Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Monday, April 14, 2014

Cheesekut & sewing project

Assalammualaikum,

Senyum di pagi isnin, buang jauh-jauh  'monday blues' dalam otak.Start now until next 2 months, i will be sitting alone in the office & lunch alone, since my officemate, wani safely delivered her baby girl on her almost-38 weeks pregnancy.Me is gelabah jugaklah when a few days ago, she told that she was bleeding but no opening when she's first checked at hospital serdang. then siap cakap sempat tak ye nak balik kelantan nak bersalin kat sana, tengok2 the next day selamat melahirkan baby secara normal.Congrats wani, welcome to the club, i would like to share this pic of little girl =)


Since i'll be alone in the office for two months, seems like this is the suitable time for me to start my segenggam or no-nasi during lunch time.Bukan ape, bila takde geng keluar lunch memang automatik kita pun takde selera sangat nak makan. Kononnya lah kan..But i already started  3 days ago =)

On Saturday, as usual i'm working for half day but then received a phone call from emak, saying that Naim got tonsil.Dah agak dah sebab two days he refused drinking and eating.Kita makan aiskrim banyak2 ye.


Sebelah petang, i brought emak and naim minum2 and makan western di Chaiwalla restaurant,Banting.. just nak hilangkan boring and layan karenah anak sakit.


Honey lemon tea..sedap sangat, sampai naim asyik usha nak mintak sikit.


Emak terpaksa tuang sikit air honey lemon tea tadi dalam bekas mineral.

Both of us macam tension sikit nak layan karenah Naim, serba serbi semua tak kena.makan tak nak, minum tak nak..kurus anak mama.Emak always cakap, sabar..sabar..jaga anak sakit kena banyak sabar, kalau hilang sabar tu yang jadi macam kes dera sampai mati macam kat tv. Nauzubillah.So kene kuatkan iman, we pray 5-times per day, sepatutnya solat yang sempurna juga akan beri kita kekuatan iman dan hati yang tinggi.So doa banyak2 minta dikuatkan hati dan dijauhkan segala amarah.


Dalam masa yang sama, saya dah terpengaruh and tergoda tengok some of my fb's friends share the recipe  of Cheesekut.Senang rupanya...Susu segar, biskut lemak, cream keju and susu pekat.


Blend all the cheese+setengah cawan susu pekat, setengah cawan susu segar.Jangan cair sangat,sukatan agak-agak je.Then yang kedua, rendam biskut lemak beberapa saat dalam susu segar, then susun dalam bekas.Lapiskan biskut lemak dengan campuran keju yang dah blend tadi, siap selapis...susun another lapisan biskut and tuang lagi keju tu.Buat selapis demi selapis.Simpan dalam peti sejuk atleast 6 jam ke atas.Ada orang suka tabur something kat top surface macam serbuk oreo, serbuk milo or chocolate rice.Tak pun tebalkan lagi lapisan keju yang atas sekali supaya nampak cantik top surface tu...i buat cincai je sebab 1st time nak rasa.


 
 Susun berterabur =)

 


 Nasib baik husband macam suka, and request next time nak bagi anak jiran kami yang kat klang tu..selalunya kat rumah ni takda siapa yang suka makan benda-benda macamni..kalau husband suka tu kira oklah, sebab dia selalu condemn my cooking.hihi.

Esoknya, tengahari kami ke kenduri kawin sepupu, just next kampung.Supposedly saya rewang, tapi tak dapat nak datang tolong buat kerja sebab naim tak sihat.So we just came on the majlis hari ahad.Sebelum pergi tu, peningla kepala ni fikir nak pakai baju apa.Perempuan macamni lah, padahal dalam almari banyak baju, tapi cepat bosan.So yesterday, i decided to do some altering on my old dress.Baru pakai sekali, during malam berinai si Yani.Sebenarnya, dress ni labuh sampai bawah lutut.Then i found that it is very difficult for me to mix and match the dress with casual environment using palazzo or jeans because of its size.So, i decided to cut the dress to the thigh level.

Before


After

 So now nampak lebih sesuai nak pakai dengan jeans or palazzo di siang hari & masih sesuai pakai dengan skirt labuh ke kenduri kahwin.Luckily i know how to use emak's sewing machine, walaupun hencot-hencot.That's all my weekend activities, plan to do some more sewing projects in the future.Hihi..Thank for reading  =)









No comments:

Post a Comment