar pakcik tu, so just mention gelaran dia kat kampung tu.Yes, kami bawa naim berubat sebab sejak kena tonsil makin menjadi-jadi amukan dia...Tak usahlah aku nak cerita karenah amukan anak lelaki ku itu, mungkin hanya buat airmata ni mengalir saje dek diuji kesabaran.Especially malam hari, susah sangat nak tidur,menjerit, menangis, mengamuk non-stop hampir ke pukul 1 pagi..sometimes 2 pagi. Berbalik kepada Pak kiayi tadi, pakcik ni is a father to my friend actually.Pakcik just tanya saya kerja kat mana, apa nama penuh anak saya, and the rest my abah tolong cerita kan...So sebenarnya kat rumah pakcik ni banyak dah standby air ubat..just tinggal bacakan nama je pesakit.After borak2 a few minutes, pakcik berikan saya sebotol air mineral...and sebotol minyak.Minyak tu letak kat atas pintu bilik tidur, while the water can be mixed with naim's milk untuk diminum.Pakcik tu tak cakap banyak depan saya, just borak borak kosong...But i remember his words.."semua ni hanya lah nak menguji kesabaran ibu bapa"..more less like that..So kena sabar dengan setiap ujian.Mungkin saya masih muda, anak baru seorang, and mungkin juga pakcik tu tak mahu cakap yang mistik2 or pelik2 depan saya.Before balik, saya perhati yang abah ada borak2 sekejap dengan pakcik tu kat luar pintu rumah, tak dapatlah saya nak dengar sebab dah masuk dalam kereta. But on the way back, abah just cakap something related dengan waktu kerja saya , kadang balik nak dekat maghrib..Of cos la sebab perjalanan setiap hari is 70 km.Then abah pun ada cakap every weekend my husband selalu balik lewat malam dari klang ke banting (my house)..

Yes, i admit that my emotion was not so stable, mungkin effect tak duduk sebumbung dengan husband.Kadang rase desperate sangat nak husband disisi sama2 besarkan anak setiap hari, but we have a few factors that limit us from doing that.Insyaallah by this year moga target saya tercapai untuk duduk dengan husband together.Its all about planning.So dari emotion yang tak stabil, payah untuk saya betul2 beri kasih sayang pada naim..Luaran mungkin nampak okay, tapi keikhlasan?..kadang kita ada mood, kadang kita takde mood.Anak pun kadang boleh rasa aura negatif dari ibu dia, they can feel it.Kalau diri kita asyik dipenuhi dengan kemarahan, bad emotion, camne anak nak datang dekat kat kita kan?...Ya Allah, permudahkan urusanku..

Yesterday, i've got another boxes of chocolates...thanks again, help to calm my stress =)



Tapau sikit bawak ke ofis =)

Thanks for reading ya =)



Tuesday, April 22, 2014

Sup sarang burung

Assalammualaikum,

Right now di pagi hari tiba2 sakit perut datang lagi and rasa nak sangat balik rumah.Sakit perut sambungan dari subuh pagi tadi, tak tahu silap makan apa.Tapi try jugak gagahkan diri update blog.Last week, one of my student gave me one set of bird nest.Dalam satu bekas tu ada lima keping..This student actually was so happy, his application to further master in Melbourne university is accepted.He shared this good news and buy something for me as a thanks for teaching him.Padehal aku baru satu sem mengajar dia, tu pun belum lagi final exam.takpelah, thank student!



So bermula episod try memasak sup sarang burung.Google sana sini, banyak pulak version resipi sup ni.Try sekeping dulu, tengok sedap ke tidak..

Basuh sarang burung, just lalukan bawah air paip je, then rebus lebih kurang 4-5 cawan air dengan api perlahan...sampai lembut.Sejam jugakla merebus.Then campur gula, gula kabung ..lagi sedap kalau ada longan.


Dah siap...tapi sebenarnya aku tak makan pun..kihkih..just rasa sesudu dua, manis...takda meloyakan, cuma takda feeling la nak makan.



 Another story is about naim, he just recovered from his tonsile.Badan susut sikit sebab kurang selera makan.Ahad lepas, me ajak husband ke kedai gunting rambut, nak potong rambut naim sebab asyik menggaru je kerja dia.Kami dah agak, naim ni penakut sikit nak gunting rambut, dia takut dengan orang yang berkulit gelap and plus..geli-geli and marah kalau ada mesin pencukur kat kepala dia.Memang hazab yang amat la masa kami gunting rambut ni.Saya dukung naim sambil berdiri while husband pegang kepala dia kuat-kuat.Memang melalak abis.Keluar dari kedai gunting rambut, terus senyap dia...elok macam biasa....

 
Ni dia hero mama =)

Monday, April 14, 2014

Cheesekut & sewing project

Assalammualaikum,

Senyum di pagi isnin, buang jauh-jauh  'monday blues' dalam otak.Start now until next 2 months, i will be sitting alone in the office & lunch alone, since my officemate, wani safely delivered her baby girl on her almost-38 weeks pregnancy.Me is gelabah jugaklah when a few days ago, she told that she was bleeding but no opening when she's first checked at hospital serdang. then siap cakap sempat tak ye nak balik kelantan nak bersalin kat sana, tengok2 the next day selamat melahirkan baby secara normal.Congrats wani, welcome to the club, i would like to share this pic of little girl =)


Since i'll be alone in the office for two months, seems like this is the suitable time for me to start my segenggam or no-nasi during lunch time.Bukan ape, bila takde geng keluar lunch memang automatik kita pun takde selera sangat nak makan. Kononnya lah kan..But i already started  3 days ago =)

On Saturday, as usual i'm working for half day but then received a phone call from emak, saying that Naim got tonsil.Dah agak dah sebab two days he refused drinking and eating.Kita makan aiskrim banyak2 ye.


