Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, April 25, 2014

Kisah Naim berubat

Assalammualikum..

Yes, today is Friday but not enough to make me happy since i've got another 1 day working tomorrow.When it comes to the end of semester, kerja pun dah makin berkurang..just concentrate marking papers,assignments and conduct classes for non-degree students.These two weeks betul-betul banyak mencabar kesabaran saya sebagai seorang ibu. Last two days, me and my parents brought naim to this 'Pak Kiayi''s house.Saja tak nak mention nama sebenar pakcik tu, so just mention gelaran dia kat kampung tu.Yes, kami bawa naim berubat sebab sejak kena tonsil makin menjadi-jadi amukan dia...Tak usahlah aku nak cerita karenah amukan anak lelaki ku itu, mungkin hanya buat airmata ni mengalir saje dek diuji kesabaran.Especially malam hari, susah sangat nak tidur,menjerit, menangis, mengamuk non-stop hampir ke pukul 1 pagi..sometimes 2 pagi. Berbalik kepada Pak kiayi tadi, pakcik ni is a father to my friend actually.Pakcik just tanya saya kerja kat mana, apa nama penuh anak saya, and the rest my abah tolong cerita kan...So sebenarnya kat rumah pakcik ni banyak dah standby air ubat..just tinggal bacakan nama je pesakit.After borak2 a few minutes, pakcik berikan saya sebotol air mineral...and sebotol minyak.Minyak tu letak kat atas pintu bilik tidur, while the water can be mixed with naim's milk untuk diminum.Pakcik tu tak cakap banyak depan saya, just borak borak kosong...But i remember his words.."semua ni hanya lah nak menguji kesabaran ibu bapa"..more less like that..So kena sabar dengan setiap ujian.Mungkin saya masih muda, anak baru seorang, and mungkin juga pakcik tu tak mahu cakap yang mistik2 or pelik2 depan saya.Before balik, saya perhati yang abah ada borak2 sekejap dengan pakcik tu kat luar pintu rumah, tak dapatlah saya nak dengar sebab dah masuk dalam kereta. But on the way back, abah just cakap something related dengan waktu kerja saya , kadang balik nak dekat maghrib..Of cos la sebab perjalanan setiap hari is 70 km.Then abah pun ada cakap every weekend my husband selalu balik lewat malam dari klang ke banting (my house)..

Yes, i admit that my emotion was not so stable, mungkin effect tak duduk sebumbung dengan husband.Kadang rase desperate sangat nak husband disisi sama2 besarkan anak setiap hari, but we have a few factors that limit us from doing that.Insyaallah by this year moga target saya tercapai untuk duduk dengan husband together.Its all about planning.So dari emotion yang tak stabil, payah untuk saya betul2 beri kasih sayang pada naim..Luaran mungkin nampak okay, tapi keikhlasan?..kadang kita ada mood, kadang kita takde mood.Anak pun kadang boleh rasa aura negatif dari ibu dia, they can feel it.Kalau diri kita asyik dipenuhi dengan kemarahan, bad emotion, camne anak nak datang dekat kat kita kan?...Ya Allah, permudahkan urusanku..

Yesterday, i've got another boxes of chocolates...thanks again, help to calm my stress =)



Tapau sikit bawak ke ofis =)

Thanks for reading ya =)



No comments:

Post a Comment