Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”

Iklan

Tuesday, August 26, 2014

Tiga perkara besar


Assalammualaikum,

Harini mood nak berbicara soal future plan. Ada tiga 'perkara besar' dalam fikiran and kalau boleh nak fullfilled before umur 30 tahun. Ape pun ini just my short term planning.1st is baby, 2nd is Phd, and 3rd is having my own teaching module/book.

September dah hampir menjengah, Disember nanti genap naim 2 tahun. Bulan lepas my husband menyuarakan hasrat teringin nak anak kedua. Bila dengar tu saya diamkan aje.Before ni, saya memang tak nak fikir anak kedua. Ada juga lah terfikir nak tunggu 3-4 tahun baru beranak semula. Terbayang keperitan/kesusahan hidup semasa mengandung anak pertama dulu, ditambah lagi pada ketika itu thesis master tak siap lagi. Beban kewangan, kereta kena tarik, pinjam sana sini. Banyak menyusahkan orang sekeliling, mak abah, suami, adik beradik, supervisor & kawan2 di UTM. Lepas habis master, menganggur pula 6 bulan di rumah, seriously sangat desperate ketika itu sebab kita ada 2 gulung ijazah,hati pulak membuak-buak nak bekerja & nak membalas jasa dan menyenangkan hidup mak abah.Rasanya kalau masa diputar kembali, hanya trauma/fobia saja yang boleh saya katakan. Alhamdulillah, sepanjang mengandung saya kuat melalui semua ini.Ada hikmahnya.

Berkenaan dengan 2nd baby, sebulan yang lepas saya dukung seorang baby girl kepunyaan office mate..Rasanya sejak Naim dah pandai berjalan, saya belum pernah lagi dukung mana-mana newborn baby.Allahuakbar, macam ada kuasa magic, dukung baby girl terus rindu kan Naim sewaktu baby. So selang beberapa minggu lepas tu, ada beberapa kali saya jumpa & dukung the same baby girl.Masa tu lah saya terus teringin nak ada second baby. Actually not only me, some of my friends baru saja 4 bulan bersalin normal dah teringin nak mengandung lagi. Ada yang masih dalam confinement pun dah rindu nak mengandung lagi sebab tak puas bersalin czer without contraction. Now my feeling becomes stronger.Once naim turn 2-years nanti, i'll stop taking the pills. Mudah-mudahan, ada rezeki nya nanti.

His 1st day

Selain 2nd baby the other thing is PhD. Rasanya dah tak boleh lengah-lengah lagi nak sambung phd. Skim Mybrain only valid until 2015.So nak tak nak kena apply in 2015.Persoalannya is cabaran untuk membahagikan masa..Rasanya i will not quit or release my current job sebab susah mengenangkan nak cari kerja.Cuba bertahan di sini dulu, and kita cuba intai-intai peluang kat luar nanti.Dengan plan nak ada 2nd baby lagi, rasanya belum sesuai nak tinggalkan current work place Then sebenarnya kalau boleh and kalau ada rezeki lebih, saya tak nak menyusahkan emak jaga anak-anak saya, kalau mampu memang nak hire maid. Sebab kalau nak hantar ke rumah pengasuh, mesti abah tak kasi sebab dia nak cucu dia membesar depan mata. Kalau jadi sambung PhD, of course UTM is my 1st choice.. UKM and Uitm will be the 2nd and 3rd.Kita pilih yang dekat-dekat dulu. Kalau bab-bab tulis journal or paper, memang slow sikit.But now in my mind dah terfikir nak hasilkan teaching module sendiri.

About the teaching module, currently lebih kurang ada 6-7 subjects yang saya ajar, and constantly ada 3-4 subjects yang always repeated every semester; structure analysis and design (Diploma & Degree), element building construction (Foundation) , CAD and StaadPro (Degree). So for short term planning, saya nak concentrate buat teaching module untuk 3 subjects, guna pakai dalam kolej sendiri. Mana tau all these things will be improved, and 1 day boleh jadi sebuah buku, publish and jual di kedai-kedai luar.Woww..rasa macam kebaboom feeling dia.haha..

Okay, cukuplah borak sampai sini. Thanks pada yang sudi baca blog 'kecik' saya.Moga perancangan saya dipermudahkan Allah.

Monday, August 25, 2014

Jual biskut

Assalammualaikum,

Weekend yang meletihkan, tapi as long as kita spend masa dengan yang tersayang so should be takde keluhan. Kita hold dulu cerita 2nd pregnancy & phd, hehe.. Weekend lepas entah camne saya terjebak dengan hobi baking cookies. Ada a few office mates nak order cookies, kemudian berjangkit-jangkit ke kawan yang lain. So total ada 7 balang nak siapkan. Satu balang ada 50-60 pieces.



RM22- 50 pieces

Doorgift pack=RM1-RM2 (3-6 pieces)

Sebenarnya dari dulu lagi memang ada angan-angan nak buat bisness camni. Tapi entahlah, terkadang masih tercari cari apa keistimewaan diri. Alhamdulillah, Allah bagi saya rasa nikmat berbisnes,tak tahu sekejap atau lama tapi harap-harap rezeki ni berpanjangan dan tak terhenti setakat 7 balang.

 Aktiviti hujung minggu, kikis tanda 'cross' kat tshirt Poney naim. 


 Went to my sister's house kat Puchong, suddenly she ajak berjalan-jalan ke seksyen 7 shah alam maka me and emak dapatlah tudung free. Thanks kakak ku.Rasa serba salah kat kakak sebab amik tudung harga rm179.

Penat dah try rotate. 

