Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, May 31, 2014

Love & family

Assalammualaikum,

Lame tak menulis, rasa banyak yang nak dikongsi..tapi kalah dengan kesibukan kerja. Today is a happy morning for me, bangun dengan senyuman...sarapan biskut sedap and sebungkus nasi lemak beli dari Petronas.


 

As usual, kerja tak pernah berhenti...sentiasa ada..Degree-short semester dah bermula, while non-degree semester akan habis next week.But currently i'm taking over two subjects for  two lecturers. Seorang cuti bersalin and seorang lagi new lecturer. Both of them start mengajar next two weeks. So total, non-degree subjects & degree subjects + take over two subjects = i have 21 hours credit hours seminggu!!..Fuhhhhhh. Lecture room pulak dapat yang tingkat 3 and 4 punya, memang terbaik lah..



Di sebalik kesusahan/kesibukan mengajar, Allah bagi saya nikmat lain..My husband started to move out slowly..start pindah barang sikit-sikit ke Banting. Now selang sehari dia akan balik Klang, selang sehari balik Banting pulak. Bahagia rasanya ada suami depan mata, janji Allah pasti.Kita siang malam berdoa, setahun..dua tahun...asalkan kita sabar, yakin dengan janji Allah. Walau pun beban kerja kat rumah bertambah, but still rasa happy ada 1 complete family in 1 house..Barang-barang dalam bilik tidur pun nak kene arrange semula disebabkan pertambahan baju2 husband. hihi..






And semalam, dapat pergi pasar malam sama-sama dengan husband naik moto. Alhamdulillah, husband balik keje awal, tak tahu lah berapa laju dia pecut naik moto balik kerja..and of cos i have to give him some reward..Belanja kepak ayam!!



Kalau dulu, asyik merintih mengadu siang malam penat, stress dengan kerja, anak demam, mengamuk tak nak tidur, takkan kita asyik nak bergantung dengan nenek & atuk nak layan cucu. Now i boleh lah tarik sedikit nafas lega..i know he must be really tired naik moto ulang alik kerja Banting-Klang..Me also, everyday i'm travelling  almost 70 km. Kami sama-sama kerja jauh, i'm always questioned him " it's not fair for me to handle everything by myself, and knowing that you also able to do or sacrifice the same thing". That's how the marriage works right? Perlu ada pengorbanan, perlu ada bersusah payah...perlu kan masa untuk merancang, plan for the better future, untuk kesenangan bersama-sama.

See?..i'm the happiest wife in the world !!!

And tak lupa, last week kami sambut birthday emak..Punyalah beriya nak beli kek secret recipe, but then baru teringat kena booking awal. So entah kat mana-mana kakak aku beli kek ni. But Alhamdulillah, emak masih diberi kekuatan & kesihatan. Emak always give her best for us..and the best moment was abah sitting by her side semasa meniup lilin, tanpa anak-anak pinta. Romantik gitewwww. Terima kasih emak kerana sanggup bersusah payah untuk saya walaupun saya bukan lagi di bawah tanggungjawab mak abah. Thanks emak because always understand me, helping me for naim especially bila saya stress & penat dengan kerja. Dia tahu anaknya penat, dia tahu anaknya stress, dia tahu anaknya susah memikirkan duit & beban hidup, tiada satu sen pun diminta untuk belanja barang dapur..Padahal kita yang menumpang tinggal di rumah dia, ditinggalkan anak kecil lagi untuk dijaga..Allah, banyaknye hutang aku pada emak..Thanks emak, Thanks for everything,you give me a perfect life




Love my family =)

Monday, May 19, 2014

My first reunion

Assalammualaikum,

Yeeaaaahhhh..my weekend was very awesome. Mengenang kembali zaman persekolahan, dulu saya bersekolah kat Sekolah Menengah Teknik Klang, tahun 2002-2003..and mostly kawan2 sekelas semua asal dari Selangor, duduk area klang, banting, shah alam, sabak bernam.So baru baru ni adalah dalam 2-3 minggu kami plan untuk buat reunion, and Alhamdulillah last saturday the reunion was held at Irwan's family's house located at Perdana Height, Shah Alam.Kami datang a bit late, i guessed we were the last couple yang hadir before 9pm sebab tunggu husband main badminton. Irwan got a big house, his parents siap pasang khemah untuk majlis reunion kiteorang, very nice view ada swimming pool and photo booth untuk ambil gambar.The theme was white and blue, cikgu kelas kami pun datang.Tapi almaklumlah, waktu malam plus bawak anak pula tu, tak ada satu pun gambar yang saya dapat snap, only share pictures taken by our classmate,  Hafiz Atan and some of them from our friends.

Last jumpa diorang during my wedding day, kebetulan on the same day, we got another classmate wedding =)



So kalau kira-kira dari tahun 2003 ke 2014, almost 11 years!..Enjoy the pics,yang clear tu pics from Hafiz Atan, mane yang kurang clear tu  hasil kongsi dari handphone kawan2.