Sebelah petang, i brought emak and naim minum2 and makan western di Chaiwalla restaurant,Banting.. just nak hilangkan boring and layan karenah anak sakit.


Honey lemon tea..sedap sangat, sampai naim asyik usha nak mintak sikit.


Emak terpaksa tuang sikit air honey lemon tea tadi dalam bekas mineral.

Both of us macam tension sikit nak layan karenah Naim, serba serbi semua tak kena.makan tak nak, minum tak nak..kurus anak mama.Emak always cakap, sabar..sabar..jaga anak sakit kena banyak sabar, kalau hilang sabar tu yang jadi macam kes dera sampai mati macam kat tv. Nauzubillah.So kene kuatkan iman, we pray 5-times per day, sepatutnya solat yang sempurna juga akan beri kita kekuatan iman dan hati yang tinggi.So doa banyak2 minta dikuatkan hati dan dijauhkan segala amarah.


Dalam masa yang sama, saya dah terpengaruh and tergoda tengok some of my fb's friends share the recipe  of Cheesekut.Senang rupanya...Susu segar, biskut lemak, cream keju and susu pekat.


Blend all the cheese+setengah cawan susu pekat, setengah cawan susu segar.Jangan cair sangat,sukatan agak-agak je.Then yang kedua, rendam biskut lemak beberapa saat dalam susu segar, then susun dalam bekas.Lapiskan biskut lemak dengan campuran keju yang dah blend tadi, siap selapis...susun another lapisan biskut and tuang lagi keju tu.Buat selapis demi selapis.Simpan dalam peti sejuk atleast 6 jam ke atas.Ada orang suka tabur something kat top surface macam serbuk oreo, serbuk milo or chocolate rice.Tak pun tebalkan lagi lapisan keju yang atas sekali supaya nampak cantik top surface tu...i buat cincai je sebab 1st time nak rasa.


 
 Susun berterabur =)

 


 Nasib baik husband macam suka, and request next time nak bagi anak jiran kami yang kat klang tu..selalunya kat rumah ni takda siapa yang suka makan benda-benda macamni..kalau husband suka tu kira oklah, sebab dia selalu condemn my cooking.hihi.

Esoknya, tengahari kami ke kenduri kawin sepupu, just next kampung.Supposedly saya rewang, tapi tak dapat nak datang tolong buat kerja sebab naim tak sihat.So we just came on the majlis hari ahad.Sebelum pergi tu, peningla kepala ni fikir nak pakai baju apa.Perempuan macamni lah, padahal dalam almari banyak baju, tapi cepat bosan.So yesterday, i decided to do some altering on my old dress.Baru pakai sekali, during malam berinai si Yani.Sebenarnya, dress ni labuh sampai bawah lutut.Then i found that it is very difficult for me to mix and match the dress with casual environment using palazzo or jeans because of its size.So, i decided to cut the dress to the thigh level.

Before


After

 So now nampak lebih sesuai nak pakai dengan jeans or palazzo di siang hari & masih sesuai pakai dengan skirt labuh ke kenduri kahwin.Luckily i know how to use emak's sewing machine, walaupun hencot-hencot.That's all my weekend activities, plan to do some more sewing projects in the future.Hihi..Thank for reading  =)









Tuesday, April 8, 2014

Demam kerana tshirt

Assalammualaikum,

Lately ni rasa makan banyak, dah lupa nak control nasi segenggam macam dulu-dulu.Tapi seriously, believe me petua nasi segenggam tu memang boleh kurangkan berat badan.I try my best cuba nak amalkan semula my old eating style...sobs..sobs..Dulu selalu makan lauk je kat cafe, sekali sekala amik nasi, or sandwich.But now makan macm biasa, makin gemuk aku rasa.




Dah lama nampak Anis choc moist kat merata kedai, tapi tak pernah beli.Sekali beli, pergghh sedap, manis...

Semalam petang lepas balik kerja terus ke pasar, teman mak beli sayur.Cuaca redup-redup macam nak hujan, tapi kami teruskan jugak.Saja nak cuci-cuci mata kalau kalau ternampak tshirt murah untuk naim.Now baju-baju dia semua nampak macam sempit.Kadang-kadang beli tshirt kat pasar ni kain dia lebih sedap, lembut, tak panas,murah and sesuai untuk pakai daily kat rumah.Disebabkan cuaca makin mendung, angin kencang, hujan mula turun, sempat lah saya capai 3 helai baju, kalau hujan tak turun mungkin 5 helai kot..hihi..Lepas beli, terus kami laju-laju jalan ke kereta.Walau pun bawa payung, mana lah nak stabil dukung anak bawak barang lagi.Nak jalan laju-laju, kesian pulak emak nanti tertinggal kat belakang.Kesian naim terkena percik-percik air hujan.Sorry naim, mama excited pilih tshirt untuk naim.Dah tau mendung, nak jugak teruskan ke pasar, parking jauh pulak tu.








Sampai rumah, terus tukar baju naim and bagi dia makan ubat demam, tapi dah memang nak demam agaknya, plus kena hujan pulak tu...memang panas badan dia malam tu, tidur pun asyik serba tak kena.Bila kes-kes demam camni, mesti i kena warning dengan husband.. "take care naim, he's my life"..Yela, he's my life too.



Alhamdulillah, suka dengar bila naim dah pandai sebut mama, papa, sometimes atok..Cepatnya anak membesar, tak sedar pun..once naim dah boleh dengar kata, senang sikit nenek jaga.Boleh la mama plan sambung Phd lepas ni.