Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Saturday, May 31, 2014

Love & family

Assalammualaikum,

Lame tak menulis, rasa banyak yang nak dikongsi..tapi kalah dengan kesibukan kerja. Today is a happy morning for me, bangun dengan senyuman...sarapan biskut sedap and sebungkus nasi lemak beli dari Petronas.


 

As usual, kerja tak pernah berhenti...sentiasa ada..Degree-short semester dah bermula, while non-degree semester akan habis next week.But currently i'm taking over two subjects for  two lecturers. Seorang cuti bersalin and seorang lagi new lecturer. Both of them start mengajar next two weeks. So total, non-degree subjects & degree subjects + take over two subjects = i have 21 hours credit hours seminggu!!..Fuhhhhhh. Lecture room pulak dapat yang tingkat 3 and 4 punya, memang terbaik lah..



Di sebalik kesusahan/kesibukan mengajar, Allah bagi saya nikmat lain..My husband started to move out slowly..start pindah barang sikit-sikit ke Banting. Now selang sehari dia akan balik Klang, selang sehari balik Banting pulak. Bahagia rasanya ada suami depan mata, janji Allah pasti.Kita siang malam berdoa, setahun..dua tahun...asalkan kita sabar, yakin dengan janji Allah. Walau pun beban kerja kat rumah bertambah, but still rasa happy ada 1 complete family in 1 house..Barang-barang dalam bilik tidur pun nak kene arrange semula disebabkan pertambahan baju2 husband. hihi..






And semalam, dapat pergi pasar malam sama-sama dengan husband naik moto. Alhamdulillah, husband balik keje awal, tak tahu lah berapa laju dia pecut naik moto balik kerja..and of cos i have to give him some reward..Belanja kepak ayam!!



Kalau dulu, asyik merintih mengadu siang malam penat, stress dengan kerja, anak demam, mengamuk tak nak tidur, takkan kita asyik nak bergantung dengan nenek & atuk nak layan cucu. Now i boleh lah tarik sedikit nafas lega..i know he must be really tired naik moto ulang alik kerja Banting-Klang..Me also, everyday i'm travelling  almost 70 km. Kami sama-sama kerja jauh, i'm always questioned him " it's not fair for me to handle everything by myself, and knowing that you also able to do or sacrifice the same thing". That's how the marriage works right? Perlu ada pengorbanan, perlu ada bersusah payah...perlu kan masa untuk merancang, plan for the better future, untuk kesenangan bersama-sama.

See?..i'm the happiest wife in the world !!!

And tak lupa, last week kami sambut birthday emak..Punyalah beriya nak beli kek secret recipe, but then baru teringat kena booking awal. So entah kat mana-mana kakak aku beli kek ni. But Alhamdulillah, emak masih diberi kekuatan & kesihatan. Emak always give her best for us..and the best moment was abah sitting by her side semasa meniup lilin, tanpa anak-anak pinta. Romantik gitewwww. Terima kasih emak kerana sanggup bersusah payah untuk saya walaupun saya bukan lagi di bawah tanggungjawab mak abah. Thanks emak because always understand me, helping me for naim especially bila saya stress & penat dengan kerja. Dia tahu anaknya penat, dia tahu anaknya stress, dia tahu anaknya susah memikirkan duit & beban hidup, tiada satu sen pun diminta untuk belanja barang dapur..Padahal kita yang menumpang tinggal di rumah dia, ditinggalkan anak kecil lagi untuk dijaga..Allah, banyaknye hutang aku pada emak..Thanks emak, Thanks for everything,you give me a perfect life




Love my family =)

No comments:

Post a Comment