Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Friday, July 25, 2014

Persiapan untuk yang tersayang

Assalammualaikum..

Sebelum berhari raya, meh la kita belanja satu entry. Persiapan raya tahun ni ada lah sedikit peningkatan. Peningkatan duit belanja,..belanja dapur, baju raya anak, emak&abah, servis kereta walaupun takde balik kampung mane-mane. Alhamdulillah, semua dah settle lega rasa, memang saya dahulukan persiapan anak & mak abah. Diri sendiri kemudian pun tak apa. Hujung minggu lalu, husband dah janji nak belikan kasut raya untuk naim. Both of us singgah Al-ikhsan, size kasut budak bawah 3 tahun agak limited. Berkenan yang ini takde size pulak, berkenan yang itu tinggal yang display pulak.


This was our third choice. Ini je yang ada size.

On monday, bawak emak beli barang dapur..beli segala bahan-bahan untuk memasak during Raya nanti.


At the same day, dapat chocolate. Cepat je naim habiskan.



Ada sekali tu rajin pulak nak try resipi aiskrim from internet. But then sekali makan ada rasa pedas-pedas sikit. Mesti emak ada blend cili before tu. I think kena blend lebih lama sampai gebu. I just spend 5 minit blend, terus tuang dalam bekas.Hasilnya aiskrim tak berapa nak lembut. Sebenarnya dalam internet tu diorang blend sampai 15-20 minit!



Raya tahun ni berazam juga nak buat cookies. So mempersembahkan nestum cookies!


Emak buat sambal tempe kering sebagai kiriman untuk abang sulung kat Australia.


The last one...our baju raya!..Tahun lepas i was really berjimat beli baju raya. So this year Alhamdulillah, masih lagi berjimat cermat especially on myself. Untuk naim, me and husband spend dalam rm300 untuk baju & kasut. Kami pilih warna kelabu silver, because raya tahun ini kami bercadang nak pakai semula baju malam berinai 2 tahun lepas.Tak nak membazir beli baju melayu.

Susah nak cari saiz bawah 2 tahun.

4 helai je untuk naim..aku tau, bunyi macam sikit.Tapi tak nak lah membazir kan.

My baju raya...seriously saya cuma sediakan 2 helai baju baru. The rest, saya akan pakai baju lama sebab dulu gemuk, dapat pakai sekali je.Now puasa dah turun berat badan sikit, so bolehlah menggayakan baju-baju lama.

Yes, bersederhana dalam semua benda, insyaAllah..Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin!






Tuesday, July 8, 2014

Cookies for Ramadhan

Assalammualaikum,

Salam ramadhan, last week..it has been a hectic week for me since the non-degree registration started. As a program coordinator, kelam kelibut aku 1st time buat jadual lecturer & students. First nak kene bahagikan students into a few groups, then suggest subjects untuk mereka, request subjects dari school lain jika perlu, after request kena pula draft kan jadual, see if there is clashing subjects.Once finish draft, kena pula jumpa staff HEA assign venue untuk setiap subjects.Last minta approval dari vice chancellor then distribute to the students. Bila dah sampai kat tangan students, lain pula ceritanya...ade yang missing subjects tak masuk dalam system..subject dah ambil, subject ni repeat, subject ni fail. Then, kena repeat the whole steps.Pengsannnnnnnn.


Harini dah masuk hari ke-10 ramadhan, cepat masa berlalu.Tau-tau timbang dah turun 3 kg..Sahur jangan skip, berbuka sederhana, pastu kalau rajin pakai lah korset PB setiap hari wahh gitu..Hokkayyy..jangan riak, kang tetiba naik semula timbang tu.My rutin tak jauh berbeza during ramadhan..working hours still same, balik kerja pun emak dah masakkan, i just prepare kuih muih & air manis je.Melayan karenah anak membesar setiap hari, rase dah lama sangat tak dukung naim, sejak dah ligat berjalan berlari..kalau dukung pun tak lebih 10 minit.

Naim suka punggah barang, habis semua putik kapas dalam laci disepahkan. Weekend haritu sekotak tisu penuh kat ruang dapur. Itu mungkin normal, but one time naim suka cakar muka mama, & suka pukul  muka orang kat rumah ni.Masa check-up setahun 6 bulan dulu, i'm bit worry about autism. Tapi lepas dengar penerangan nurse, lega lah sikit. Kadang bukan ape, kita nampak anak aktif semacam je mula lah paranoid. I'm thinking of nak bagi naim pneumococcal injection...tapi since naim membesar kat rumah sendiri dengan nenek & atuk, and jarang bercampur dengan budak2 sebaya..jarang demam or batuk yang heavy..sounds like macam kurang risiko.Hurmmmm....



My weekend activities during Ramadhan..This year bercadang nak buat home made cookies.First week, i just try baked some amount of cookies. Nak tengok menjadi or tak.


This was famos amos cookies..tapi version warna coklat. Not really satisfied, the cookies is less manis and terlalu rapuh.

 
This one was mini rainbow cookies. Kat rumah takde acuan, so i just try make similar shapes macam kat internet. Saiz jadi kecil, senang nak kunyah. Once lemau, boleh bakar semula dalam 5 minit. Naim pun suka.Suka makan, suka baling-baling.Huh!



 Bawak emak ke Giant sebab nak tukar color baju kemeja Abah, singgah kat mesin urut, let her enjoyed for 5 minutes. Emak always said that bestnya kalau kat rumah ada mesin urut or kerusi camni. Nanti ye mak, one day i will save some money and buy one for you. Now terkejar2 nak simpan duit kereta, nak tukar mesin basuh & peti sejuk baru untuk emak. Tang mane lagi nak simpan duit pergi krabi..kehkeh.


That's all for first week of ramadhan. No pictures of lauk-lauk sebab semua emak yang masakkan..Tunggu lah nanti once i got time to cooking or baking, then i will upload. Babai..