First, introducing the owner's house, Irwan &wife
|
|
|
Next
|
|

Alhamdulillah, our Cikgu Raziah manage to come, so ada sesi beri ucapan & potong kek sempena hari guru





Some of the girls
|
|
Next
|
|
Then sesi tukar-tukar hadiah, my hadiah was taken by Cupin.Both of us were prefect before..haha, sorry cupin ..hadiah murah-murah jer..

Ida & Mai..Ida is one of my closest friend at hostel.

Zura & Daus..we called him "Daus Add Math"

Afiq & his pretty wife...Tetamu paling jauh datang dari Kedah!
|
|
Next
|
|

 Sesi bergambar sekelas...This was not the original soft copy, after snap picture Apis directly print out for each of us..so dapatlah seorang sekeping =)
 Total members around 50, but only 20 managed to join the reunion.

First, thanks to our group of AJK, bertungkus lumus plan the reunion, prepare the foods and props, then untuk tuan rumah, irwan...thanks for providing us such a beautiful place to gather, thanks to his parents for sponsoring the khemah and some of the foods..Sungguh indah bila dikenang kembali..Alhamdulillah, most of us berjaya dengan bidang masing2 walaupun ada yang terpelecok sikit dari course civil engineering. Izaura is a teacher, Laila now got her own bussiness something like spa & make-up, hafiz (known as hafiz atan) is a freelance photographer (also for hanis haizi), some of them working in government&private company such as TNB. All of us are success in our life!


Thanks a lot to AJK
 Love u all !


On sunday, husband got sick...malam before tu memang hidung dia dah lembap-lembap basah...So, kene bagi layanan special sikit la untuk orang sakit...So semalam I made rice porridge & ikan bilis kicap.




Lepas makan bubur, makan ubat..cukup tidur, luckily he felt better than before. Petang sikit, husband ajak jalan ambil angin.Emak suggest ke dataran Banting, ramai orang beriadah petang2. Dapatlah kami keluarkan peluh sikit. After that, minum2 at Madam Kopi O, its a kopitiam.I know emak dah lama teringin nak minum teh o honey lemon =)









Alhamdulillah kenyang, cukup lah for my dinner =)

Tata..thanks for reading =)

Wednesday, May 14, 2014

Shoes for mother's day

Assalammualaikum,

Tak tahu nak start cerita dari mana. Rasa bercampuk aduk. Life as usual, sibuk dengan urusan harian, penuh dengan stress. Tapi bila balik rumah tengok muka anak, borak dengan parents, all the stresses disappear.


Pengubat duka lara, sejak baik dari tonsil, selera bertambah, kuat minum susu.

Few days before weekend, i told emak, lets cook yee mee.Dah dua minggu beli bahan, tapi tak usik-usik. Cendawan pun dah naik lembap.





For 1st time, not bad la...but seems like abah tak berapa suka.



Mother's day yang lepas, all of us went out to KLIA2 ambil angin petang-petang sambil tengok new environment. For me, jarak dari rumah ke KLIA2 is nearer than LCCT.10-15 minutes eh dah sampai. Seems like it will be our new place to lepak-lepak after this..Tak payah ke Alamanda or Klang.

Cepat masa berlalu, all of us are mother.We share the same feelings.


For mother's day..i reward my self with new shoes. Carlo Rino pemberian husband dah nampak uzur, and started macam nak terkopak tapak dia. Baru beli bulan 2 haritu, but maybe sebab guna setiap hari and saya pun takde kasut extra untuk pakai bertukar ganti ke office. Yesterday, i bought this Bata, cost me around rm65, selesa and very like the colour.Now after 1 year and 5 months be a mother, i'm really comfortable to wear flat shoes rather than wedges.


Happy mother's day semua!

Monday, May 5, 2014

Final year students

Assalammualaikum,

Rindu pada blog, hujung minggu cuba untuk kumpulkan seberapa banyak cerita menarik tapi malangnya selalu terlepas snap gambar, dek kerana sibuk melayan karenah anak.As usual, in this 2 weeks penuh dengan kenduri kahwin.Syukur naim dah sihat, selera makan bertambah-tambah.Mungkin juga banyak habiskan masa dengan papa dia, dalam seminggu, 3 kali saya berulang alik dari klang-banting on weekend and labor day.Selagi ada kudrat, masa dan wang, cuba berkorban seikhlas mungkin just untuk pastikan anak membesar cukup dengan kasih sayang especially dari ayah dia.This week as usual, sibuk dengan kerja marking paper exam & assignments students.

 Sambil marking jengah blog Mazidul



Ape yang menariknya tentang batch yang saya ajar semester ini is saya dapat built a good relationship dengan students, for the 1st time dapat hafal nama diorang almost 90%, and interact dengan lebih bagus.Cuma yang tak bestnya, baru nak rapat tapi baru perasan this is their final semester.

A few weeks ago, farewell party was held for final semester students.Disebabkan dah tak ramai lecturer dalam school civil eng., so kenelah sporting join event students.

Husband taknak ikut, so i bring my best friend to accompany me.






Layankan karenah students




TO my students, good luck for your future.Moga jadi insan yang berguna untuk bangsa & agama =)