Alhamdulillah for everything =)

Friday, August 15, 2014

My 'small' jamuan raya

Assalammualaikum..

hai..hai..hai..feeling-feeling perasan macam ada readers yang rindu nak baca blog kite. Routine as usual, masih dalam mood raya.After 1 week bercuti, rasa macam nak menjamu kawan-kawan di office dengan juadah raya. Dalam department saya, school civil engineering cuma ada 8 orang staff. Saya & wani the only melayu...the rest cina & india. So sabtu lepas, kami decide untuk bawa home-made cooking untuk jamu kawan-kawan di office. Since wani ada baby kecil, dia just prepare nasi impit & kordial untuk minuman. The rest, i'm willing to bring rendang ayam, bihun goreng, kek coklat and tembikai.






Alhamdulillah, hasil home-made cooking dari emak, saya & wani, hidangan untuk 8 orang akhirnya mencukupi untuk dihidangkan kepada 18 orang. Seorang demi seorang staff school lain masuk office kami & ternampak hidangan tu, takkan tak jemput pulak kan...Alhamdulillah dapat jamu jiran-jiran kami. Siap ada non-malay friends yang terkenang-kenang rendang ayam emak beberapa hari lepas tu.


After 1 week also, wak aki bought two new bicycles for Naim & Anan. But buth of them tak pandai mengayuh pun. Just action-action bergaya atas basikal je. Now nak beli apa-apa kena beli dua, sebab weekend bila my sister balik mesti anak dia Anan berebut main dengan Naim. But it's okay, habis duit sikit je asalkan tak berebut, i love both of them fairly. 



 At the same time, most all my raya cookies already finished by the students. So on 17th Syawal, i decided to baked another cookies, actually the same cookies like before but this time using different recipes. Alhamdulillah, kali ini dapat pujian / feedback yang baik. Some of them thinking i'm bought this cookies from outside.


Pearl Cafe!!..Almost like 6 months maybe? i missed her. Dah lama tak minum, slowly say goodbye to nescafe. Tapi 3 in 1 macamni pun bukannya elok sangat kan?huhu...

There are few interesting topics i want to story, Second Pregnancy and PhD!!...haha..next entry, babai

Monday, August 4, 2014

Aidilfitri & almost-lost-ipad's story

Assalammualaikum

Seminggu bercuti raya, tak puas rasenya. This was my first time apply annual leave. Walaupun bercuti raya tapi masih diganggu dengan email's notification dari tempat kerja. Episod shopping raya  entry yang lepas rupanya belum habis. On last ramadhan, husband ajak beli baju anak-anak. He got bonus rupanya, teringin nak beli baju yang cantik-cantik untuk Naim.



We went to Poney, macam biasalah perempuan kalau nampak sale je mesti nak beli.But this time husband the one who got excited.

Mintak husband belanjer kasut raya, hadiah harijadi in advanced.

Pagi raya, bermula lah marathon rumah ke rumah..

Us...first Syawal

Tahun ni pening kepala juga memikirkan nak deko rumah kampung. Nak buat lebih-lebih bukan rumah sendiri. So kena lah ikut selera emak.

Ada yang sponsor sofa baru

Tv lama masih elok, there is no flat screen or LCD type of television in my house.



Orkid murah, satu tangkai baru rm3.90

frame putih...beli kat bangla Nilai 3, just around rm10-rm15.



 Raya ke-7, kami celebrate birthday me,husband and my sister at Alamanda. Just having simple lunch at Secret Recipe.

Cerita kurang enak raya ke-6. Husband almost lost his ipad kat satu restaurant ayam penyet at Nilai.Kami lunch around 2 pm...balik rumah and around 5 pm something he realized his ipad lost. Kami bergegas ke restaurant tu semula and benda pertama kami check is the CCTV.Kalau betul berfungsi, should be nothing to worry. Kami tanya cashier, and he told us to wait. Yes,the cashier admit that they found some customer's stuff left on the table but one of the waiter refused to tell us. "Abang tinggal phone number, abang pergi jalan-jalan kejap nanti kami call sebab kami pun tak pasti".My husband apa lagi, macam nak naik angin lah. "Rumah saya bukan dekat nak ulang alik nak jalan-jalan sana sini". Then they said they will call their friend who kept the ipad. Katenya kawan diorang yang jumpa ipad tu baru je balik rumah. So what the fish kan barang customer sesuka hati nak bawak balik rumah.Simpan jela kat premis kedai tu.My husband smoking kat luar kedai and tunggu budak tu datang bawak ipad. Sepanjang menunggu tu i'm quite afraid especially tengok lengan husband sambil pegang rokok dah macam ready nak belasah orang, sambil tu dia cakap "kalau silap sikit memang aku heret pegi balai"..Until around 7.30 pm, kami tunggu dan akhirnya bukan budak tu yang sampai..he told somebody else to send the ipad and terus pergi macamtu je. The waiter asked my husband to check the ipad. Once my husband open the cover, the ipad already switched off. Macam ada gaya nak kena jual dah tu. My husband said "ni apsal dah off ni. Ko duduk serumah ke dengan budak yang anta ipad tadi tu?" Cashier tu pun cakap dia tak kenal pun sapa yang hantar tu. ..After checked, we thanked the cashier and the waiter for helping us. "Berapa ringgit air ni dik".."Takpelah bang, kami bagi free".

Kejadian ni sebenarnya memang betul-betul buat husband trauma sebab dia sayang benau ipad tu. I said to him..this is the most precious birthday present you ever had. Allah bagi kita keinsafan untuk sentiasa beringat. Dah penat penat kumpul duit beli ipad, so jagalah elok-elok..jangan leka. Ye dok?..

Sekian..my Aidilfitri story..Babai...