Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, April 22, 2014

Sup sarang burung

Assalammualaikum,

Right now di pagi hari tiba2 sakit perut datang lagi and rasa nak sangat balik rumah.Sakit perut sambungan dari subuh pagi tadi, tak tahu silap makan apa.Tapi try jugak gagahkan diri update blog.Last week, one of my student gave me one set of bird nest.Dalam satu bekas tu ada lima keping..This student actually was so happy, his application to further master in Melbourne university is accepted.He shared this good news and buy something for me as a thanks for teaching him.Padehal aku baru satu sem mengajar dia, tu pun belum lagi final exam.takpelah, thank student!



So bermula episod try memasak sup sarang burung.Google sana sini, banyak pulak version resipi sup ni.Try sekeping dulu, tengok sedap ke tidak..

Basuh sarang burung, just lalukan bawah air paip je, then rebus lebih kurang 4-5 cawan air dengan api perlahan...sampai lembut.Sejam jugakla merebus.Then campur gula, gula kabung ..lagi sedap kalau ada longan.


Dah siap...tapi sebenarnya aku tak makan pun..kihkih..just rasa sesudu dua, manis...takda meloyakan, cuma takda feeling la nak makan.



 Another story is about naim, he just recovered from his tonsile.Badan susut sikit sebab kurang selera makan.Ahad lepas, me ajak husband ke kedai gunting rambut, nak potong rambut naim sebab asyik menggaru je kerja dia.Kami dah agak, naim ni penakut sikit nak gunting rambut, dia takut dengan orang yang berkulit gelap and plus..geli-geli and marah kalau ada mesin pencukur kat kepala dia.Memang hazab yang amat la masa kami gunting rambut ni.Saya dukung naim sambil berdiri while husband pegang kepala dia kuat-kuat.Memang melalak abis.Keluar dari kedai gunting rambut, terus senyap dia...elok macam biasa....

 
Ni dia hero mama =)

No comments:

Post a Comment